RASTE INTERES ŠVEDSKIH KOMPANIJA ZA ULAGANJE U ENERGETSKI SEKTOR SRBIJE

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović sastala se sa ambasadorkom Kraljevine Švedske u Srbiji Anikom Ben David. Prenela joj je da je u toku finalizacija rada na Integrisanom nacionalnom energetskom i klimatskom planu koji će definisati scenarije na osnovu kojih će se utvrditi novi ciljevi u obnovljivim izvorima energije, energetskoj efikasnosti i emisiji gasova sa efektom staklene baše.

Ministarka Đedović je podsetila da je završena javna rasprava o izmenama Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije, koje treba da omoguće prve aukcije za vetroelektrane.

,,U realizaciji našeg cilja, smanjenja zavisnosti od fosilnih goriva, prirodni gas vidimo kao tranzicioni energent. Zbog toga je izuzetno važan završetak radova na interkonekciji sa Bugarskom i nastavak ulaganja u unutrašnju gasnu infrastrukturu. Kada su u pitanju obnovljivi izvori energije, namera je da kroz trogodišnji plan aukcija dobijemo preko 400 novih megavata iz solarnih i vetroelektrana„, navela je Đedović.

Ambasadorka Ben David je naglasila da je energetika postala bezbednosno pitanje i da se Švedska, kao i Srbija, suočava sa izazovima kada je u pitanju diverzifikacija. Ukazala je i na rastući interes švedskih kompanija za ulaganje u energetski sektor Srbije.

,,Zelena agenda je prioritet švedskog predsedavanja Evropskoj uniji, a Švedska kao lider u zelenoj tranziciji može doprineti ubrzanju procesa dekarbonizacije u Srbiji. Takođe, kao zemlja sa višedecenijskim iskustvom upravljanja kritičnim mineralnim sirovinama, otvoreni smo za saradnju u ovoj oblasti“, rekla je Anika Ben David.

Izvor: RTS

Related articles

SNEŽNA MEĆAVA NAPRAVILA HAOS Jak vetar u Moldaviji ostavio oko 22.000 potrošača BEZ STRUJE

KIŠINjEV: U Moldaviji je oko 22.000 potrošača ostalo bez struje usled oluje koja je pogodila delove te zemlje, saopštio je danas portparol tamošnje vlade Danijel Voda. Prema informacijama kompanije RED-Nord, bez napajanja je ostalo oko 11.490 potrošača iz 40 naselja Floreštinskog, Režinskog i Sinžerejskog okruga. U zoni odgovornosti operatera ‘Premier Energy Distribution’ 10.500 potrošača iz […]

ZA PROMENU KLIME POTREBNI SU OVI PARAMETRI! Stevančević: Ne postoji način da dokažu globalno zagrevanje, KLIMA OSTAJE ISTA

Talas ekoloških problema i protesta u zemlji doneo je i povećan broj političkih opcija koje se predstavljaju kao partije koje se bore za očuvanje životne sredine. Ipak, pod zelenim političkim plaštom u Srbiji danas stoje i najrazličitije opcije koje ne odaju utisak samo borbe za zaštitu prirode. Bitno je razlikovani prave od pokreta koji koriste […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *