REKORDNO VISOKE TEMPERATURE – ŠVAJCARSKI ALPI BEZ SNEGA

Neuobičajeno visoke temperature za ovo doba godine, bez snežnih padavina, dovode do toga da na velikom delu Alpa nema snega. 

Rekordne temperature izmerene su na severnoj strani Alpa u Švajcarskoj i u Lihtenštajnu, na visinama oko 400 metara.

Iz švajcarske nacionalne meteorološke i klimatske službe, saopštili su da su januarski toplotni rekordi zabeleženi na nekoliko stanica za praćenje na severnoj strani planinskog lanca Alpa, zbog toplih vetrova sa jugozapada, dnevne temperature iznosile su i do 20,9 stepeni.

Kako prenose svetski mediji gotovo svuda se vidi trava, kamenje i zemlja. Nedostatak snega zabrinuo je građane, a temperaturne promene povezuju se sa klimatskim promenama.

Prošla godina bila je jedna od najtoplijih gotovo u celoj Evropi. Nacionalni meteorološki zavod u Francuskoj saopštio je da je 2022. godina završena nekim od najtoplijih vremena koje je ta zemlja ikada iskusila u ovo doba godine.

I u Srbiji, za ovo doba godine, beleže se rekordno visoke temperature, pretežno je sunčano i znatno toplije vreme od proseka. Maksimalne dnevne temperature iznose od 12°C do 19°C. U sredu i četvrtak, 4. i 5. januara očekuje se malo hladnije vreme uz prolazno naoblačenje sa malom šansom za padavine. 

Izvor: Energetski portal

Related articles

I KOMŠIJE REKLE DOVIĐENJA PLASTICI: Hrvatska ozvaničila zabranu proizvoda od plastike

Misli zeleno- Hrvatska je usvojila novi zakon o upravljanju otpadom kojim se zabranjuje prodaja plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu, pridružujući se grupi zemalja članica Evropske unije (EU) koje su Direktivu o jednokratnoj upotrebi plastike prenele u nacionalno zakonodavstvo. Zakonom, koji stupa na snagu narednih dana, neki plastični proizvodi za jednokratnu upotrebu biće odmah zabranjeni, uključujući […]

RADOST ZA LJUBITELJE PIVA: Novosadski sajam 4. i 5. novembra otvara vrata novoj manifestaciji koja okuplja desetine kraft i komercijalnih pivara

Novosadski dani piva, nova manfestacija u prestonici Vojvodine, održaće se na Novosadskom sajmu 4. i 5. novembra. Okupiće više desetina izlagača kraft i komercijalnih piva, a dva dana manifestacije pratiće bogat muzički i edukativni program. Novosadski dani piva organizuje se uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam i Grada Novog Sada. -Kraft pivare su […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *