REKORDNO VISOKE TEMPERATURE – ŠVAJCARSKI ALPI BEZ SNEGA

Neuobičajeno visoke temperature za ovo doba godine, bez snežnih padavina, dovode do toga da na velikom delu Alpa nema snega. 

Rekordne temperature izmerene su na severnoj strani Alpa u Švajcarskoj i u Lihtenštajnu, na visinama oko 400 metara.

Iz švajcarske nacionalne meteorološke i klimatske službe, saopštili su da su januarski toplotni rekordi zabeleženi na nekoliko stanica za praćenje na severnoj strani planinskog lanca Alpa, zbog toplih vetrova sa jugozapada, dnevne temperature iznosile su i do 20,9 stepeni.

Kako prenose svetski mediji gotovo svuda se vidi trava, kamenje i zemlja. Nedostatak snega zabrinuo je građane, a temperaturne promene povezuju se sa klimatskim promenama.

Prošla godina bila je jedna od najtoplijih gotovo u celoj Evropi. Nacionalni meteorološki zavod u Francuskoj saopštio je da je 2022. godina završena nekim od najtoplijih vremena koje je ta zemlja ikada iskusila u ovo doba godine.

I u Srbiji, za ovo doba godine, beleže se rekordno visoke temperature, pretežno je sunčano i znatno toplije vreme od proseka. Maksimalne dnevne temperature iznose od 12°C do 19°C. U sredu i četvrtak, 4. i 5. januara očekuje se malo hladnije vreme uz prolazno naoblačenje sa malom šansom za padavine. 

Izvor: Energetski portal

Related articles

Photo : Vecteezy

“TRKA ZA ŠUME” STARTUJE USKORO – Pokrenuta ekološka kampanja sadnje 100.000 stabala

Najveći tim bilding događaj i serija poslovnih trka Schneider Electric Serbia Business Run u saradnji sa Fondacijom Ana i Vlade Divac pokrenuli su kampanju “Trka za šume”. Cilj kampanje je da društveno najodgovornije kompanije kroz svoje donacije doprinesu da se do kraja 2025. godine zasadi 100.000 stabala i time značajno promeni ekološka slika naše zemlje. Uroš Delić […]

photo: Vecteezy

Španija domaćin Svetskog dana borbe protiv dezertifikacije i suše

Svetski dan borbe protiv dezertifikacije i suše obeležava se svakog 17. juna od 1994. godine, kada je i usvojena Konvencija UN za borbu protiv dezertifikacije (UNCCD). Konvencija predstavlja jedini pravno obavezujući međunarodni okvir u ovoj oblasti, a čini je 197 članica. Domaćin globalnog obeležavanja ovog dana za 2022. godinu biće Španija. Ujedinjene nacije i Vlada Španije 16. […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *