ROBOTIZOVANA FARMA KOD TAVANKUTA: Krave na vodenim krevetima turpijaju papke

Stoke je sve manje zbog niske otkupne cene mleka, koja je negde pala i na 28 dinara, dok su 2016. stočari dobijali 42 dinara za litar. Zato su važni primeri dobre prakse, među kojima je i pravi hotel za krave!

Josip Mačković iz Ljutova kod Tavankuta četiri decenije je stočar i danas upravlja farmom u kojoj krave spavaju na vodenim krevetima, izmuzište je robotizovano, a gumena podloga simulira turpijice za papke, objavio je RTS.

Photo Vecteezy

– Tako su krave odabrale – rekla je za supruga Tanja, koja je zbog stočarstva napustila bankarstvo.

– Imamo mogućnost da konkurišemo i u republici, pokrajini i u mađarskoj fondaciji Prosperitate. Tu sam se ja uključila, da bih sad došla do toga da sam u čizmama i u štali, ali svojom voljom i svojom željom – navodi Tanja Mačković.

Proizvodnja litra mleka je 56 dinara, ističu agroekonomisti. Mačkovići dobijaju 41, a isporučuju 1.200.000 litara godišnje.

Zato su u Savezu udruženja odgajivača goveda inicirali osnivanje 17 regionalnih i krovnog nacionalnog udruženja.

– Za naše funkcionisanje trebaju nam doktori nauka, veterinari, pravna pomoć, stručnjaci. Dakle, sva ona stručna lica koja su bitna za funkcionisanje udruženja – navodi za RTS Sanja Bugarski iz Saveza udruženja odgajivača goveda i ističe da je bitno da obezbede novac.

– Mislim da ćemo i uspeti to da uradimo, jednim delom uz saradnju sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, da bi nacionalno udruženje počelo da funkcioniše kao tržišno lice – dodaje Bugarski.

Izvor : Kurir.rs

Related articles

GRADI SE PRVI AUTO-PUT KROZ BANAT Od Beograda će se do Novog Sada i preko Zrenjanina voziti 130 kilometara na sat

Ovih dana otvoreno gradilište auto-puta Beograd – Zrenjanin, i to kod naselja Jabučki rit, nedaleko od srpske prestonice, saoštila je Gradska uprava u Zrenjaninu. Do njega je u ovom trenutku moguće stići samo lokalnim putem od naselja Kovilovo. Od sadašnjeg magistralnog puta Beograd – Zrenjanin gradilište je udaljeno oko osam kilometara istočno. „U toku su […]

KAKO EU PODSTIČE CILJ SMANJENJA NETO GHG EMISIJA OD 90 ODSTO DO 2040

Evropska komisija objavila je preporuke za ostvarenje smanjenja neto emisija gasova staklene bašte od 90 odsto do 2040. godine u poređenju sa nivoima iz 1990. godine. Sve ovo ima za cilj da Evropska unija postane klimatski neutralna do 2050. godine. Kako bi se postiglo pomenuto smanjenje do 2040. godine, potrebno je sprovesti nekoliko radnji. Kao prvo navodi […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *