ROBOTIZOVANA FARMA KOD TAVANKUTA: Krave na vodenim krevetima turpijaju papke

Stoke je sve manje zbog niske otkupne cene mleka, koja je negde pala i na 28 dinara, dok su 2016. stočari dobijali 42 dinara za litar. Zato su važni primeri dobre prakse, među kojima je i pravi hotel za krave!

Josip Mačković iz Ljutova kod Tavankuta četiri decenije je stočar i danas upravlja farmom u kojoj krave spavaju na vodenim krevetima, izmuzište je robotizovano, a gumena podloga simulira turpijice za papke, objavio je RTS.

Photo Vecteezy

– Tako su krave odabrale – rekla je za supruga Tanja, koja je zbog stočarstva napustila bankarstvo.

– Imamo mogućnost da konkurišemo i u republici, pokrajini i u mađarskoj fondaciji Prosperitate. Tu sam se ja uključila, da bih sad došla do toga da sam u čizmama i u štali, ali svojom voljom i svojom željom – navodi Tanja Mačković.

Proizvodnja litra mleka je 56 dinara, ističu agroekonomisti. Mačkovići dobijaju 41, a isporučuju 1.200.000 litara godišnje.

Zato su u Savezu udruženja odgajivača goveda inicirali osnivanje 17 regionalnih i krovnog nacionalnog udruženja.

– Za naše funkcionisanje trebaju nam doktori nauka, veterinari, pravna pomoć, stručnjaci. Dakle, sva ona stručna lica koja su bitna za funkcionisanje udruženja – navodi za RTS Sanja Bugarski iz Saveza udruženja odgajivača goveda i ističe da je bitno da obezbede novac.

– Mislim da ćemo i uspeti to da uradimo, jednim delom uz saradnju sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, da bi nacionalno udruženje počelo da funkcioniše kao tržišno lice – dodaje Bugarski.

Izvor : Kurir.rs

Related articles

Photo Vecteezy

MAGIJA IVANJDANA: Otvaraju se nebo i zemlja, sunce zastaje, zaigra tri puta , a voda i biljke postaju lekovite

Običaji na Ivanjdan .Evo kako predvideti ljubavnu sudbinu, a kako privući sreću i zdravlje 7. jula. Ivanjdan je jedan od najradosnijih praznika – slavi se rođenje Svetog Jovana krstitelja, a ceo dan je ispunjen cvećem, mirisima i dobrom energijom. Na ovaj praznik se posebno praktikuju običaji sa cvećem i oni koji su povezani sa prirodom, a za Ivanjsko cveće […]

Festival viteštva i starih zanata u Pirotu

Prikaz srednjovekovnog načina života, oružja, alata, borbi i starih zanata, uz celodnevno druženje sa vitezovima i princezama, biće upriličeni na prvom Festivalu kulturne baštine, viteštva i starih zanata koji će se održati 6. jula u pirotskoj tvrđavi Momčilov grad. Kale fest naziv je ove manifestacije koji promoviše kulturnu baštinu Pirota, viteštvo i srednjevekovni način života, […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *