ROBOTIZOVANA FARMA KOD TAVANKUTA: Krave na vodenim krevetima turpijaju papke

Stoke je sve manje zbog niske otkupne cene mleka, koja je negde pala i na 28 dinara, dok su 2016. stočari dobijali 42 dinara za litar. Zato su važni primeri dobre prakse, među kojima je i pravi hotel za krave!

Josip Mačković iz Ljutova kod Tavankuta četiri decenije je stočar i danas upravlja farmom u kojoj krave spavaju na vodenim krevetima, izmuzište je robotizovano, a gumena podloga simulira turpijice za papke, objavio je RTS.

Photo Vecteezy

– Tako su krave odabrale – rekla je za supruga Tanja, koja je zbog stočarstva napustila bankarstvo.

– Imamo mogućnost da konkurišemo i u republici, pokrajini i u mađarskoj fondaciji Prosperitate. Tu sam se ja uključila, da bih sad došla do toga da sam u čizmama i u štali, ali svojom voljom i svojom željom – navodi Tanja Mačković.

Proizvodnja litra mleka je 56 dinara, ističu agroekonomisti. Mačkovići dobijaju 41, a isporučuju 1.200.000 litara godišnje.

Zato su u Savezu udruženja odgajivača goveda inicirali osnivanje 17 regionalnih i krovnog nacionalnog udruženja.

– Za naše funkcionisanje trebaju nam doktori nauka, veterinari, pravna pomoć, stručnjaci. Dakle, sva ona stručna lica koja su bitna za funkcionisanje udruženja – navodi za RTS Sanja Bugarski iz Saveza udruženja odgajivača goveda i ističe da je bitno da obezbede novac.

– Mislim da ćemo i uspeti to da uradimo, jednim delom uz saradnju sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, da bi nacionalno udruženje počelo da funkcioniše kao tržišno lice – dodaje Bugarski.

Izvor : Kurir.rs

Related articles

U SUSRET MEĐUNARODNOM DANU POLARNIH MEDVEDA

Ugroženost gotovo svake biljne ili životinjske vrste direktno ili indirektno uzrokovao je čovek, narušavajući harmoniju prirode. Kroz svoje aktivnosti čovek je proizveo zagađenje, prekomernu eksploataciju, uništavanje staništa ili doprineo povećanju broja invanzivnih vrsta, a svaka od navedenih promena u prirodi posebno utiče na neki deo živog sveta. Osvrćući se na to, kada kažemo polarni medved, […]

KLIMATSKE PROMENE I REŠENJA ZASNOVANA NA PRIRODI

U cilju edukacije o klimatskim promenama, kancelarija Međunarodne unije za zaštitu prirode za istočnu Evropu i centralu Aziju (IUCN) pripremila je kratku obrazovnu i ilustrativnu knjižicu o klimatskim promenama, njihovim posledicama i Rešenjima zasnovanim na prirodi kao odgovoru na ove izazove i bolje prilagođavanje. Klimatske promene predstavljaju jedan od najvećih izazova sa kojima se priroda i […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *