17 °C Belgrade, RS
23 maja, 2022

ROBOTIZOVANA FARMA KOD TAVANKUTA: Krave na vodenim krevetima turpijaju papke

Stoke je sve manje zbog niske otkupne cene mleka, koja je negde pala i na 28 dinara, dok su 2016. stočari dobijali 42 dinara za litar. Zato su važni primeri dobre prakse, među kojima je i pravi hotel za krave!

Josip Mačković iz Ljutova kod Tavankuta četiri decenije je stočar i danas upravlja farmom u kojoj krave spavaju na vodenim krevetima, izmuzište je robotizovano, a gumena podloga simulira turpijice za papke, objavio je RTS.

Photo Vecteezy

– Tako su krave odabrale – rekla je za supruga Tanja, koja je zbog stočarstva napustila bankarstvo.

– Imamo mogućnost da konkurišemo i u republici, pokrajini i u mađarskoj fondaciji Prosperitate. Tu sam se ja uključila, da bih sad došla do toga da sam u čizmama i u štali, ali svojom voljom i svojom željom – navodi Tanja Mačković.

Proizvodnja litra mleka je 56 dinara, ističu agroekonomisti. Mačkovići dobijaju 41, a isporučuju 1.200.000 litara godišnje.

Zato su u Savezu udruženja odgajivača goveda inicirali osnivanje 17 regionalnih i krovnog nacionalnog udruženja.

– Za naše funkcionisanje trebaju nam doktori nauka, veterinari, pravna pomoć, stručnjaci. Dakle, sva ona stručna lica koja su bitna za funkcionisanje udruženja – navodi za RTS Sanja Bugarski iz Saveza udruženja odgajivača goveda i ističe da je bitno da obezbede novac.

– Mislim da ćemo i uspeti to da uradimo, jednim delom uz saradnju sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, da bi nacionalno udruženje počelo da funkcioniše kao tržišno lice – dodaje Bugarski.

Izvor : Kurir.rs

Related articles

VEK I PO TRAJE POTRAGA ZA BLAGOM: U zabitima Stare planine tragači traže izvor lagodnog života

Legende koje se prenose vekovima, isprepletane sa istorijskim činjenicama, među avanturistima, istraživačima i onima koji žele da se lako obogate stvorile su pregršt priča o zakopanom blagu na Staroj planini. Potraga za zlatom u pećinama, temeljima crkava i starim „zavetnim“ deblima, kažu, traje još od oslobođenja od Turaka i nimalo ne jenjava. Da se ovome […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.