ROBOTIZOVANA FARMA KOD TAVANKUTA: Krave na vodenim krevetima turpijaju papke

Stoke je sve manje zbog niske otkupne cene mleka, koja je negde pala i na 28 dinara, dok su 2016. stočari dobijali 42 dinara za litar. Zato su važni primeri dobre prakse, među kojima je i pravi hotel za krave!

Josip Mačković iz Ljutova kod Tavankuta četiri decenije je stočar i danas upravlja farmom u kojoj krave spavaju na vodenim krevetima, izmuzište je robotizovano, a gumena podloga simulira turpijice za papke, objavio je RTS.

Photo Vecteezy

– Tako su krave odabrale – rekla je za supruga Tanja, koja je zbog stočarstva napustila bankarstvo.

– Imamo mogućnost da konkurišemo i u republici, pokrajini i u mađarskoj fondaciji Prosperitate. Tu sam se ja uključila, da bih sad došla do toga da sam u čizmama i u štali, ali svojom voljom i svojom željom – navodi Tanja Mačković.

Proizvodnja litra mleka je 56 dinara, ističu agroekonomisti. Mačkovići dobijaju 41, a isporučuju 1.200.000 litara godišnje.

Zato su u Savezu udruženja odgajivača goveda inicirali osnivanje 17 regionalnih i krovnog nacionalnog udruženja.

– Za naše funkcionisanje trebaju nam doktori nauka, veterinari, pravna pomoć, stručnjaci. Dakle, sva ona stručna lica koja su bitna za funkcionisanje udruženja – navodi za RTS Sanja Bugarski iz Saveza udruženja odgajivača goveda i ističe da je bitno da obezbede novac.

– Mislim da ćemo i uspeti to da uradimo, jednim delom uz saradnju sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, da bi nacionalno udruženje počelo da funkcioniše kao tržišno lice – dodaje Bugarski.

Izvor : Kurir.rs

Related articles

PONOVO PUNOM PAROM RADI NOVOSADSKI SAJAM : Ruku pod ruku sa Pokrajinskim sekretarijatom pripremaju se sajmovi turizma i preduzetništva

– Dočekali smo da možemo da se okupljamo na najboljem mestu – na Novosadskom sajmu. Insistiramo da sarađujemo sa najboljima, a Novosadski sajam to jeste, ono najbolje iz Vojvodine. Želimo da u saradnji sa najboljima budemo još bolji, rekao je pokrajinski sekretar dr Nenad Ivanišević, pri jučerašnjem potpisivanju Protokola o saradnji Sajma i Pokrajinskog sekretarijata […]

Photo Vecteezy

OBORILA SVETSKI REKORD : Šveđanka u 103. godini skočila padobranom

Šveđanka Rut Larson postavila je svetski rekord u nedelju posle podne, kad je skočila padobranom u tandemu, u blizini Motale, oko 200 kilometara jugozapadno od Stokholma. Rut Larson lagano se spuštala na tlo pod svetloplavim nebom, gde su je čekali pomagači, snimila je švedska televizija SVT. -Gore je bilo predivno – rekla je Larson kad […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.