Iako su klimatske promene ove godine ubrzale početak berbe jabuka, koja je krenula već u prvim danima avgusta, posao nije još završen. Međutim, izvoz jabuka iz Srbije već je počeo, a prve pošiljke su već stigle na tržišta Bliskog istoka, Evropske unije i Rusije.
Gojko Zagorac, direktor udruženja Serbia Does Apples, izjavio je da očekuje da će ovogodišnji rod biti manji za čak trećinu u odnosu na prošlu sezonu, s procenom da će ukupna količina jabuka iznositi između 370.000 i 380.000 tona.
Izvoz jabuka uveliko traje
Zagorac je naglasio da je do sada 7.800 tona jabuka izvezeno na Bliski istok, dok je 7.600 tona završilo na tržištu Evropske unije, a 3.265 tona u Rusiji. Berba još uvek traje, a na nekim plantažama se privodi kraju sa sortama fuji i granny smith, dok je na drugim lokacijama u toku branje klupskih sorti jabuka.
“Očekujemo da će rod biti manji za 25 do 30 odsto u poređenju sa prošlom sezonom,” izjavio je Zagorac, ali je dodao da će uprkos manjoj proizvodnji biti dovoljno jabuka za domaće potrebe, koje se procenjuju na između 200.000 i 250.000 tona. To znači da će i ove godine preostati više od 100.000 tona za izvoz.
Rast cena na međunarodnom tržištu
Iako je rod manji, cena jabuka beleži rast. Prema Zagorčevim rečima, prošle godine je prosečna izvozna cena jabuka iznosila 0,73 evra po kilogramu, dok je ove godine porasla na 0,87 evra. Tokom prošle sezone, Srbija je izvezla 155.000 tona jabuka i ostvarila zaradu između 112 i 113 miliona evra.
Neki voćari već rasprodali jabuke
Ovaj rast cena mogao bi delimično da kompenzuje manji rod, obezbeđujući stabilan prihod za proizvođače i izvoznike. “Naši izvoznici uspešno su plasirali jabuke na ključna međunarodna tržišta, uprkos izazovima,” dodao je Zagorac, ističući značaj Srbije kao važnog igrača u globalnoj trgovini voćem.

Sezona berbe se bliži kraju, ali izazovi sa klimatskim uslovima i smanjenim rodom ove godine su pokazali koliko je važno adaptirati se na promene i osigurati stabilnost izvoza. Iako će rod biti manji, kvalitet i rast cena mogli bi da održe srpsku jabuku konkurentnom na globalnom tržištu.