Rukotvorine kraljevačkih osnovaca vaskršnji poklon sugrađanima

U susret najradosnijem hrišćanskom prazniku – Vaskrsu, na Veliki četvrtak, kao simboličan uskršnji poklon sugrađanima, osnovci iz Kraljevca ukrasili su Trg Jovana Sarića kreativnim čestitkama i rukotvorinama.

 

Učenici osnovnih škola „Dositej Obradović“ iz Vrbe sa izdvojenim odeljenjima u Ratini i Dragosinjcima i „Dragan Đoković Uča“ iz Lađevca sa izdvojenim odeljenjem u Cvetkom, uz pomoć veroučitelja Milana Milutinovića, na kreativan način obeležili su verske praznike. treću godinu za redom. Crkve brvnare kao svedoci očuvanja vere i identiteta našeg naroda u teškim vremenima kada je Kraljevo tek počinjalo da se razvija – ovogodišnja tema prikazana je na uskršnjim jajima istaknutim na platou ispred zgrade Gradske uprave.

Foto: Grad Kraljevo

Gradonačelnik grada Kraljeva dr Predrag Terzić i načelnica Školske uprave Kraljevo Bojana Marinković posetili su Vaskršnju izložbu rukotvorina učenika kraljevačkih osnovnih škola.

Terzić se zahvalio direktorima škola, nastavnicima, veroučitelju Milanu Milutinoviću, koji već nekoliko godina sa decom iz ovih škola sprema uskršnja jaja i razne rukotvorine.

„Naši sugrađani su mogli da vide koliko su vredna deca iz osnovnih škola iz Vrbe, Dragosinjaca, Ratine, Lađevca i Cvetka, i kako se ova deca trude da zajedno sa svojim veroučiteljem neguju srpsku narodnu tradiciju i pravoslavnu veru. istakao je gradonačelnik.pa je rekao:

„Nadam se da će ova tradicija biti nastavljena i u budućnosti i da će i drugi veroučitelji, po ugledu na veroučitelja Milutinovića, početi da organizuju ovakve radionice u svojim školama.

Foto: Grad Kraljevo

Prema njegovim rečima, dečija vaskršnja izložba ispred zgrade Gradske uprave postaje kraljevačka tradicija u kojoj svake godine uživa veliki broj Kraljevčana, posebno dece.

Foto: Grad Kraljevo

Načelnica Školske uprave Kraljevo Bojana Marinković objasnila je da današnja aktivnost učenika i nastavnika, koja se sprovodi kroz projektnu nastavu u školi, predstavlja skroman poklon našem gradu pred veliki predstojeći praznik. Ona je, povodom Vaskrsa, svim svojim kolegama – prosvetnim radnicima, ali i sugrađanima poželela dobro zdravlje, sreću i svako dobro.

U ime učenika veroučitelj Milan Milutinović je pozdravio sve Kraljevčane i zahvalio se Gradu na podršci i slušanju ideja mladih sugrađana. On je podsetio da su mališani već treću godinu za redom postali poznati po zanimljivim projektima u kojima svojim radovima izražavaju poruke praznične tematike. Kako ističe, cilj ovakvih projekata je razvijanje svesti kod novih generacija, kako bi naučili vrednost nasleđa svojih predaka i upoznali se sa vrednim znamenitostima našeg kraja.

Milutinović je objasnio da je na inicijativu škole iz Vrbe, kojoj se pridružila škola iz Lađevca, odnosno njihovo odeljenje iz Cvetaka, i kroz dečije stvaralaštvo, ove godine na šareni način, uz druženje i prodajnu izložbu, radili na temu crkve brvnare i zajednički farbali jaja koja će tokom Strasne sedmice biti izložena ispred zgrade Gradske uprave.

Foto: Grad Kraljevo

Učenici škole „Dragan Đoković Uča“ iz Lađevca sa Izdvojenim odeljenjem u Cvetkama izradili su uskršnje jaje sa motivima crkve brvnare u Cvetkama i portretom poznatog megdandžija Jova Kursule, čiji se grob nalazi u s. crkvena porta. Učenici škole „Dositej Obradović“ iz Vrbe, sa izdvojenim odeljenjima u Ratini i Dragosinjcima, pokazali su svoje umeće slikajući složeniju kompoziciju sa motivima svoja tri mesta. Ovo uskršnje jaje ukrašeno je prepoznatljivim obeležjima sela Vrba – crkvom brvnarom, Vaznesenjem Gospodnjem, spomenicima stradalima u Prvom i Drugom svetskom ratu, kao i motivima obnove života kraj Zapadne Morave sa vodenice koje su se nekada nalazile pored reke. Kako je objasnio veroučitelj, oslikani su i motivi crkve Svetog Jovana Preteče u Ratini i arheološkog nalazišta antičke vinčanske kulture sa devojkom u narodnoj nošnji tog kraja, dok je motiv grada Dragosinjci. oslikava legenda o ubodu svetosavskog štapa odakle je tekla voda i izvor Svetog Save. Vaskrsli Gospod, kao glavni motiv vaskršnjeg jajeta, prikazan je raširenih ruku, kao simbol zaštite za sve one koji slave njegovu pobedu nad smrću i tamom.

 

Kraljevo.rs

Related articles

PROSLAVA HRAMOVNE SLAVE U VETERNIKU Molitveno obeležili praznik

Žitelji Veternika molitveno su proslavili svoju hramovnu slavu na praznik Prepodobnog Simeona Mirotočivog juče, a nakon jutarnje liturgije, vernici su obeležavanje praznika nastavili na svečanom ručku. Velik broj meštana obeležava dan Svetog Simeona i kao krsnu slavu. Interesantno je da već duži period Veterničani na dan hramovne, pa i mesne slave, ne organizuju nikakav vašar […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *