SAVETIMA NACIONALNIH MANjINA U APV URUČENI UGOVORI Za redovne troškove i delatnosti 70 miliona dinara

Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice dodelio je ukupno 70 miliona dinara za sufinansiranje stalnih troškova i redovne delatnosti 17 nacionalnih saveta nacionalnih manjina koje imaju registrovano sedište na teritoriji APV.

Foto: pokrajinska vlada

Njihovi predstavnici su juče svečano potpisali ugovore u Pokrajinskoj vladi, a sredstva će im biti isplaćena u četiri jednaka dela na kvartalnom nivou do kraja tekuće godine.

– U poslu unapređivanja položaja pripadnika nacionalnih manjina u oblastima obrazovanja, kulture, službene upotrebe jezika i pisama, te informisanja, uvek smo spremni da izađemo u susret – rekao je resorni pokrajinski sekretar Žolt Sakalaš. U proteklom periodu, podrška Pokrajinske vlade bila je postojana. Ove godine smo uspeli da početni bilans povećamo sa 61,5 miliona dinara na 70 miliona, a želja nam je da iznos u toku 2024. dodatno poraste.

Predsednik nacionalnog saveta rusinske nacionalne zajednice Joakim Rac napomenuo je da su osipanju stanovništva doprineli različiti problemi, između ostalog i odlazak mladih u inostranstvo, te Rusina trenutno nema ni 12.000, što je za oko 3.000 duša manje nego na prethodnom popisu.

– Mi spadamo u jednu od manjih ali najuređenijih nacionalnih zajednica, a sredstva će nam pomoći da u kulturi, informisanju, obrazovanju i službenoj upotrebi jezika odnosno pisma poboljšamo naš položaj – dodao je Rac.

Prema rečima Arpada Fremonda, predsednika mađarskog nacionalnog saveta, novac dobijen ovim putem biće velikim delom usmeren na medije čiji su osnivači, a to su Mađar sou, Het nap i Panon.

– Sredstva su malo umanjena u odnosu na prošlu godinu, ali mađarska zajednica svakako dobija najveći deo, koji ćemo potrošiti, naravno, na transparentan način – rekao je, dodavši da se za velike projekte oslanjaju na konkurse Republike i Mađarske vlade.

Related articles

AUSTRIJANCI ŠIRE PROJEKAT GRAĐANSKIH ELEKTRANA: Solarni paneli uskoro i na bečkom groblju!

Već deset godina u Beču postoje tzv. građanske solarne elektrane koje sprovodi bečko preduzeće za snabdevanje energijom „Wien Energie“. Svako može da učestvuje u finansiranju solarnih postrojenja i za iste da dobije vaučer od Grada. Na proleće ove godine solarno postrojenje biće postavljeno na 29. lokaciju i to na Centralnom groblju u Beču. Novo fotonaponsko postrojenje sa 1,4 […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *