SEĆANJE NA PRVOG SRPSKOG PATRIJARHA: JOANIKIJE II KRUNISAO DUŠANA SILNOG

Danas, 16. septembra, Srpska pravoslavna crkva slavi sećanje na Svetog Joanikija II, prvog srpskog patrijarha, koji je utvrdio srpsku crkvu i krunisao cara Dušana Silnog.

Put ka patrijaršijskom tronu

Pre nego što je postao patrijarh 1346. godine, Joanikije II je bio sekretar kralja Stefana Dušana, koji će kasnije postati car. U periodu kada je kralj Stefan Dušan osvajao mnoge grčke teritorije na jugu, politička situacija zahtevala je uzdizanje srpske crkve na viši nivo. Kako bi Dušan mogao biti krunisan za cara, bilo je neophodno da srpska arhiepiskopija postane patrijaršija, jer samo patrijarh ima pravo da kruniše cara.

Na velikom crkvenom saboru održanom u Skoplju, uz prisustvo bugarskog patrijarha Simeona, Joanikije II je proglašen prvim srpskim patrijarhom. Ovaj značajni događaj odigrao se u prvoj polovini 1346. godine, a prema nekim izvorima, to je bilo na Cveti. Na saboru su, osim patrijarha bugarskog, prisustvovali i mnogi episkopi, sveštenici, kao i monasi sa Svete gore.

Foto: Wikipedia.org/javno dobro

Krunisanje cara Dušana

Nakon što je postao patrijarh Srpske crkve, Joanikije II je imao čast da na Uskrs 1346. godine pomazuje kralja Stefana Dušana za cara Srba i Grka. Ovim činom je srpska crkva ojačala svoj položaj, a Srbija se učvrstila kao carstvo. Dušanov Zakonik, donet na Spasovdanskom saboru 1349. godine, koji je patrijarh Joanikije potpisao zajedno sa carem, dodatno je uzakonio srpsku crkvu i državu.

Nasleđe Joanikija II

Iako je na mestu patrijarha proveo samo tri godine, Joanikije II ostavio je neizbrisiv trag u istoriji srpske crkve. Njegove mošti počivaju u Pećkoj patrijaršiji, gde se vernici i danas mole za njegov blagoslov.

 

 

 

Dnevnik

Related articles

KILOGRAM OVE BILJKE DOSTIŽE 1.000 EVRA: HMELJ IZ VOJVODINE KAO PRILIKA ZA DOBRU ZARADU

Hmelj, biljka koja je vekovima sinonim za pravljenje piva, danas sve više dobija na značaju i u kulinarskom svetu. Posebno cenjeni izdanci hmelja, poznati po svojoj specifičnoj gorčini, postali su prava delikatesa na evropskim tanjirima, a cena im doseže vrtoglavih 1.000 evra po kilogramu. Od piva do gastronomije: Uloga hmelja kroz istoriju Hmelj (Humulus lupulus), […]

Egzistencijalna USAMLjENOST je BOLEST modernog društva

Osoba koja pati od egzistencijalne usamljenosti to često vešto skriva unutar sebe, a evo kako da to prepoznate i pomognete joj. Psihoterapeut pod supervizijom Nevena Lazić za Glossy objašnjava sve o egzistencijalnoj usamljenosti, pojmu koji se često sreće u današnjem svetu, a o kojem se retko govori. U današnjem dobu tehnologije i društvenih medija, paradoks […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *