Selo koje odbija da nestane: Ako vas put nanese ka Sokobanji, nemojte zaobići Vrmdžu!

Srbija čuva veliki broj skrivenih seoskih prostora, koji predstavljaju savršenu kombinaciju rada prirodnih procesa, ali i ljudske ruke. Skrivena i nedovoljno poznata sela u Srbiji na najbolji način predstavljaju lepote krajeva u kojima se nalaze. Pored zadivljujućih pejzaža, svako od njih prikazuje autentične osobine i stoga predstavljaju izuzetno turistički zanimljiva mesta. Nažalost, malo ljudi zna da ona uopšte postoje i koliko bogatstva u sebi kriju.

Zelena oaza Vrmdža je dobila naziv po mnoštvu izvora koje u sebi krije. Nalazi se na putu Aleksinac – Sokobanja i predstavlja atrakciju kojoj treba da posvetite jedan poseban dan kako biste u potpunosti uživali u svim lepotama ovog divnog skrivenog sela. U njegovom centru se nalazi upečatljiva strma stena, na kojoj su smešteni ostaci vrmaškog ili Latinskog grada. Veruje se da grad potiče iz vremena Justinijana. Ova prostor se kasnije spominje kao srpski srednjovekovni grad, a u njemu se vadilo najkvalitetnije srebro, koje je u sebi sadržalo 30% zlata. Grad je 1413. godine razorio Musa Kesedžija, a svi ovi događaji su stvorili brojne lokalne mitove i legende, koji govore o odnosu srpskog i turskog stanovništva za vreme okupacije. Nedaleko od ovih srednjovekovnih ostataka, nalazi se skrivena mirna oaza, Vrmaško jezero. Veruje se je jezero nastalo posle zemljotresa i tada dobio kružni oblik. U njemu se nalaze ribe i brojni drugi morski organizmi. Prostor oko njega je uređen, sa stolovima i stolicama, te je idealan za piknik i odmor u Srbiji.

Selo Vrmdža - Jezero
izvor/https://www.soko-banja.org/

Na putu do jezera se nalazi autentična vodenica, koja je danas pretvorena u etno-restoran Kod dede Mije, u kome možete probati najukusnije domaće specijalitete, koji su poznati u ovom kraju: ovčji sir u lepinji, kajmak, ukusno meso. Osim ovoga, na putu do jezera se nalazi i izvor hladne, pijaće vode. Čitav prostor je okružen gustom šumom, u kojoj se mogu videti zečevi, fazani, srce, a budite pažljivi jer se ponekad sreću i vukovi. Ono što doprinosi lepoti i autentičnom utisku sela jesu i starinske kuće, te objekti koji potiču iz perioda osamnaestog veka koje su očuvane u ovom kraju, te muzeju u kome su izložene autentične naroden nošenje, alata, posuđe karakteristično za ovaj kraj Srbije. Ovo predivno selo predstavlja savršen spoj autentične, netaknute prirode i svih pojedinosti koje su činile život u prošlosti.

Vrmdža je danas prestižno selo u koje se doseljavaju kompozitori, programeri, diplomate iz srpskih, ali i svetskih gradova, i u koje se tokom poslednje decenije slilo preko milion evra ulaganja. Sve je počelo kada je predsednik seoske mesne zajednice napisao pismo zaposlenima u britanskoj ambasadi i pozvao ih u goste. Na novinarsko pitanje kako mu je to uopšte palo na pamet, rekao je: “A što pa da ne dođu u Vrmdžu?”

Gde se nalazi selo Vrmdža

Selo je udaljeno 15 kilometara od Sokobanje, a nalazi se na putu od Banje do Aleksinca. Putokazi jasno pokazuju smer kretanja i asfaltni put vodi do centra sela.

Related articles

NAJVEĆI VITEŠKI FESTIVAL U EVROPI: Beli orlovi u Manasiji ugostili saborce iz 20 zemalja

Najveći viteški festival Evrope, „Just out“ održan je proteklog vikenda u veličanstvenom manastiru Manasija u znak sećanja na 600 godina od kada je Despot Stefan Lazarević sagradio jedno od najlepših srednjevekovnih zdanja sa crkvom Svete Trojice, 139 mašikula i 11 kula. Domaćini manifestacije, Beli Orlovi vitezovi iz Srbije, ugostili su saborce iz više od dvadeset […]

Photo Vecteezy

JESTE LI POSETILI SRPSKE ANDE? U Lazarevom kanjonu kompas vam ništa ne znači

Lazarev kanjon vara sve kompase. u tom području se nalazi geomagnetna anomalija koja je prisutna na svega nekoliko mesta u svetu. Iz dubine zemlje izbija magnetizam koji remeti iglu na kompasu i on postaje neupotrebljiv. Legenda kaže da su, posle bitke na Marici 1371. godine, konjanici kneza Lazara došli u Lazarev kanjon, zadržavši se tu određeno vreme. Odatle potiče […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *