Selo koje odbija da nestane: Ako vas put nanese ka Sokobanji, nemojte zaobići Vrmdžu!

Srbija čuva veliki broj skrivenih seoskih prostora, koji predstavljaju savršenu kombinaciju rada prirodnih procesa, ali i ljudske ruke. Skrivena i nedovoljno poznata sela u Srbiji na najbolji način predstavljaju lepote krajeva u kojima se nalaze. Pored zadivljujućih pejzaža, svako od njih prikazuje autentične osobine i stoga predstavljaju izuzetno turistički zanimljiva mesta. Nažalost, malo ljudi zna da ona uopšte postoje i koliko bogatstva u sebi kriju.

Zelena oaza Vrmdža je dobila naziv po mnoštvu izvora koje u sebi krije. Nalazi se na putu Aleksinac – Sokobanja i predstavlja atrakciju kojoj treba da posvetite jedan poseban dan kako biste u potpunosti uživali u svim lepotama ovog divnog skrivenog sela. U njegovom centru se nalazi upečatljiva strma stena, na kojoj su smešteni ostaci vrmaškog ili Latinskog grada. Veruje se da grad potiče iz vremena Justinijana. Ova prostor se kasnije spominje kao srpski srednjovekovni grad, a u njemu se vadilo najkvalitetnije srebro, koje je u sebi sadržalo 30% zlata. Grad je 1413. godine razorio Musa Kesedžija, a svi ovi događaji su stvorili brojne lokalne mitove i legende, koji govore o odnosu srpskog i turskog stanovništva za vreme okupacije. Nedaleko od ovih srednjovekovnih ostataka, nalazi se skrivena mirna oaza, Vrmaško jezero. Veruje se je jezero nastalo posle zemljotresa i tada dobio kružni oblik. U njemu se nalaze ribe i brojni drugi morski organizmi. Prostor oko njega je uređen, sa stolovima i stolicama, te je idealan za piknik i odmor u Srbiji.

Selo Vrmdža - Jezero
izvor/https://www.soko-banja.org/

Na putu do jezera se nalazi autentična vodenica, koja je danas pretvorena u etno-restoran Kod dede Mije, u kome možete probati najukusnije domaće specijalitete, koji su poznati u ovom kraju: ovčji sir u lepinji, kajmak, ukusno meso. Osim ovoga, na putu do jezera se nalazi i izvor hladne, pijaće vode. Čitav prostor je okružen gustom šumom, u kojoj se mogu videti zečevi, fazani, srce, a budite pažljivi jer se ponekad sreću i vukovi. Ono što doprinosi lepoti i autentičnom utisku sela jesu i starinske kuće, te objekti koji potiču iz perioda osamnaestog veka koje su očuvane u ovom kraju, te muzeju u kome su izložene autentične naroden nošenje, alata, posuđe karakteristično za ovaj kraj Srbije. Ovo predivno selo predstavlja savršen spoj autentične, netaknute prirode i svih pojedinosti koje su činile život u prošlosti.

Vrmdža je danas prestižno selo u koje se doseljavaju kompozitori, programeri, diplomate iz srpskih, ali i svetskih gradova, i u koje se tokom poslednje decenije slilo preko milion evra ulaganja. Sve je počelo kada je predsednik seoske mesne zajednice napisao pismo zaposlenima u britanskoj ambasadi i pozvao ih u goste. Na novinarsko pitanje kako mu je to uopšte palo na pamet, rekao je: “A što pa da ne dođu u Vrmdžu?”

Gde se nalazi selo Vrmdža

Selo je udaljeno 15 kilometara od Sokobanje, a nalazi se na putu od Banje do Aleksinca. Putokazi jasno pokazuju smer kretanja i asfaltni put vodi do centra sela.

Related articles

PRIZNANJE ZA ŠARGANSKU OSMICU I DRVENGRAD : Mokra Gora proglašena za najbolje turističko selo na svetu!

Na 24. zasedanju Generalne skupštine Svetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija (UNWTO) u Madridu na ceremoniji dodele nagrada, za “Najbolje turističko selo” proglašena je Mokra Gora. Tatjana Matić, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija istakla je da je Mokra Gora sa razlogom proglašena za jedno od najboljih turističkih sela 2021. godine u svetu, navodeći da je Svetska turistička […]

STROGI SAOBRAĆAJNI PROPISI NA OMILjENOJ DESTINACIJI ZA LETOVANjE MEĐU SRPSKIM TURISTIMA: Grci skidaju tablice zbog lošeg parkiranja

SAOBRAĆAJNI propisi jednako važe za Grke i za strance. U ovoj državi i dalje je na snazi ovlašćenje policiji da skida registarske tablice usled nepropisnog parkiranja. Za ozbiljne prekršaje, oduzimaju se i dozvole. Stoga, turisti treba da se pričuvaju i ovog visokog troška, koji ih neće zaobići ukoliko se neodgovorno ponašaju. A na sve već […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *