SEOSKI TURIZAM SVE POPULARNIJI U SRBIJI: Evo kojih 7 etno sela treba da posetite ako već niste!

Foto: www.panoramio.com

Kada pomislimo na Srbiju prvo što nam pada na pamet su gostoljubivost, srdačnost, domaća hrana, pitoma priroda, svež vazduh i … harmonija. Zvuči čarobno, zar ne? E pa, sve ove stvari možete naći na jednom mestu – u etno selu! A Srbija ih ima zaista mnogo.. Ipak, kako ne možemo svako od ovih rajskih mesta da opišemo u jednom tekstu, danas vam predstavljamo 7 najlepših etno sela u Srbiji!

1. Terzića avlija

terzica avlija etno selo

Etno selo Terzića avlija. Foto: www.zavicaj.info

Na proplanku nedaleko od sela Zlakuša nalazi se etno selo Terzića avlija. Ovo prosto očaravajuće gazdinstvo čine dve stare ali živopisne srpske kuće sa salašem, šupom, bunarem dvorištem karakterističnim za 20. vek. Takođe, seosko turističko domaćinstvo Terzića avlija prestavlja i svojevrstan muzej kako na otvorenom tako i na zatvorenom koji će osvojiti vaše srce onog trenutka kad kročite na njega. To što je ovo selo 2008. godine bilo dobitnik “Turističkog cveta’’, najvećeg priznanja u oblasti seoskog turizma, dodatno svedoči o njegovoj lepoti, autentičnosti i specifičnosti. Njegov zaštitni znak je srpski vojnik iz perioda Balkanskih ratova, napravljen u prirodnoj veličini od jasenovog drveta po liku Gvozdena Terzića

2. Drvengrad (Kustendorf)

Između planine Tare i Zlatibora nalazi se Drvengrad, magično etno selo koje je izgradio Emir Kusturica za potrebe snimanja filma “Život je čudo”, i dom svetski čuvenog Kustendorf filmskog festivala. Ova predivna oaza nadomak Mokre Gore nudi vam ne samo tradicionalnu srpsku kuhinju već i mogućnost boravka u autentičnim brvnarama. Ali to nije sve! Drvengrad odnosno Kustendorf ima i galeriju slika, biblioteku, bioskop “Undergorund”, crkvu posvećenu svetom Savi, poslastičarnicu sa domaćim kolačima, prodavnicu suvenira i ambijent koji nikada nećete zaboraviti. Naravno, poseta Drvengradu ne bi bila potpuna bez vožnje Šarganskom osmicomjedinstvenom turističko-muzejskom železnicom sa bogatom istorijom i vijugavom putanjom kroz nezamislivo prelepe predele Tare.

3. Sirogojno

Ako ste se ikada zapitali kako je izgledao život u planinskom selu u 19. veku, postoji mesto koje savršeno dočarava običaje i duh tadašnjeg srpskog seoskog života. Ušuškano u živopisnim krajolicima, nalazi se etno selo Sirogojno. Zbog 47 drvenih kućica, izmeštenih iz okolnih zlatiborskih sela, od kojih svaka ima autentično pokućstvo, ambar, hlebnu peć, kačaru sa kazanom za pečenje rakije, kao i zbog krčme, drvene crkve i preko 2000 eksponata, ovo čudesno mesto proglašeno je 1980. godine za muzej na otvorenom pod imenom “Staro selo”. Međutim, postoji još jedna stvar koje čini Sirogojno jedinstvenim, a to su Sirogojno style džemperi koje ovdašnje pletilje ručno prave. Da li vam je potreban još neki razlog da ga posetite? Ne? Tako smo i mislili!

4. Rajski konaci

 

Rajski konaci Leusici

Pogled na etno gazdinstvo Rajski konaci.  Foto: www.selo.rs

Etno domaćinstvo Rajski konaci još jedno su mesto iz snova koje će vas naterati da zaboravite na sve brige koje prate urbani stil života. Nalazi se u okviru sela Leušići, ispod planine Suvobor, i nudi veliki izbor aktivnosti koje će vam pružiti jedinstvena i nezaboravna iskustva! Možete da se opustite u živopisnim drvenim kućama okruženi sa 17 hektara pašnjaka, voćnjaka i šuma ispresecanih planiniskim rečicama, kao i da učestvujete u sakupljanju pečuraka, lekovitog bilja, jabuka i šljivapečenju rakije i da imate besplatne časove kuvanja domaćeg pekmeza i savijanja pite bundevare.

5. Sunčana reka

Suncana reka etno selo

Seoce “K’o nekad”. Foto: www.suncanareka.rs

Na desnoj obali Drine, tačno između planine Gučevo u Srbiji i planine Majevice u Republici Srpskoj, u Banji Koviljači nalazi se etno selo kakvo dosad još sigurno niste videli i doživeli! Sunčana reka je jedinstvena oaza stvorena za sve one koji žele da se odmore, opuste i uživaju u najzelenijim pejzažima. Ovo etno selo ne samo da sadrži atraktivan smeštaj u koji spadaju gostinjske kuće “Nada” i “Drina”, drvene ili ciglom zidane kućice za odmor i seoce “K’o nekad”, već nudi i terene za skoro sve sportove i širok asortiman rekreativnih aktivnosti kao što su jahanje, steličarstvo, muzički, pilates i wellness program, pešačke ture i obilasci, vožnja kvadbajkovima i čamcima, itd. Neverovatno mesto, zar ne?

6. Tiganjica

Photo: putovanjaizmogpera.com/vremeplov-kroz-etno-selo-tiganjica/
Foto : putovanjaizmogpera.com/vremeplov-kroz-etno-selo-tiganjica/

Etno selo Tiganjica.

Sagrađeno od temelja u tipično banatskom tj. lalinskom stilu,  selo Tiganjica savršeno dočarava posetiocima način života u Banatu pružajući im priliku da se vrate kroz vreme i uživaju u čarima prošlosti ovog dela Srbije.

Uz slatku melodiju tamburice, gosti ovog banatskog sela mogu da se oprobaju u pravljenju Čobanskog paprikaša ili riblje čorbe. Takođe, mogu da razgledaju i jašu čistokrvne konje dok se deca mogu igrati na igralištu uz raznovrstan sadržaj i ponije.

7. Moravski konaci

Moravski konaci

Moravski konaci. Foto: www.panoramio.com

U samom srcu Srbije, na oko 1 km od Velike Plane i 90 km od Beograda, nalazi se skriveni rajski kutak po imenu Moravski konaci. Ovo etno selo ponosi se autentičnim ambijentom karakterističnim za srpsko selo sa kraja 19. veka. U njemu možete prinaći autohtone vajate stare preko 200 godine, crkvu brvnaru, vodenicu i to sve na jezeru sa 9 ostrva i 11 drvenih mostova. I kao da to nije dovoljno neverovatno, u restoranu napravljenom od drveta, kamena i stakla možete uživati u tradicionalnim srpskim specijalitetima koje će vam poslužiti konobari odeveni u narodnu nošnju! A ukoliko želite da na pravi način završite svoju posetu ovom zaista predivnom mestu, možete se upustiti u plovidbu jezerom u drvenim čamcima.

 

Izvor serbia.com

Related articles

PONOVO PUNOM PAROM RADI NOVOSADSKI SAJAM : Ruku pod ruku sa Pokrajinskim sekretarijatom pripremaju se sajmovi turizma i preduzetništva

– Dočekali smo da možemo da se okupljamo na najboljem mestu – na Novosadskom sajmu. Insistiramo da sarađujemo sa najboljima, a Novosadski sajam to jeste, ono najbolje iz Vojvodine. Želimo da u saradnji sa najboljima budemo još bolji, rekao je pokrajinski sekretar dr Nenad Ivanišević, pri jučerašnjem potpisivanju Protokola o saradnji Sajma i Pokrajinskog sekretarijata […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *