Setva povrća je počela, većina povrtara je već odlučila šta će sejati, dok drugi vagaju ne toliko šta će gajiti već na kojim površinama.
Prošle godine najbolje su prošli oni koji su sejali luk, krompir i papriku, zbog dobre cene, pa će ove tri povrtne vrste, očekuje se, biti najviše posejane. Za njih će se odlučiti kako oni koji ih seju godinama, tako i novi, koji tek sada počinju da se bave povrtarstvom.
Osim krompira, luka i paprike ima još dosta povrća koje kod nas uspeva, ali zarada može da zavisi i od sreće, a ne od klime, ponude i potražnje, pokazuju iskustva u prošlogodišnjoj setvi karfiola dva višegodišnja povrtara ovog povrća.
Povrtar iz Bačke Palanke Vladimir Baćina već dvadesetak godina seje karfiol na potesu KO Gajdobra i za razliku od ranijih godina, kaže da je jesenas karfiol dospeo u pravo vreme, oko 1. oktobra, kada se pripremala turšija i na tržištu ga nije bilo iz uvoza.
-Planuo je bez po muke za kratko vreme, a pretprošle godine morao sam da ga bacam jer nisam imao kome da ga prodam − kazao je Baćina.
Kilogram karfiola na veliko Baćina je prodavao za 60−120 dinara i tom cenom pokrio troškove proizvodnje, koji po hektaru iznose oko 2.000 evra. I ove godine sejaće karfiol na parceli gde sada ima ozimi luk, mada ne znači da će s karfiolom i ove godine dobro proći, jer se retko kada u poljoprivredi mogu poklopiti dve dobre godine zaredom. Čim luk izvadi, Baćina će pripremati zemljište za karfiol. Mada do tada ima još dosta vremena, rasad je već kupio, a rasađivaće ga od 1. jula i odmah po zabadanju rasada u zemlju počeće da ga navodnjava.
Za razliku od Baćine, velikom povrtaru Dejanu Čulu iz Prigrevice, kod Apatina, prilikom prve setve propalo je stotinu tona karfiola, jer nije imao kome da ga proda. Ove godine sejaće ga na samo dva hektara, za razliku od ranijih godina, kada ga je imao na mnogo većoj površini.
-Karfiol ću zameniti crnim lukom zbog dobre cene tokom godine − rekao je Čulo.
Kao razlog zašto je finansijski propao sa karfiolom Čulo navodi toplu jesen.
-Skoro ceo oktobar je bio topao i karfiol se nije kupovao za turšiju. Sve do prošle godine uspevao sam da ga prodam tokom zime. Međutim, lanjsko loše iskustvo me je sada nateralo da ne preteram u obimu proizvodnje povrća.