SKRIVENI SMARAGDI SRBIJE: Jeste li posetili vodopad Prskalo?

Skrivene lepote nastale prirodnim procesima zadivljuju. Baš zato što čovek nije imao mnogo udela u formiranju ovih mesta, ona su sačuvala svoju iskonsku lepotu i netaknutost. Kada se sa njima sretnete, ostaviće vas bez daha mir i tajnovitost kojom odišu ovi prostori. Srbija se može pohvaliti destinacijama i prostorima koji su manje poznati, a koji u potpunosti oduševljavaju retke posetioce.

Vodopad Prskalo

Obronci južnog Kučaja bogati su jednom od najneobičnijih atrakcija u Srbiji. Vodopad predstavlja neobičnu kombinaciju vode i stene, te proizvod najzanimljivijih prirodnih procesa. Prskalo se nalazi pored puta koji vodi od Resavice ka Čestobrodici, opština Despotovac, u dolini reke Nekudovo, čiji se izvor nalazi iznad vodopada. Vodpad je visok 15 metara, a može se opisati kao visoki, kameni levak iz koga ističe slab mlaz vode. Ova atrakcija kupastog oblika nastala je od bigrenih naslaga koje je voda stvorila tokom godina svog delovanja. Vodopad se na svom početku sužava, da bi pri kraju dobio svoju najveću širinu.

Vodopad Prskalo
izvor/filipmiljus

 

Šarm Prskala je u vrelu sa malom količinom vode koja njim teče, čak i tokom proleća, kada dostiže svoj maksimum. Lepoti vodopada doprinosi i zadivljujuća okolina – predivne bukove šume koje šire svoje krošnje i prave bogat hlad. I pored zadivljujuće lepote i položaja pokraj puta, pa i obeleženosti, Vodopad Prskalo je prilično nepoznat. Uz malo ulaganja i promocije ovaj prostor bi se pretvorio u jednu od najposećenijih atrakcija Srbije, te obavezan deo ture kroz istok zemlje.

Lokacija Vodopada Prskalo

Istočna Srbija se hvali ovim divnim mestom, a ono pripada opštini Despotovac.

Related articles

POVEZIVANjE PRIVREDA I KOMPANIJA Nemci traže dobavljače iz Srbije

Nemačko-srpska privredna komora pozvala je kompanije iz Srbije da 12. juna u Minhenu budu deo regionalnog B2B projekta „Nemačka inicijativa za pronalaženje dobavljača u zemljama Zapadnog Balkana”, čiji je cilj da nemačke firme pronađu dobavljače iz traženih industrijskih oblasti u Srbiji i iz zemalja ZB. U saopštenju ove komore se ističe da firme mogu da […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *