SMATRA SE SIMBOLOM SKROMNOSTI I PRAKTIČNOSTI: Malo ko ima pojma da ovaj cvet ubija!

Elegantan, a smrtonosan. Ljutić, popularan baštenski cvet, kao i neke druge biljke sadrži kombinaciju hemijskih jedinjenja koja su efikasna u borbi protiv insekata, štetočina i drugih mikroorganizama, ali  štete i ljudima.  Tako je baštovan iz Velike Britanije je 2014. godine umro pod misterioznim okolnostima, nakon što su mu gotovo svi organi otkazali. Iako uzrok smrti nije otkriven, sumnja se da je najverovatnije preminuo nakon kontakta sa biljkom po imenu jedić ili ljutić (lat. Aconitum napellus), koja pripada rodu skrivenosemenica iz familije ljutića.

Najotrovniji deo biljke je koren, ali su i listovi poprilično otrovni. Neurotoksini iz biljke se mogu apsorbovati kroz kožu, a neki od simptoma trovanja su peckanje, povraćanje, ukočenost i dijareja. Lakhvir Sing je 2010. godine osuđena za ubistvo svog ljubavnika nakon što mu je u kari stavila ljutić. No, uprkos gastrointestinalnim problemima, njen bivši ljubavnik je uspeo da preživi trovanje. Osim ovih simptoma. ova smrtonosna biljka usporava rad srca što svakako može da dovede do smrti, piše BBC.

Photo: domacinskakuca.rs

Prema nekim teorijama, biljke su razvile određene toksine radi samoodbrane.

Ljutić je, smatra se inače, simbol skromnosti, praktičnosti i spretnosti, ali u njegovom jednostavnom izgledu vidimo i sliku urednosti i težnje ka savršenstvu.  Ovaj cvet odiše klasikom i elegantnim izgledom, a istovremeno svojom zlatno žutom bojom asocira i na mladost, detinjstvo i optimizam.

Najčešći Ljutić koji se uzgaja u domaćim vrtovima je azijski ljutić – Ranunculus što u prevodu znači žaba. Ovo nije asocijacija na njegov izgled već na njegovo prirodno stanište. Ovaj cvet voli vlažna i močvarna mesta. Kod ljutića, listovi su naizmenično raspoređeni, uglavnom bez zalistaka, prosti, celog oboda ili perasto deljeni.

Većina vrsta iz ove porodice imaju cvetove skupljene u neki vid cvasti, mada ima i primeraka sa po jednim cvetom na stabljici. U zavisnosti od vrste, njegovi cvetovi domimiraju raznim bojama. Smatra se da su oni idealan ukras za mnoge terase, bašte i dvorišta.

Neizostavna su dekoracija i mnogih buketa.

Cvetanje ljutića

Cvetovi ljutića su nalik na cvet božura i cvetaju krajem proleća ili na početku leta. Boje cvetova su najraznovrsnije,  od bele, žute i narandžaste do ružičaste I crvene. Posle cvetanja, treba da se odstrane stari ocvali cvetovi jer mogu da troše hranjljive supstance potrebne biljci, naročito u fazi formiranja semena.

Uzgoj i razmnožavanje

Ljutić se uglavnom razmnožava lukovicama. Moguće je razmnožavanje i deljenjem ili semenom.

Lukovice treba saditi na jesen. Da bi ranunculus uspešno nikao, posade se lukovice na sunčano mesto. Lukovicama prija peskovito ocedjeno tlo, kao I mnogo vlage u toplim danima.

Kada biljka skoro skroz požuti, izvadi se iz zemlje.

 

Related articles

NAJNOVIJE UPOZORENjE RHMZ I danas u Srbiji grmljavinske nepogode

Republički hidrometeorološki zavod izdao je i danas upozorenje na nepovoljne vremenske prilike. Očekuje se veoma nestabilno vreme sa pljuskovima, grmljavinom, lokalno velikom količinom padavina za kratko vreme, gradom i jakim i olujnim vetrom u zoni najintenzivnijih pljuskova, navode u RHMZ-u. „Tačnu lokaciju stvaranja, premeštanja i jačine samih nepogoda je unapred teško odrediti. Za konkretne lokacije […]

SA TOPLIM VREMENOM SVE VIŠE BAKTERIJSKIH UPALA ŽELUCA I CREVA Samo ovako ćete sprečiti bolest

Bakterijske upale želuca i creva, odnosno gastroenterokolitisi, javljaju se tokom cele godine, a nešto češće tokom toplih dana. Uzročnici su patogene i uslovno patogene bakterije, među kojima su najčešće bakterije iz roda salmonela, kampilobakter, patogeni tipovi eširihija koli, šigela, kao i zlatni stafilokok. Visoke temperature izuzetno pogoduju rastu i razmnožavanju bakterija u hrani, posebno hrani životinjskog […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *