SMATRA SE SIMBOLOM SKROMNOSTI I PRAKTIČNOSTI: Malo ko ima pojma da ovaj cvet ubija!

Elegantan, a smrtonosan. Ljutić, popularan baštenski cvet, kao i neke druge biljke sadrži kombinaciju hemijskih jedinjenja koja su efikasna u borbi protiv insekata, štetočina i drugih mikroorganizama, ali  štete i ljudima.  Tako je baštovan iz Velike Britanije je 2014. godine umro pod misterioznim okolnostima, nakon što su mu gotovo svi organi otkazali. Iako uzrok smrti nije otkriven, sumnja se da je najverovatnije preminuo nakon kontakta sa biljkom po imenu jedić ili ljutić (lat. Aconitum napellus), koja pripada rodu skrivenosemenica iz familije ljutića.

Najotrovniji deo biljke je koren, ali su i listovi poprilično otrovni. Neurotoksini iz biljke se mogu apsorbovati kroz kožu, a neki od simptoma trovanja su peckanje, povraćanje, ukočenost i dijareja. Lakhvir Sing je 2010. godine osuđena za ubistvo svog ljubavnika nakon što mu je u kari stavila ljutić. No, uprkos gastrointestinalnim problemima, njen bivši ljubavnik je uspeo da preživi trovanje. Osim ovih simptoma. ova smrtonosna biljka usporava rad srca što svakako može da dovede do smrti, piše BBC.

Photo: domacinskakuca.rs

Prema nekim teorijama, biljke su razvile određene toksine radi samoodbrane.

Ljutić je, smatra se inače, simbol skromnosti, praktičnosti i spretnosti, ali u njegovom jednostavnom izgledu vidimo i sliku urednosti i težnje ka savršenstvu.  Ovaj cvet odiše klasikom i elegantnim izgledom, a istovremeno svojom zlatno žutom bojom asocira i na mladost, detinjstvo i optimizam.

Najčešći Ljutić koji se uzgaja u domaćim vrtovima je azijski ljutić – Ranunculus što u prevodu znači žaba. Ovo nije asocijacija na njegov izgled već na njegovo prirodno stanište. Ovaj cvet voli vlažna i močvarna mesta. Kod ljutića, listovi su naizmenično raspoređeni, uglavnom bez zalistaka, prosti, celog oboda ili perasto deljeni.

Većina vrsta iz ove porodice imaju cvetove skupljene u neki vid cvasti, mada ima i primeraka sa po jednim cvetom na stabljici. U zavisnosti od vrste, njegovi cvetovi domimiraju raznim bojama. Smatra se da su oni idealan ukras za mnoge terase, bašte i dvorišta.

Neizostavna su dekoracija i mnogih buketa.

Cvetanje ljutića

Cvetovi ljutića su nalik na cvet božura i cvetaju krajem proleća ili na početku leta. Boje cvetova su najraznovrsnije,  od bele, žute i narandžaste do ružičaste I crvene. Posle cvetanja, treba da se odstrane stari ocvali cvetovi jer mogu da troše hranjljive supstance potrebne biljci, naročito u fazi formiranja semena.

Uzgoj i razmnožavanje

Ljutić se uglavnom razmnožava lukovicama. Moguće je razmnožavanje i deljenjem ili semenom.

Lukovice treba saditi na jesen. Da bi ranunculus uspešno nikao, posade se lukovice na sunčano mesto. Lukovicama prija peskovito ocedjeno tlo, kao I mnogo vlage u toplim danima.

Kada biljka skoro skroz požuti, izvadi se iz zemlje.

 

Related articles

Kamile sa Balkana! Zvuči neverovatno: Živele su na području Srbije, a kralj Milutin celo krdo poklonio jednom manastiru

Malo je poznato da su tokom istorije kamile bile po prilično uobičajena pojava na ovim prostorima. Dok danas ove životinje vezujemo isključivo za toplije, egzotičnije krajeve i turističke atrakcije sa severa Afrike, pre više od hiljadu godina one su bile u upotrebi i na prostoru Srbije. Na jutjub kanalu “Fondacija Neozoik” osvanuo je snimak o kamilama na […]

SVETSKI DAN ENERGETSKE EFIKASNOSTI, UŠTEDE UZ SUBVENCIJE DRŽAVE

Svetski dan energetske efikasnosti, koji se obeležava danas, ima za osnovni cilj podizanje svesti građana o značaju unapređenja energetske efikasnosti i racionalnog korišćenja energije bez narušavanja komfora, standarda života ili ekonomske aktivnosti. Energetska efikasnost po aktuelnoj Strategiji razvoja energetike posmatra se kao „novi izvor energije’’. U Srbiji je potrošnja energije u odnosu na bruto domaći proizvod tri do četiri […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *