SREMCI SPREMAJU POVRĆE ZA SVETSKU PIJACU Ljuti ren iz Manđelosa sladak i Nemcima i našima (FOTO)

U ataru sela Manđelos kod Sremske Mitrovica tek sada je počeo da se vadi ren jer je tokom jeseni bilo hladno vreme praćeno mravezima i kišom.

Kod nas se kilogram rena na najprometnijoj Futoškoj pijaci u Novom Sadu prodaje za 1.400 dinara, ima ga i izrendanog u malim teglicama, za 200 dinara. U prodavnicama prerađen je skuplji.  Naš sagovornik ističe da renu neće biti ništa što će ostati u zemlji. Naprotiv, dobiće na težini. – Ren se sadi odmah s proleća, ali može već i u februaru – martu, a vadi se posle prvog mraza. Praktično, jedan ren se vadi a drugi sadi. Prinosi po hektaru kreću se od četiri do osam tona, u zavisnosti od toga šta se želi dobiti, da li ren za industrijsku preradu ili hoće da se prodaje kao sadni materijal – reznice.

Ostić kaže da sertifikovane sadnice rena – reznice kupuje u Austriji i da su skupe. – Po hektaru treba ulog od 4.000 do 5.000 evra – kaže.

Foto: dnevnik.rs/S. šušnjević

Related articles

PRONAŠLI DžAK SA 15.000.000 DINARA PA GA SAKRILI U MAGACIN PRODAVNICE Kuljani dolijali zbog utaje

Kulska policija podneće krivične prijave Osnovnom javnom tužilaštvu u Vrbasu protiv tri žene starosti 34, 38 i 54 godine, kao i protiv pedesetsedmogodišnjeg muškarca zbog sumnje da su izvršili krivično delo utaja. Oni su, kako se sumnja, pronašli džak sa 15.000.000 dinara koji je ispao iz vozila jedne firme za transport novca i sakrili ga u magacin […]

DANAS JE VELIKOMUČENIK TEODOR TIRON Njegove mošti počivaju U FRUŠKOGORSKOM MANASTIRU, zove se KONjSKI DAN A EVO I ZAŠTO

Danas je veliki praznik, jer Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici slave danas svetitelja, zaštitnika grada Venecije, ali i stoke, velikomučenika Teodora Tirona. Tiron inače znači regrut, a sve njegove muke su počele kada je pošao u vojsku. Tek što je sveti Teodor stigao u vojsku u puk marmaritski, u gradu Amasiji, počeo je strašan […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *