Srpske šume prepune divljeg voća: Zlatna prilika za zaradu i zdravlje

Srpske šume su pravi raj za ljubitelje divljeg voća, sa više od 1.000 vrsta koje uključuju divlju borovnicu, jagodu, kupinu, drenjinu i trnjinu. Berači tokom leta mogu zaraditi solidnu sumu novca, dok domaćice koriste ove šumske izvore zdravlja za pravljenje sokova, džemova i čokolade.

Šumska jagoda – dragulj srpskih šuma

Ana Todorović, sagovornica “Blic Biznisa”, počela je praviti organsku čokoladu za sebe, porodicu i prijatelje, koristeći divlju jagodu. Njena čokolada je ekskluziva, jer kombinuje retku šumsku jagodu sa divljim kakaom. Ana je istraživala i nije našla druge čokolade sa divljom jagodom, pa je trenutno subvencioniše.

Foto: Freepik.com

Cena šumske jagode

Šumska jagoda u Srbiji ima visoku cenu po kilogramu. Ove godine nije bila rodna, pa je njena cena porasla sa ranijih 70 evra na sadašnjih 160 evra po kilogramu. Ova jagoda raste na svetlim mestima u šumama, travi, pored puteva i na planinama do 1.500 metara nadmorske visine. Zrele jagode koje sazrevaju od maja su najukusnije i imaju samo 32 kalorije u 100 grama, bogate su vitaminom C i vlaknima.

U tradicionalnoj medicini, šumska jagoda se koristi za poboljšanje rada jetre i žučne kese, jačanje srca, bubrega, te kod malokrvnosti i zatvora. Zanimljivo je da presađene šumske jagode u baštu gube deo svojih hranljivih svojstava. Mogu se jesti sirove, prerađivati i sušiti. Najpoznatiji proizvodi su slatko i nekuvana marmelada od šumskih jagoda.

Foto: Freepik.com

Srpske šume nude obilje divljeg voća koje predstavlja ne samo priliku za zaradu, već i za uživanje u zdravim i prirodnim proizvodima. Iskoristite blaga prirode i otkrijte sve prednosti koje divlje voće može da ponudi.

 

 

Informer, Blic Biznis

Related articles

KINESKI PIKAP NA STRUJU PRODAJE SE ZA SMEŠNU CENU: To nije sve, možete ga naručiti na Alibabi!

Kina ostaje dosledna svom obećanju da će proizvoditi jeftine električne automobile, a odnedavno se na tržištu pojavio model Čangli EV, električni pikap koji košta svega 2.000 dolara. Da sve bude još interesantnije, Čangli EV se, osim kod proizvođača, može kupiti i na kineskom sajtu za e-trgovinu, Alibaba.com, a uvoz je za sada moguć samo za SAD, javljaju […]

U KLINIČKOM CENTRU VOJVODINE I ZNANjE I EFIKASNOST Četiri osobe dobile novi bubreg za manje od 24 časa

U Univerzitetskom kliničkom centru Vojvodine, tokom prethodne nedelje uspešno su urađene četiri transplantacije bubrega za manje od 24 časa, od toga dve od kadveričnog (preminulog) donora, dok su dve transplantacije bubrega načinjene od živog srodnika, saopštio je Univerzitetski klinički centar Vojvodine. Kako napominju, transplantacije je uradio multidisciplinarni tim Centra za transplantaciju ćelija, tkiva i organa, […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *