SRPSKI SIR ČETVRTI NAJBOLJI NA SVETU Pirotski kačkavalj oduševio svet, a još jedna komšijska zemlja zauzela je visoku poziciju na listi najboljih sireva sveta

Foto:tasteatlas.com
Na listi 10 najbolje ocenjenih sireva od ovčijeg mleka u svetu Pirotski kačkavalj iz Srbije zauzeo  je visoko četvrto mesto, dok je šampionsku poziciju među sirevima zauzeo italijanski, istaknuto je na sajtu TasteAtlas.

Ovaj srpski spin kačkavalj jedan je od prepoznatljivih proizvoda celog pirotskog kraja. To je prijatno oštar sir koji karakteriše svetlo žuta kora i glatka površina. Sir se prvobitno pravio od ovčijeg mleka jer je ovo područje bilo dobro poznato po dve autohtone rase — pirotskoj pramenki i pirotskoj pramenki oplemenenoj — koje su slobodno pasle na obroncima Stare planine.

Foto: tasteatlas.com

Nakon promena u stočarstvu, tradicionalna sirarska industrija u Pirotu je neznatno izmenjena, a kačkavalj se danas proizvodi od nepasterizovanog ovčijeg ili kravljeg mleka, ili od kombinacije oba. Posle prerade mleka i ručnog mešanja, skuta (baskija) se pari u pletenim korpama.

Sir se zatim formira u oblik spljoštenog cilindra pre nego što se ostavi da sazre, najbolje tri do šest meseci. Ceo proces proizvodnje ručno rade vešti majstori sireva koji se trude da očuvaju tradicionalne tehnike koje su izvorno prenete od nomadskih uzgajivača ovaca Crnovunci.

Crnogorski sir odneo srebrnu medalju

Njeguški sir, crnogorski specijalitet, zauzeo je 2. mesto na listi TasteAtlas-a, svetskog atlasa hrane, koji je objavio listu 50 najboljih sireva od ovčijeg mleka u svetu.

Italijanski Pecorino Fiore Sardo, tvrdi da je punomasni sir napravljen od ovčjeg mleka domaćih proizvođača sa ostrva Sardinije, koji od 1996. zaštićen od strane ovlaštenog geografskog porekla.

Na trećem mestu našao se sir iz Grčke, na četvrtom su sirevi iz Srbije, na petoj poziciji je sir iz Španije.

Kompletna lista se nalazi na sajtu TasteAtlas.

Izvor: nsuzivo.rs

Related articles

photo: pixabay

Gornji Milanovac prvi u Srbiji počinje proces reciklaže asfalta

Gornji Milanovac je prva opština u Srbiji u kojoj će da se primeni nova tehnologija reciklaže asfalta. Direktivom, koja je upućena klasterima Evropske unije, predviđeno je da se stari asfalt više ne tretira kao građevinski otpad, već da se koristi kao resurs. Prisutni u novoj bazi JP za izgradnju opštine Gornji Milanovac imali su priliku da vide […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *