Stari baštovani znaju da je ljuska od jajeta odlično organsko đubrivo: 5 načina da je iskuristite za sobno cveće i baštu

Ljuska od jaja je izuzetno hranljiva za zemljište, a to baštovani odlično znaju.

Nije tajna da su jaja puna proteina, vitamina i minerala i da su zbog toga najhranljivija namirnica na svetu. Širom sveta prosečna osoba pojede oko 150 do 200 jaja godišnje.

Šta se dešava sa svim tim ljuskama od jaja?

Ljuska kokošijeg jajeta sastoji se od 96% kalcijum karbonat kristala koji su međusobno vezani za proteine. Zbog svega toga nikad, ali nikad ne bacajte ljuske od jaja.

Foto: Freepik.com

Predlažemo vam 5 načina kako možete da iskoristite ljuske od jaja u svom vrtu ili bašti:

1. Đubrivo

Najviše kalcijuma nestoja paradajzu i paprikama prilikom rasta. Zbog toga ljuske od jajeta smrvite i stavite u rupu u kojoj ćete posaditi ovo povrće.

U kasnu jesen, kada zemljište pripremate za mirovanje, pobacajte po bašti ljuske od jaja i prekopajte zemlju. U proleće kada ugreje sunce, biljke će vam biti zahvalne zbog ovoga.

2. Eliminator puževa

Svaki baštovan muku muči sa puževima. Čim nikne prva salata eto njih da je pojedu do poslednje travčice. Ali sada ljuske od jaja na grubo izlomite i napravite granicu oko salate ili drugih biljaka i ne brinite. Puževi neće moći da pređu preko grubih ivica ljuski od jaja, savetuje naturallivingideas.com

Foto: Freepik.com

3. Čašica za rasad

Kada razlupate jaje dobijete dve jednake ljuske. Napravite male rupe na dnu tih ljuski, radi drenaže, zatim ljuske napunite zemljom stavite u njih seme i nazad ih vratite u kartonske kutije. Nakon par nedelja seme će brzo da nikne a vi sačekajte dok biljka ne postane dovoljno jaka za presađivanje u baštu. Nema potrebe da vadite rasad iz ljuske od jajeta. Jednostavno sve zajedno posadite u baštu. Ljuska će se vremenom razgradit i korenu dati preko potrebno đubrivo.

Foto: Freepik.com

4. Hrana za price

Ukoliko želite da pomognete malim ptičicama da prežive hladnu zimu, dovoljno je da u hranilice širom dvorišta izmrvite malo ljuske od jaja pomešane sa hranom za ptice. To će ih osnažiti dovoljno da prežive surove uslove života.

5. Estetika

Zemlju oko biljke možete da pokrijete lepo opranim ljuskama od jaja. Saksijsko cveće će bujati a vi ćete imati lepu dekoraciju a zemlja oko cveća se neće ni videti.

 

 

 

Stil Kurir

Related articles

Kače umrlice NA DRUŠTVENE MREŽE Uskoro PRENOS SAHRANA Cela SRBIJA IDE NA STRANICU OVOG POGREBNOG PREDUZEĆA

Vlasnici pogrebnog preduzeća u Preljini kod Čačka su napravili stranicu na društvenim mrežama kako bi reklamirali svoju firmu, međutim otkako su na nju počeo da “kače” umrlice, posećenost je skočila u nebesa. Od tog dana njima se javljaju ljudi sa svih meridijana, čim na stranici, odnosno umrlici ugledaju poznato lice. – Mnogi, naročito u inostranstvu […]

ZRENJANIN: RASPISAN KONKURS ZA SUBVENCIONISANU KUPOVINU BICIKALA

Grad Zrenjanin je za svoje sugrađane u prethodne dve godine subvencionisao kupovinu 150 bicikala i za tu namenu iz budžeta je izdvojio milion dinara. Akcija se nastavlja i ovog leta i u prvom delu konkursa izabrani su privredni subjekti kod kojih građani koji budu ostvarili pravo na sufinansiranje mogu nabaviti bicikle – to su preduzeća “Moto Dane” […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *