29 °C Belgrade, RS
5 jula, 2022

STARI ZANAT ISPLATI SE I DANAS: U Španiji osvanula heklana eko tenda umesto suncobrana!

Ekološko heklanje. Gradić Alaurin de la Tore na jugu Španije odnedavno je postao šareniji i to zahvaljujući 60 metara dugačkoj tendi od recikliranih materijala. Hlad u ulici Malaga sada pravi ova živopisna rukotvorina koju su tri godine heklale aktivistkinje u okviru radionice Odeljenja za životnu sredinu Gradskog veća.

Kako se navodi na sajtu grada, tenda se sastoji od komada koje su učesnice radionice heklale protekle dve godine, ali i od novih komada koji su nastali ove godine. Rezultat vrednih ruku i trogodišnjeg rada je tenda koja pokriva blizu 500 kvadratnih metara, a na njenom postavljanju su, usled impozantnih razmera, bile angažovane gradske službe.

 

Osim što pravi hlad i svojim razdraganim oblicima i bojama popravlja raspoloženje kod svakog ko se zatekne ispod nje, ova tenda ima ulogu i da privuče turiste da prošetaju istorijski značajnim delom grada.

Budući da je veoma fotogenična, ne čudi što su za kratko vreme prve fotografije tende prikupile 427.000 pregleda na društvenim mrežama gde su zasute čestitkama iz celog sveta.

Nadzornica radionice i instruktorka heklanja, Eva Pačeko, rekla je da su posao obavili sa velikim entuzijazmom iako je godina, koju je obeležila pandemija, donela brojne izazove. Tako će se radionica održavati svake naredne godine, a ovaj nesvakidašnji pokrivač bivaće sve veći i šareniji.

Related articles

OTPAD KAO RESURS BUDUĆNOSTI: Znate li kako se može pretvoriti u novac?

Kako pretvoriti otpad u novac i proizvod, u korist zaštite životne sredine, pitanje je na kome je zasnovana cirkularna (kružna) ekonomija. Štetnost linearnog modela ekonomije, koji se svodi na odbacivanje resursa, očigledna je i prelazak na cirkularno poslovanje ponudio bi rešenje za efikasnije korišćenje resursa, ali, između ostalog, i tretiranje otpada. Cirkularna eko­no­mi­ja je na­čin […]

KRALJICA BEOGRADSKIH PIJACA: Zeleni venac- od turskog groblja do spomenika kulture

Svi putevi (Beo)grada vode na Zeleni venac. Već skoro čitav vek svi prestonički putevi ukrštaju se na pijaci smeštenoj u samom srcu grada decenijama ukrašenoj specifičnim kariranim krovovima. Titulu kraljice ovo gradsko srce pazara ipak nije dobilo samo zbog dobre lokacije. Svečano otvorena 1926. godine, po zatvaranju prve beogradske, „Velike pijace“ koja se nalazila na […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.