Startuje izgradnja prve bifacijalne solarne elektrane u Srbiji: Najveća elektrana na sunčevu energiju u našoj zemlji!

Photo Vecteezy

Bifacijalne solarne elektrane postaju sve češći izbor investitora zbog mogućnosti da prikupljaju sunčeve zrake koji se odbijaju o podlogu i proizvode struju efikasnije od elektrana sa monofacijalnim panelima.

Kompaniji MT-Komex poverena je izgradnja prve bifacijalne solarne elektrane u Srbiji koja će ujedno biti i trenutno najveća solarna elektrana u našoj zemlji.

Elektrana će se nalaziti na posedu kompanije Toyo Tires, a ugovor o izgradnji potpisan je između zamenika generalnog direktora Toyo Tires Kenichira Takasaga i direktora kompanije MT-Komex Miloša Kostića.

„Globalni cilj kompanije Toyo Tires je da postane ugljenično neutralna, a ulaganje u obnovljive izvore energije je najbolji izbor. Ovo je za nas pravi trenutak za izgradnju solarne elektrane u Srbiji jer su se zakoni po pitanju OIE promenili pa možemo steći status prozjumera, dok sa druge strane raspolažemo velikom površinom zemljišta“, rekao je Takasago za Energetski portal.

On dodaje da će solarna elektrana pokriti od 10 do 15 odsto godišnjih potreba kompanije Toyo Tires za električnom energijom, što dokazuje da industrija guma troši mnogo struje i zbog toga je pod velikim pritiskom da što pre sprovede dekarbonizaciju.

Takasago najavljuje da će proizvodnja guma početi krajem jula, dok će kompletna proizvodna oprema, zajedno sa solarnom elektranom, biti u funkciji do kraja godine.

„Planiramo da imamo svečano otvaranje naše solarne elektrane koje će posetiti ljudi iz Vlade, drugih država, čak i Japana. Ovo će biti zaista značajan događaj kako za nas, tako i za MT-Komex koji ju je izgradio“, kaže Takasago.

Kada je u pitanju odabir izvođača radova, Takasago napominje da su bili u potrazi za kompanijom koja bi im bila partner i pomogla da donesu odluke o izgradnji elektrane, a sve to pronašli su u kompaniji MT-Komex.

Foto: EP

„Izuzetna nam je čast što nam je tako ozbiljna kompanija kao što je Toyo Tires poverila izgradnju najveće solarne elektrane na zemlji snage 8,4 MW tj. aktivne snage priključenja 7,2 MW. Naša kompanija sa iskustvom od 13 godina u razvoju, projektovanju i izgradnji solarnih elektrana uspela je da na tenderu dobije ovaj posao kao najozbiljniji ponuđač“, rekao je direktor MT-Komexa Miloš Kostić.

On dodaje da pored Toyo Tires, MT-Komex gradi solarne elektrane kako na proizvodnim halama tako i na zemljištu.

„Naš tim čini 30 inženjera/ eksperata za obnovljive izvore energije i 50 instalatera/ elektro montera specijano obučenih za izgradnju solarnih elektrana sa višegodišnjim iskustvom“, kaže Kostić.

Solarni paneli na 8,2 hektara

Solarna elektrana kompanije Toyo Tires nalaziće se na zemlji i prostirati se na 8,2 hektara. Godišnja proizvodnja električne energije iznosiće 10.148.927 kWh što će doprineti uštedi od 8.119.141 kg ugljen-dioksida na godišnjem nivou.

MT-Komex se odlučio za primenu specijale konstrukcije koja će omogućiti bifacijalnim solarnim panelima da proizvode struju 15 odsto efikasnije u poređenju sa klasičnim, monofacijalnim elektranama.

U planu je da ova elektrana stekne status kupca-proizvođača, odnosno da koristi zelenu električnu energiju za sopstvene potrebe, dok će sav višak predavati na elektrodistributivnu mrežu.

Okončanje radova i njeno puštanje u rad planirano je do kraja ove godine.

Izvor: energetskiportal.rs

Related articles

UKUS I TEKSTURA KRASTAVCA, A ŠMEK ANANASA, BANANE I KIVIJA: Afrička bodljikava dinja raste i u Srbiji!

Kivano afrička biljka podseća na kivi ili čak krastavac, a zapravo je bodljikava dinja. Izuzetno je zdrava i tražena u Evropi, a poslednjih godina kod nas se sve više uzgaja, zbog odgovarajućeg tla. Jednogodišnja loza puzavica traži naslon i daje plodove u septembru, kada zeleni bodljikavi plod postaje oker boje. – Slučajno sam za ovo […]

KRALJEVSTVO PAPRIKA NALAZI SE U SRBIJI: Ovu titulu seoce na jugu zasluženo nosi

Verovatnoća da ste probali papriku iz kraljevstva ovog povrća, a da to niste znali, je velika. Selo Donja Lokošnica nadomak Leskovca, je zaista zasluženi nosilac titule- kraljevstvo paprika. U Donjoj Lokošnici ćete videti seoske kućice koje, umesto fasada, imaju nizove crvenih paprika koje ih prekrivaju. Zato, ako se nađete na jugu Srbije, obavezno posetite i […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.