Poslednjih nekoliko meseci jagode koje smo kupovali na pijacama i u makretima uglavnom su na naše tržište stizale iz uvoza, ali prema najavama domaćih proizvođača, na tezgama se sada već pojavljuju i domaće jagode sazrele na otvorenim poljima.
– Ne postoje podaci koliko zauzima proizvodnja u plastenicima a koliko na njivama. Procenjuje se da se jagode gaje na 8.000 do 10.000 hektara. Trenutno zahlađenje i kiša ne gode ni jagodama ni voćarima, jer ćudi klime mogu da umanje zaradu i kvalitet jagoda.
Ove sezone jagode su stigle desetak dana ranije, zbog suve i tople klime. Ali proizvođači ističu da je kvalitet voća znatno bolji nego prošle godine zato što je tokom februara bilo toplo vreme i što za vreme cvetanja nije bilo kiše. Međutim naglo zahlađenje koje je potom usledilo a ponegde i mraz umanjiće prinose, i jagoda ćemo imati manje nego prošle godine.
8.000 do 10.000 hektara imamo pod jagodama
Kako je direktor Voćarske zadruge “Bačka jagoda”, Vlada Šomoši rekao za Dnevnik, cena jagoda na veliko ista je kao i lane.
– Sezona jagoda na otvorenom prostoru krenula je ove sedmice, a u punom jeku je berba jagoda u plastenicima. U početku jagode iz plastenika na veliko prodavale su za 400 dinara kilogram, ali kako sezona odmiče cena je niža, i sada se kreće od 250 do 300. Očekujemo da koštanje voća i dalje bude iznad dva evra na veliko jer sa tom cenom se pokrivaju troškovi proizvodnje. Na tržištu se trenutno oseća manjak jagoda i veća potražnja. Zato se nadamo da će se ta cena zadrži i u narednom periodu. Jedino loše vreme može da pokvari potražnju i obori cenu jer se jagode više kupuju kada je sunčano i toplo vreme- kaže Šomoši.
Jagode sve teže gajiti
Dugogodišnji proizvođač jagoda iz Bačke Palanke Mirko Čavić ukazao je na to da je jagode iz godine u godinu sve teže gajiti zbog loših klimatskih uslova , bez obzira na to, da li se rade u plastenicima ili na otvorenom prostoru.
– Ove godine zabeležena je velika razlika u dnevnim temperaturama, u februaru je bilo izuzetno toplo i jagode su pre procvetale nego uobičajeno, a onda je usledio nagli pad temperature, što je loše uticalo na voće, veličinu i slast . Pre nekoliko dana na području Bačke Palanke bilo je mraza i oštetilo plodove. Lane je iz dana u dan 23 dana padala kiša, što se opet odrazilo na prinose i kvalitet voća. Mnogi proizvođači umanjuju parcele pod jagodama , ili ih premeštaju u zatvoreni prostor , premda ni u plastenicima proizvodnja nije sugurna, jer visoke dnevne temperature još više ugreju plastenike- rekao je Mirko Čavić.
Voćarska zadruga u Baču ima 200 hektara pod jagodama od kojih se oko 40 hektara nalaze u plastenicima a 160 hektara na njivama. Lane su voćari u Baču prodali na inotržište oko 200 tona jagoda, a ove sezone Šomoši kaže da će biti zadovoljni ako izvezu 150 tona zbog neujednačene klime.
– Naši kupci su Ruska Federacija, Poljska i Austrija u EU. Krenuli smo sa otkupom i očekujemo da prvi transport sa jagodama ode u subotu – kazao je Šomoši.