SVAKOG MINUTA NESTANE ŠUMA POVRŠINE 11 FUDABLSKIH TERENA

Foto unsplash
Stopa krčenja  bila je ekvivalentna gubitku 11 fudbalskih terena u minuti, navodi se u izveštaju, pošto su delovi tropske šume iskrčeni za poljoprivredu, rudarstvo i druge komercijalne aktivnosti.
Osim što ima razoran uticaj na divlje , ovo uništenje ima značajne posledice po klimatske promene, jer su tropske šume važna skladišta ugljen-dioksida. Količina zagađenja ugljenikom proizvedenog u 2022. zbog krčenja šuma bila je ekvivalentna godišnjim emisijama  Indije, navodi se u izveštaju.
Brazil je posekao jednu od najbitnijih šuma, koja iznosi 43 odsto ukupne svetske šume, navodi se u izveštaju. Stopa gubitka šuma u zemlji porasla je za 15 odsto od 2021. do 2022. Ovo dolazi u momentu kada neki naučnici upozoravaju da se  približava kritičnoj prekretnici koja bi mogla da dovede do pretvaranja prašume u travnatu savanu, što će značiti da će se smanjiti sposobnost sveta da se izbori sa klimatskom krizom. Podaci za 2022. su iz poslednje godine predsedavanja Žaira Bolsonara u Brazilu, gde je zabeležena visoka stopa krčenja šuma. Predsednik Luiz Inasio Lula da Silva, koji je preuzeo dužnost u januaru, obećao je da će se pozabaviti krčenjem šuma Amazona i popraviti štetu.
Foto unsplash

Što se tiče drugih mesta, Demokratska Republika Kongo izgubila je više od pola miliona hektara 2022. godine, prvenstveno zbog krčenja zemljišta za , dok je Gana imala najveći porast uništavanja prašuma u poređenju sa 2021. godine, navodi se u izveštaju.

Bolivija je prošle godine zabeležila rekordno visok nivo gubitka primarnih šuma, sa povećanjem od 32 odsto u odnosu na 2021. Našla se na trećem mestu iza Brazila i Demokratske Republike Kongo po površini gubitka šuma.


Izneverena obećanja

Ovo uništenje se dogodilo uprkos dogovoru više od 100 svetskih lidera da se okonča i preokrene krčenje šuma do kraja decenije, koji je postignut na klimatskoj konferenciji UN-a COP26 u Glazgovu 2021. U to vreme, Boris Džonson, tadašnji premijer Velike Britanije, pozdravio je to kao „značajan sporazum za zaštitu i obnavljanje šuma na Zemlji“.

Ali kako se krčenje šuma intenzivira, stručnjaci su doveli u pitanje validnost obaveza.

Uprkos globalnom povećanju krčenja šuma, bilo je drugačijih slučajeva u drugim delovima sveta. Došlo je do naglog smanjenja gubitka šuma u Indoneziji, a nivoi gubitaka u Maleziji su ostali niski, navodi se u izveštaju.

Promena na temu industrije palmi bila je veliki faktor, navodi se u izveštaju. U Indoneziji je došlo do suzbijanja novih plantaža uljanih palmi, koje su bile glavni pokretač krčenja šuma u zemlji, dok je Malezija takođe pojačala propise o palminom ulju.
Izvor: Energetski portal

Related articles

SUTRA JE OGNJENA MARIJA: Ako zagrmi loš znak, a evo šta devojke treba da poklone onom ko im se sviđa

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici sutra obeležavaju spomen na Svetu velikomučenicu Marinu koja je u našem narodu mnogo poznatija kao Ognjena Marija. Sveta velikomučenica Marina nije upisana u crkvenom kalendaru kao crveno slovo, ali je mnoge porodice obeležavaju kao krsna slava. Praznik se svrstava među veoma poštovane u narodu, posebno među ženama, tako da […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *