33 °C Belgrade, RS
3 jula, 2022

TAJNE SLUŽBE KORISTILE SU GA ZA ELIMINACIJU POLITIČKIH PROTIVNIKA: Evo koja biljka iz bašte je služila bioterorizmu

Jedna njegova semenka može ubiti dete, a desetak-odraslog čoveka. Uprkos svojim raskošnim crvenim plodovima koja može da ulepša mnoge bašte, ricinus je veoma otrovna biljka. U našem narodu je zovu skočac i crveni čičak (lat. Ricinus communis). Otrovni su svi delovi biljke, ali je koncentracija otrova najveća u semenkama. Simptomi trovanja su povraćanje i dijareja koji mogu trajati i do nedelju dana pre nego što nastupi smrt usled otkazivanja funkcija organa.

Postojbina joj je Afrika i jugoistočna Azija gde može da naraste i do trinaest metara. U našem podneblju dostiže maksimalnu visinu oko dva metra. To je jednogodišnja biljka velikih, vrlo dekorativnih i impozantnih listova, koji tokom sezone menjaju boju što doprinosi njenoj atraktivnosti. Cvet ricinusa je dosta neugledan, sitan, bele boje. Plod mu je raskošno crven, oblika lopte, sa mekim bodljama na površini. U plodu se nalaze semenke koje podsećaju na sitniji pasulj, a ukusom, kažu oni koji su probali, na kikiriki. Kod nas se ricinus gaji kao ukrasna biljka u baštama, ali i saksijama i žardinijerama. Vrlo je popularan zbog dekorativnosti, ali i njegova visina i veličina listova ga čine pogodnim za ograđivanje određenih prostora u kafićima, dvorištima i sl. gde se često viđa.

Photo: Pixabay.com

Manje je poznato da je ova prelepa biljka vrlo otrovna za ljude i životinje. Trovanja ricinusom mogu biti namerna ili slučajna.U našoj sredini evidentirano je nekoliko slučajeva zadesnog trovanja. Namerna trovanja su retka (ili se retko dokazuju). Ovakva trovanja ekstrahovanim otrovom ove biljke kao metod eliminacije političkih protivnika koristile su tajne službe bezbednosti nekih zemalja, a i danas on može biti oružje bioterorizma.

Put ulaska otrova u organizam  pri slučajnom trovanju najčešće je preko sistema organa za varenje. Semenke ricinusa su prijatnog ukusa i izgleda te mogu biti privlačne, naročito deci. Drugi mogući putevi trovanja su kontakt preko kože ili inhalacija osušene ili spaljene biljke. Najteža zadesna trovanja nastaju oralnim unošenjem semenki. Otrovna, a i smtrna količina ovako unetog otrova  zavise od telesne težine otrovanog. Kada je dete u pitanju to nekad može biti samo jedna semenka. Smatra se da se u desetak semenki nalazi količina otrova dovoljna da smrtno otruje odraslog čoveka. Simptomi i znaci akutnog trovanja javljaju se par sati posle uzimanja semenki i manifestuju se kao muka, gađenje, povraćanje, bolovi u trbuhu, visoka temperatura, prolivaste stolice. Povraćene mase i stolica su krvavi ili sa primesama krvi. U težim oblicima trovanja dolazi do kontinuiranog i sveopšteg krvarenja, razvoja šoka i fatalnog ishoda.

Related articles

JUBILARNI DANI ENERGETIKE NA NOVOSADSKOM SAJMU. Srpski, britanski i regionalni eksperti zajedno o energetskim projektima i politici!

Jubilarni 10. međunarodni Dani energetike i investicija biće održani u naredna dva dana u Kongresnom centru „Master“ Novosadskog sajma. Manifestaciju koja ovog puta okuplja stručnjake iz Srbije, regiona i Velike Britanije će svečano otvoriti potpredsednica Vlade Srbije, ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović, a predstavnici Vlade će tokom razgovora u panelima izneti više detalja o […]

SREDNJOŠKOLCI IZ SVRLJIGA SMISLILI REŠENJE ZA GLOBALNI PROBLEM: Biorazgradivi cigaret filter kao spas za planetu!

Da izraz „na mladima svet ostaje” nije samo još jedna floskula, svedoče genijalni učenici srednje škole „Dušan Trivunac Dragoš“ u Svrljigu. Ovi mladi ljudi odlučili su da se pozabave otpadom koji često ostavljamo u prirodi i na javnim površinama. Zapravo, oni su usmerili svoje napore na rešavanje problema sa jednom vrlo konkretnom vrstom otpada. Reč je o […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.