TALAS VRELINE ZAPALIO EVROPU: Požari bukte u mnogim zemljama i obaraju se temperaturni rekordi

Photo Vecteezy

U Britaniji živa u termometru prvi put je prešla 40. podeljak, pa je većina Britanaca u šoku. Zvaničnici savetuju da građani izbegavaju boravak na otvorenom i pozivaju na oprez.  I Nemačka je zabeležila najtopliji dan u godini, dok je u Portugaliji zbog vrućine preminulo više od hiljadu ljudi. Svetska meteorološka organizacija Ujedinjenih nacija upozorava da “najgore” tek sledi.

“Ovakvi toplotni talasi biće sve češći u narednim decenijama. Negativan trend klime će se nastaviti, barem do 2060-ih, nezavisno od našeg uspeha u naporima za ublažavanje klimatskih promena. Udaljavamo se od blaže, normalne klime. Iako budemo uspešni u zaštiti, ovaj trend bi mogao da se prekine tek 2060-ih”, rekao je Peteri Talas, generalni sekretar organizacije.

Osim temperaturnih rekorda, povećan je i broj požara. Vatra je u Francuskoj u poslednjih nekoliko dana zahvatila više od 20.000 hektara francuskog regiona Žironda, pa je više desetina hiljada ljudi evakuisano. Šumski požar izazvan olujnim vetrovima besni i na periferiji Atine, zbog čega su lokalne vlasti naredile evakuaciju najmanje četiri oblasti i bolnice.

Sve veći broj šumskih požara

Mark Parington, viši naučnik odeljenja Kopernikus pri Evropskom centru za meteorološka istraživanja, rekao je za Euronews da države koje su trenutno pod toplotnim talasom trpe štetu višednevnih šumskih požara, koji su, kako kaže, nadmašili sve što je nauka do sada videla.

“Sve to utiče na zagađenje vazduha. To je problem jer se ukršta sa drugim zagađivačima, poput drumskog saobraćaja i hemijske industrije. Sve to na ovim vrućinama izaziva značajno zagađenje vazduha”

Related articles

ŠTA NAM BUDUĆNOST DONOSI: KLIMATSKE PROMENE MOGU UTICATI I NA BOJU JEZERA?

Možete li da zamislite da u budućnosti, onom stazom kojom ste šetali i divili se bistro plavom jezeru, naiđete na isto koje je promenilo boju i postalo „braon ili zeleno“? Stručnjaci koji se bave klimatskim promenama, navode da je ovakav „fenomen“ i te kako moguć i to upravo zbog klimatskih promena. Istraživači procenjuju da je u […]

ZAVRŠENO ISTRAŽIVANJE GEOTERMALNIH RESURSA U OKVIRU ZGRADE „PALATA SRBIJA“

  U partnerstvu sa Ministarstvom rudarstva i energetike Republike Srbije i u saradnji sa Upravom za zajedničke poslove republičkih organa i Razvojnom bankom Saveta Evrope (CEB), Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) sproveo je istraživanje geotermalnih resursa na lokaciji zgrade „Palata Srbija“. Preliminarni rezultati potvrđuju da postoji potencijal za primenu geotermalne energije koji može da zadovolji značajan […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *