TALAS VRELINE ZAPALIO EVROPU: Požari bukte u mnogim zemljama i obaraju se temperaturni rekordi

Photo Vecteezy

U Britaniji živa u termometru prvi put je prešla 40. podeljak, pa je većina Britanaca u šoku. Zvaničnici savetuju da građani izbegavaju boravak na otvorenom i pozivaju na oprez.  I Nemačka je zabeležila najtopliji dan u godini, dok je u Portugaliji zbog vrućine preminulo više od hiljadu ljudi. Svetska meteorološka organizacija Ujedinjenih nacija upozorava da “najgore” tek sledi.

“Ovakvi toplotni talasi biće sve češći u narednim decenijama. Negativan trend klime će se nastaviti, barem do 2060-ih, nezavisno od našeg uspeha u naporima za ublažavanje klimatskih promena. Udaljavamo se od blaže, normalne klime. Iako budemo uspešni u zaštiti, ovaj trend bi mogao da se prekine tek 2060-ih”, rekao je Peteri Talas, generalni sekretar organizacije.

Osim temperaturnih rekorda, povećan je i broj požara. Vatra je u Francuskoj u poslednjih nekoliko dana zahvatila više od 20.000 hektara francuskog regiona Žironda, pa je više desetina hiljada ljudi evakuisano. Šumski požar izazvan olujnim vetrovima besni i na periferiji Atine, zbog čega su lokalne vlasti naredile evakuaciju najmanje četiri oblasti i bolnice.

Sve veći broj šumskih požara

Mark Parington, viši naučnik odeljenja Kopernikus pri Evropskom centru za meteorološka istraživanja, rekao je za Euronews da države koje su trenutno pod toplotnim talasom trpe štetu višednevnih šumskih požara, koji su, kako kaže, nadmašili sve što je nauka do sada videla.

“Sve to utiče na zagađenje vazduha. To je problem jer se ukršta sa drugim zagađivačima, poput drumskog saobraćaja i hemijske industrije. Sve to na ovim vrućinama izaziva značajno zagađenje vazduha”

Related articles

ODRŽANA KONFERENCIJA VRŠNJAČKO DIGITALNO NASILJE: Svaki drugi osnovac doživeo onlajn nasilje

European Communication Centar i Udruženje građana Amikus, pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete nauke i tehnološkog razvoja danas je u Narodnoj skupštini organizovala Konferenciju “VRŠNJACKO DIGITALNO NASILJE: KAKO MU STATI NA PUT ?”, sa ciljem da se, pre svega, ugrožene kategorije ali i odrasli iz njihovog okruženja, kao i nadležne institucije i celo društvo upoznaju sa problemom […]

OLUJNI VETAR TESTIRA SOLARNU TEHNOLOGIJU: CEEFOR IZDRŽAO IZAZOV

Olujni vetar koji je juče lomio stabla i krovove, odneo je i nekoliko solarnih elektrana u našoj zemlji. Polomljeni i uništeni solarni paneli, rasuti kablovi i iskrivljene konstrukcije, prizor je koji su jutros mnogi videli. I dok tek predstoji izračunavanje materijalne štete, solarne elektrane koje su projektovali inženjeri kompanije CEEFOR nisu pretrpele nikakva oštećenja. Zahvaljujući detaljnim i dobrim […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *