TRI ZELENE OAZE NEMAČKE : Ekoturizam cveta u ovoj zemlji

PHOTO VECTEEZY

Siti brejk sa izletom u prirodu – kako zvuči? Naravno, uvek želimo da vidimo i najpoznatije turističke atrakcije, isprobamo nacionalna jela i pića, pa se ubacimo u ludački tempo kako bismo sve (po)stigli.

Međutim, nekada je potrebno da malo usporimo, zastanemo i oslušnemo prirodu, čujemo zvuk ptičica, odmorimo oči u pejzažu pred nama.

Nemačka je jedna od najgušće pošumljenih zemalja u Evropi, sa skoro trećinom kopnene površine prekrivene šumom. Od oblasti Rur do Zauerlanda, od Kelna do regiona Ajfel ili od oblasti Rajna-Majna do brda Taunus, ovde nikada niste daleko od prirode.

Nemački prirodni pejzaži su izuzetno raznoliki: dva mora i njihove različite obale, plus reka i jezera, divne doline i svet planina. Zaštićeni su i očuvani za budućnost u 16 nacionalnih parkova i skoro 9.000 zaštićenih područja.

Landscape of the dam and lake on the mountain with tree and forest and the rock with beautiful blue sky and clouds on sunshine day.

Vadensko more

Vadensko more na severozapadu Nemačke sa svojim obalama u tri države (Nemačkoj, Danskoj i Holandiji) jedan je od poslednjih ekosistema svoje vrste. Oblikuju ga plime,a u ovoj regiji postoji više od 10.000 životinja i biljaka. Ovu fascinantnu oblast možete da istražite za vreme oseke, bosi i u pratnji iskusnog čuvara blata, poput dr Valtera Petersena-Andresena. On poznaje blatne površine i kada i gde su plimni kanali dostupni.

„Opasnosti u plimnim ravnima često nisu prepoznatljive za laike“, objašnjava on. Na vođenim turama, on upoznaje šetače po blatu sa školjkama i jestivim rakovima, pokuzuje im ptice i biljke i približava ih čudima ovog obalnog pejzaža Severnog mora.

Forgenze

Na samom jugu Nemačke leže šume, divlje reke, livade, vrhovi i Park prirode Amergau Alpi. Najmanji park prirode u Bavarskoj ima posebno raznolik pejzaž i nudi utočište ugroženim životinjama, kao i retkim biljkama.

Na 228 kvadratnih kilometara parka prirode zaštićena su različita važna prirodna područja: livade sa velikom raznovrsnošću biljaka i insekata, bistra jezera i spektakularne stenovite klisure. Njegove ekološki vredne tresetišta skladište ugljen-dioksid i na taj način pomažu u suzbijanju klimatskih promena. U parku prirode mogu se naći retke orhideje i lincura, kao i ugrožene vrste ptica od velikog tetreba do surog orla. Uronite u ovaj fascinantan svet planinarenjem ili obilaskom sa vodičem sa čuvarima prirode ili pak samo sedite na obali jezera i ne radite ništa.

Verlic

Kraljevstvo vrtova Desau-Verlic je jedan od prvih i najvećih engleskih vrtova u Nemačkoj i kontinentalnoj Evropi. Nastao je u kasnom 18. veku pod pokroviteljstvom vojvode Leopolda III od Anhalt-Desaua, kojeg su inspirisali vrtovi u Italiji, Holandiji, Engleskoj, Francuskoj i Švajcarskoj.

U lepotu Verlica možete da se uverite i vožnjom čamcem. Verujte nam, nećete pogrešiti.

 

Izvor > B92.net

Related articles

PAS ZIGI VELIKI HEROJ Nanjušio preživelu osobu u ruševinama, lokalne službe trenutno rade na izvlačenju lica

Na Instagram profilu Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije objavljena je vest da je pas Zigi još jednom dokazao da je ravnoprav član Specijalističkog tima, kako navode on je nanjušio živu osobu – Vatrogasac Zigi je još jednom pokazao zašto ga smatramo ravnopravnim članom Specijalističkog tima za spasavanje iz ruševina Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih […]

NAUČNICI UPOZORAVAJU: TEMPERATURA OKEANA POČETKOM APRILA NAJVIŠA U ISTORIJI

Okeani su sve topliji, njihova prosečna temperatura početkom aprila, dostigla je čak 21,1 stepen. Naučnici upozoravaju da su dobijeni podaci najviši u istoriji od početka satelitskog snimanja okeana. Prema saopštenju Nacionalne agencije za okeane i atmosferu (NOAA) oboren je rekord iz 2016. kada je u istom periodu godine temperatura okeana iznosila 21 stepen. Kako kažu klimatolozi, […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *