TRI ZELENE OAZE NEMAČKE : Ekoturizam cveta u ovoj zemlji

PHOTO VECTEEZY

Siti brejk sa izletom u prirodu – kako zvuči? Naravno, uvek želimo da vidimo i najpoznatije turističke atrakcije, isprobamo nacionalna jela i pića, pa se ubacimo u ludački tempo kako bismo sve (po)stigli.

Međutim, nekada je potrebno da malo usporimo, zastanemo i oslušnemo prirodu, čujemo zvuk ptičica, odmorimo oči u pejzažu pred nama.

Nemačka je jedna od najgušće pošumljenih zemalja u Evropi, sa skoro trećinom kopnene površine prekrivene šumom. Od oblasti Rur do Zauerlanda, od Kelna do regiona Ajfel ili od oblasti Rajna-Majna do brda Taunus, ovde nikada niste daleko od prirode.

Nemački prirodni pejzaži su izuzetno raznoliki: dva mora i njihove različite obale, plus reka i jezera, divne doline i svet planina. Zaštićeni su i očuvani za budućnost u 16 nacionalnih parkova i skoro 9.000 zaštićenih područja.

Landscape of the dam and lake on the mountain with tree and forest and the rock with beautiful blue sky and clouds on sunshine day.

Vadensko more

Vadensko more na severozapadu Nemačke sa svojim obalama u tri države (Nemačkoj, Danskoj i Holandiji) jedan je od poslednjih ekosistema svoje vrste. Oblikuju ga plime,a u ovoj regiji postoji više od 10.000 životinja i biljaka. Ovu fascinantnu oblast možete da istražite za vreme oseke, bosi i u pratnji iskusnog čuvara blata, poput dr Valtera Petersena-Andresena. On poznaje blatne površine i kada i gde su plimni kanali dostupni.

„Opasnosti u plimnim ravnima često nisu prepoznatljive za laike“, objašnjava on. Na vođenim turama, on upoznaje šetače po blatu sa školjkama i jestivim rakovima, pokuzuje im ptice i biljke i približava ih čudima ovog obalnog pejzaža Severnog mora.

Forgenze

Na samom jugu Nemačke leže šume, divlje reke, livade, vrhovi i Park prirode Amergau Alpi. Najmanji park prirode u Bavarskoj ima posebno raznolik pejzaž i nudi utočište ugroženim životinjama, kao i retkim biljkama.

Na 228 kvadratnih kilometara parka prirode zaštićena su različita važna prirodna područja: livade sa velikom raznovrsnošću biljaka i insekata, bistra jezera i spektakularne stenovite klisure. Njegove ekološki vredne tresetišta skladište ugljen-dioksid i na taj način pomažu u suzbijanju klimatskih promena. U parku prirode mogu se naći retke orhideje i lincura, kao i ugrožene vrste ptica od velikog tetreba do surog orla. Uronite u ovaj fascinantan svet planinarenjem ili obilaskom sa vodičem sa čuvarima prirode ili pak samo sedite na obali jezera i ne radite ništa.

Verlic

Kraljevstvo vrtova Desau-Verlic je jedan od prvih i najvećih engleskih vrtova u Nemačkoj i kontinentalnoj Evropi. Nastao je u kasnom 18. veku pod pokroviteljstvom vojvode Leopolda III od Anhalt-Desaua, kojeg su inspirisali vrtovi u Italiji, Holandiji, Engleskoj, Francuskoj i Švajcarskoj.

U lepotu Verlica možete da se uverite i vožnjom čamcem. Verujte nam, nećete pogrešiti.

 

Izvor > B92.net

Related articles

MIROĐIJA SA RAZLOGOM U SVAKOJ ČORBI Koji su benefiti ove lekovite biljke

Osim što nam je poznata iz izreke „U svakoj čorbi mirođija“, i po tome što se koristi za dodatak arome kiselim krastavčićima, mirođija ima iznenađujuća blagotvorna dejstva za zdravlje – i fizičko i psihičko. Seme mirođije kao i ulje ove biljke često se koriste u prehrambenoj industriji za dodatni ukus pekarskim proizvodima, grickalicama, začinima i […]

Photo vecteezy

Srbija posvećena rešavanju problema upravljanja otpadom

Upravljanje čvrstim otpadom jedan je od najvećih ekoloških problema u Srbiji čijem je rešavanju Vlada Republike Srbije izuzetno posvećena. “Zahvaljujući projektu izgradnje regionalnih i reciklažnih centara, ovaj problem u 50 gradova i opština će biti ubrzano rešen”, rekla je Irena Vujović, ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, nakon potpisivanja ugovora za izgradnju regionalnih sistema za upravljanje otpadom u […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *