U ADI, KOD SENTE, POČELI RADOVI Gradi se najveća solarna elektrana u Srbiji

Izraelska kompanija Nofar enerdži započela je u Adi kod Sente gradnju najveće solarne elektrane u Srbiji, ukupne snage 26 megavata (MW).

Kako je rečeno tim povodom na konferenciji za medije u Beogradu, ova investicija je vredna 25 miliona evra, sa procenom godišnje proizvodnje električne energije od ‪33.150.000 kWh, što okvirno zadovoljava potrebe snabdevanja više od 9.000 domaćinstava.

Naglašeno je da će po ukupnom kapacitetu ovo biti najveći solarni park koji bi trebalo da bude priključen na mrežu do kraja godine. Solarna elektrana će se prostirati na 30 hektara u Severnobanatskom okrugu u Vojvodini u mestu Ada.

Foto: Freepik.com

Generalni direktor kompanije Nofar Adria Joav Shafrir kazao je da je opredeljeno da se u fazi izgradnje ove elektrane angažuje Girisim elektrik, koja je jedna od vodećih kompanija za inženjering u Turskoj i regionalno, u industriji električne energije i energije održivih izvora, koja posluje širom sveta.

U fazi smo još nekoliko većih projekata ukupnog kapaciteta 270 MW i intezivno radimo na koracima koji bi ove projekte doveli do tačke realizacije na kojoj smo mi danas, sa projektom Ada 1 i Ada 2”, rekao je on. Procena je, kako je naveo, da će ovaj vid proizvodnje obnovljive energije uticati na očuvanje životne sredine smanjenjem godišnje emisije ugljen dioksida za 25.000 tona, uštedi na gorivu od 12 miliona litara, kao i očuvanju šuma u obimu većem od 7.000 hektara, te 581.000 stabala u periodu od 10 godina.

 

 

Dnevnik

Related articles

Photo Ministarstvo zaštite životne sredine

ČVRSTI OTPAD JEDAN OD NAJVEĆIH EKO PROBLEMA: Srbija posvećena rešavanju problema upravljanja otpadom

Upravljanje čvrstim otpadom jedan je od najvećih ekoloških problema u Srbiji čijem je rešavanju Vlada Republike Srbije izuzetno posvećena. “Zahvaljujući projektu izgradnje regionalnih i reciklažnih centara, ovaj problem u 50 gradova i opština će biti ubrzano rešen”, rekla je Irena Vujović, ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, nakon potpisivanja ugovora za izgradnju regionalnih sistema za upravljanje otpadom u […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *