U FEDERACIJI BIH NA MREŽU PRIKLJUČENA 731 SOLARNA ELEKTRANA

Na distributivnu mrežu Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) priključena je 731 solarna elektrana, navodi se u saopštenju Regulatorne komisije za energiju u Federaciji BiH.

Prema statističkim podacima do kraja 2021. godine na mrežu su priključene 453 solarne elektrane, te da je primećen značajan porast priključenih elektrana jer ih sada ima 731.

Kako je u toku prikupljanje podataka iz 2022. godine još uvek nema tačnih podataka kada je reč o proizvodnji električne energije iz solarnih elektrana za prošlu godinu.

„FERK vodi registar izdatih dozvola za rad i prethodnih saglasnosti za Federaciju BiH (za izgradnju direktnog voda), kao i zbirni registar u elektronskoj formi“, dalje se navodi.

Almir Mujaković, predsednik Udruženja Green energy, kaže da je zainteresovanost za izgradnju solarnih elektrana u FBiH ogromna.

„Trenutno je to isplativo, iako je cena električne energije od januara ove godine opala za nekih 20 odsto. Međutim, i pored navedenog solarne elektrane su i dalje isplativa investicija. Očekivani povrat investicije je otprilike za pet do šest godina“, kaže Mujaković, prenosi Nova Ekonomija.

Izvor: Energetski portal

Related articles

RIZICI OD ZLOUPOTREBE DIGITALNE POLJOPRIVREDE : Ako ne piše u zakonu, smatra se dozvoljenim

U poljoprivredi se odvija trka u digitalnom naoružavanju, u kojoj će pobednik diktirati uslove i kontrolisati našu hranu, prirodu i poljoprivrednike koji nas hrane. Ukoliko Evropska komisija ne bude regulisala podatke dobijene pomoću novih tehnologija, slično zaštiti ličnih podataka, nekolicina globalnih korporacija učvrstiće svoju dominaciju u poljoprivredi i prehrani na štetu malih poljoprivrednika i svih […]

RURALNI RAZVOJ SRBIJE – OŽIVLJAVANJE SELA

U 2023. godini, u Srbiji je došlo do određenog preporoda sela, zahvaljujući nizu programa usmerenih na revitalizaciju ruralnih područja. Ovi programi su uspešno ispunili očekivanja, čime je postignut napredak u demografskoj slici sela, podmlađivanju i privlačenju radno sposobnog stanovništva, ali i pokretanju privrednih aktivnosti. Jedna od ključnih inicijativa bila je dodeljivanje praznih seoskih kuća. Preko 10.000 […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *