U KLINIČKOM CENTRU VOJVODINE I ZNANjE I EFIKASNOST Četiri osobe dobile novi bubreg za manje od 24 časa

U Univerzitetskom kliničkom centru Vojvodine, tokom prethodne nedelje uspešno su urađene četiri transplantacije bubrega za manje od 24 časa, od toga dve od kadveričnog (preminulog) donora, dok su dve transplantacije bubrega načinjene od živog srodnika, saopštio je Univerzitetski klinički centar Vojvodine.

Foto: dnevnik.rs

Kako napominju, transplantacije je uradio multidisciplinarni tim Centra za transplantaciju ćelija, tkiva i organa, sastavljen od više lekara i to vaskularnih hirurga, urologa, anesteziologa, nefrologa i transfuziologa, kao i medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara.

– Svi transplantirani pacijenti su operaciju podneli dobro, sa odličnim posleoperativnim tokom i bez komplikacija i sada sa normalizovanom funkcijom transplantiranog bubrega. U narednom periodu se očekuje postupni oporavak bolesnika i otpust iz UKCV, te dalje ambulantno praćenje – napominju u najvećoj pokrajinskoj bolnici.

Svi transplantirani pacijenti su operaciju podneli dobro, sa odličnim posleoperativnim tokom i bez komplikacija

U ovoj godini UKCV planira da poveća ukupan broj transplantacija, kao i da se načini potpuna revizija liste čekanja za transplantaciju bubrega na teritoriji Vojvodine.

– Ovim transplantacijama se u UKC Vojvodine nastavlja višegodišnji planirani proces donacije organa porekla od preminulih osoba, kao i pažljive selekcije i izvrešenja transplantacija bubrega od strane živih srodnih, ali i nesrodnih dobrovoljnih davalaca – kažu u UKCV.

Napominju da je u UKC Vojvodine tokom 2023. godine urađeno 19 transplantacija burbega, od toga 15 transplantacija kadaveričnih burbega, gde je davalac preminula osoba, a brojni organi su nastavili život i u drugim ustanovama (srce, jetra i bubrezi kadaveričnih davalaca), čime se smanjuje lista čekanja na transplantaciju i u drugim ustanovama.

Related articles

RASTE INTERES ŠVEDSKIH KOMPANIJA ZA ULAGANJE U ENERGETSKI SEKTOR SRBIJE

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović sastala se sa ambasadorkom Kraljevine Švedske u Srbiji Anikom Ben David. Prenela joj je da je u toku finalizacija rada na Integrisanom nacionalnom energetskom i klimatskom planu koji će definisati scenarije na osnovu kojih će se utvrditi novi ciljevi u obnovljivim izvorima energije, energetskoj efikasnosti i emisiji gasova sa efektom staklene […]

NA VOJVOĐANSKIM POLjIMA KRENULA SETVA ZAČINSKOG BILjA Banaćani će imati mirođiju za svaku dobru čorbu

Meša se kao mirođija u svakoj čorbi, stara je naša izreka za nekoga ko voli da je svuda prisutan. Kao začinska biljka mirođija, sveža i sušena, u domaćoj ishrani ide uz svako jelo, čorbe, variva, soseve i prelive. Upravo sada, kraj marta je vreme za setvu ove biljke. Proizvođači sa severa Banata u opštinama Čoka, Kanjiža, […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *