U Kraljevu obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu

Na Dan primirja u Prvom svetskom ratu – 11. novembra, predsednik Privremenog organa grada Kraljeva dr Predrag Terzić sa saradnicima, kao i delegacije Raškog upravnog okruga, Vojske, Policije i brojnih udruženja, položili cveće i vence na Spomenik palim srpskim ratnicima otadžbine od 1912. do 1918. godine na Trgu srpskih ratnika u Kraljevu.

Prema rečima istoričara Nemanje Trifunovića, kustosa Narodnog muzeja Kraljevo, na današnji dan 1918. godine u šumi kod Kompjenja, grada u Francuskoj, u vagonu maršala Ferdinanda Foša potpisano je primirje između savezničkih sila Antante, odnosno Nemačka kao vodeća država Centralnih sila je kapitulirala i tako se završio Prvi svetski rat, ili Veliki rat, kako su ga nazivali savremenici.

Foto: Grad Kraljevo
Foto: Grad Kraljevo

„Jedna od zemalja koja je dala najveći doprinos pobedi Saveznika i pritom podnela ogromne žrtve bila je tadašnja Kraljevina Srbija. Više od 1.200.000 poginulih vojnika i civila, kao i onih koji su poginuli u logorima u Austrougarskoj i Bugarskoj, i više od pola miliona trajnih invalida, bile su posledice Velikog rata. Veliki doprinos ovom ratu dali su Kraljevo i Kraljevčani, pre svega vojni obveznici iz Kraljeva i okoline, koji su kao pripadnici Šumadijske divizije položili svoje živote na ratištima od Šapca i Cera, pa sve do do Soluna, o čemu svedoče brojni putevi i spomenici palim borcima, a oni koji su poginuli u zatočeništvu podizani su na seoskim grobljima širom našeg kraja“, objasnio je Trifunović.

Kao istoričar koji često izlazi na teren i istražuje stradalnike Kraljeva i kraljevačkog kraja u Prvom svetskom ratu, Trufinović je apelovao na građane da daju mali doprinos, što je i naš dug prema precima koji su položili svoje živote. za našu slobodu, čišćenjem spomenika u njihovoj okolini, ukoliko su zarasli u korov, kako bi ih institucije uočile i pružile adekvatnu zaštitu. Kako ističe, ti natpisi su izuzetno vredan istorijski izvor za istoričare u nedostatku arhivske građe i drugih dokumenata, pa je od velike važnosti da se sačuvaju od zuba vremena.

Potpisivanje mirovnog ugovora između sila Antante i Nemačke zaključeno je, simbolično, u 11.00 časova 11. dana 11. meseca 1918. godine, a čin potpisivanja konačnog mirovnog sporazuma zaključen je u Versaju 28. juna. 1919. godine.

 

Simbol kojim Srbija obeležava Dan primirja u Prvom svetskom ratu je takozvani cvet feniks, ili Natalijina ramonda, koja je simbol stradanja i iskušenja kroz koja je prošao srpski narod, kao i njegovih pobeda.

Foto: Grad Kraljevo

Related articles

U PLANU IZGRADNjA CRKVE KOD ŠTRANDA U cilju povećanje broja verskih objekata i uređenje površina za što više zelenih oaza

Pred odbornicima Skupštine grada, u utorka, 5. marta, za kada je zakazana sednica, naćiće se predlog odluke o izradi plana generalne regulacije rekreativnog područja Štrand–Kabel, u okviru kog je predviđe-na izgradnja verskog objekta i uređenje zelene površine. Na prostoru koji je obuhvaćen planom nalazi se i ugostiteljski objekat „Kubo koncept bar”, koji će biti zadržan, […]

OPERACIJE SU UZELE DANAK: Dok je prosečna Srpkinja ulagala u KUĆU, šeikova žena bogatstvo dala na plastične intervencije

Dok Srpkinje ulažu novac u porodicu, Arapkinje daju bogatstvo na plastične operacije. Dok mnoge žene iz araspkog sveta,u poznim godinama izgledaju veoma mladoliko, čineći se da ne gube sjaj, u odnosu na naše žene, mnogi veruju da su za to zaslune estetske operacije. Najbolji primer za to je žena katarskog šeika,Moza bint Naser, koja u […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *