U kući među poljima lavande na Banstolu nastaje najlepši reciklažni dizajn i restauratorska dela Dragane: Među posebnim komadima američki vojni sanduk iz 1943. godine (FOTO)

Draganina ljubav prema starinama potiče iz detinjstva. Odrastanje na selu podstaklo je na istraživanje i radoznalost, ali je sve tinjalo do pre dve godine, kada se odlučila da započne svoj brend Limonium art&craft. Njeni radovi spadaju u domen reciklažnog dizajna, a svemu je vuče njena primarna profesija- zvanje biologa

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Naziv Limonium ima više biljaka. U pitanju je jedan panonski endem koj raste na vrlo negostoljubivom slanom zemljištu, ali opstaje. To je moja Panonija. A drugi Limonium je mrižica, biljka koja raste i živi od sunca i mora. To je cvet u kamenu- naglašava za naš portal Dragana Mandić, autorka brenda Limonium art&craft.

Dragana za sebe ističe da nije umetnica, ali da u sebi ima kreativnu crtu i osećaj za lepo. Skriveni geni u njoj i ljubav prema planini i moru, dali su joj želju i podstrek da poveže Panoniju i Mediteran.

-Dajem akcenat na reciklaži, jer koristim materijale koji su stari i prirodni, kao što su metal i drvo. Ipak sam ja ekolog i biolog, ali i štedim sirovinu. Bavim se i restauracijom manjih komada nameštaja, poput fotelja, ali to ne radim uslužno. Moj posao u nekim segmentima nije tipično “ženski”, zbog toga što koristim mnoge alate. U gruboj fazi radova ja koristim razne vrste testera, bušilica, šlajferica. To je teži deo posla, a onda dolazi fini rad kada oslikavam i bojim- rekla je naša sagovornica.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Iz Draganinog ateljea izašli su restaurirani sto napravljen iz fioke iz stare komode pronađene u crkvi, vrata starog ormara koja su postala ogledalo, američki sanduk za oružje iz 1943. godine koji je postao sto i mnogi drugi vredni komadi. U kući, među poljima lavande na Banstolu, nastaju njena najlepša dela. Kuća je i njen glavni simbol koji se može naći na njenim radovima, a autorka navodi da su to njene kuće sećanja i zaborava, životi ljudi koji su tu nekada živeli.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Dobar majstor i umetnik mora da ima životno iskustvo, a za svoj zanat sam samouka. Postoji jedna rečenica koja mene vrlo često vodi, a napisao je Koeljo- “Čudesno se nalazi na putu običnih ljudi”. To je jako bitno- istakla je naša sagovornica.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Related articles

APLIKACIJA KOJA SPAJA SRBIJU, SEVERNU MAKEDONIJU I ALBANIJU: Otvoreni Balkan počinje sa radom

Otvoreni Balkan je regionalna inicijativa Republike Srbije, Republike Albanije i Republike Severne Makedonije čiji su ciljevi povećanje trgovine i saradnje. Elektronske usluge te inicijative su dostupne od utorka 5. marta 2024. godine, a potpisani sporazumi između tri zemalja imaju za cilj da podstaknu trgovinu, slobodno kretanje radne snage, ali i omoguće korišćenje elektronskih usluga. Ovakvim […]

Eksplozije odjekuju u selu Gradac kod Kragujevca: Uništavaju se neeksplodirana ubojita sredstva

KRAGUJEVAC: Tim za uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava Odeljenja za civilnu zaštitu Uprave za vanredne situacije na lokaciji Tenkodrom će pristupiti uništavanju neeskplodiranih ubojitih sredstava. – Tim je prvo preuzeo, a potom transportovao i uništio u kamenolomu Privrednog društva „Kormanput“, u selu Gradac u Batočini, jednu ručnu bombu i jednu artiljerijsku granatu koje su pronađene na […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *