U PLANU IZGRADNjA CRKVE KOD ŠTRANDA U cilju povećanje broja verskih objekata i uređenje površina za što više zelenih oaza

Pred odbornicima Skupštine grada, u utorka, 5. marta, za kada je zakazana sednica, naćiće se predlog odluke o izradi plana generalne regulacije rekreativnog područja Štrand–Kabel, u okviru kog je predviđe-na izgradnja verskog objekta i uređenje zelene površine.

Na prostoru koji je obuhvaćen planom nalazi se i ugostiteljski objekat „Kubo koncept bar”, koji će biti zadržan, a koji je smešten s leve strane, pre ulaza na Štrand.

U predlogu je navedeno da se područje koje je obuhvaćeno planom nalazi se na južnom delu bačke strane grada, u području nasipa, uz glavni pristup Štrandu i predstavla segment zelene mreže grada, kao i da obuhvata oko dva hektara. Tačnije s južne strane nalazi se Štrand, u severnom delu uz sam obuhvat plana, nalaze se objekti višeporodičnog stanovanja duž kojih je uređeno linijsko zelenilo sa visokim rastinjem. U istočnom delu nalazi se ugostitelski objekat koji je saobraćajnicom povezan sa Fruškogorskom ulicom.

Foto: geosrbija.rs/katastar
U okviru rekonstrukcije novosadskog keja, započete 2009. godine, na obuhvaćenom prostoru napravljeni su teren za mini-golf i parkirališta za bicikle, dok je 2020. godine završena obnova parkinga sa kapacitetom od oko 200 parking-mesta.

Urbanisti su kao cilj izrade plana naveli povećanje broja verskih objekata na teritoriji grada, kao i uređenje površina u svrhu stvaranja što većeg broja zelenih oaza. Time će biti obezbeđen bolji kvalitet života građana, estetsko unapređenje dela gradskog priobalja, kao i formiranje specifičnog identiteta i simbolike grada ujedno sa kupalištem. Kako je objašnjeno „zelena površina u okviru verskog objekta će biti koncipirana kao uređena zelena površina sa elementima divljeg pejzaža, što dozvoljava veću slobodu kretanja i korišćenja prostora i van staza, sedenje na travi i ispod drveća što omogućava direktan kontakt posetiocima sa prirodom ”.

Urbanisti su kao cilj izrade plana naveli povećanje broja verskih objekata na teritoriji grada, kao i uređenje površina u svrhu stvaranja što većeg broja zelenih oaza.

Inače, u okviru rekonstrukcije novosadskog keja, započete 2009. godine, na obuhvaćenom prostoru napravljeni su teren za mini-golf, parkirališta za bicikle, dok je 2020. godine završena obnova parkinga sa kapacitetom od oko 200 parking-mesta.

Related articles

NAJSKUPLjA ORANICA IKADA PRODATA U SRBIJI, ISKEŠIRANO 500.000 € ZA HEKTAR! Rumenka kod Novog Sada najskuplja; Cene zemljišta otišle u nebo

Interesantne maksimalne cene zabeležene su u Šumadiji i u Južnoj Srbiji, gde su u poslednjem kvartalu 2023. godine bile 31.650, odnosno 30.000 evra za hektar. Minimalne cene bile su 500 evra u Šumadiji i 350 na jugu. Po vrstama nepokretnosti, poljoprivredno zemljište u četvrtom kvartalu 2023. godine beleži međugodišnji rast u vrednosti tržišta od 38 […]

ZAŠTITITE SE OD KRPELjA Lajmska bolest nije najčešća KRPELjSKI ENCEFALITIS može biti fatalan

– Balkanski region, svojim jedinstvenim ekološkim pejzažem, posebno je podložan bolestima koje prenose krpelji i zbog toga je naročito važno da se stručnjaci ovog regiona zajednički bave ovim problemom javnog zdravlja – rečeno je u Novom Sadu na nedavno održanom Prvom balkanskom simpozijumu o istraživanju, dijagnostici i prevenciji bolesti koje prenose krpelji. Cilj Simpozijuma je […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *