U PLANU SOLARNA ELEKTRANA NA TERITORIJI GRADA KIKINDE

Grad Kikinda najavio je u Mokrinu mogućnost izrade solarne elektrane. Objavljen je rani javni uvid koji će se održati od 27. aprila do 11. maja 2023. godine, a primedbe lica mogu dostaviti Sekretarijatu za urbanizam.

Elaborat za rani javni uvid izradio je RDF Project iz Kikinde, a njegovoj realizaciji pristupilo se na zahtev preduzeća DDMM 3 d.o.o Beograd koje je potencijalni investitor.

U planu detaljne regulacije, navodi se da Srbija ima značajan potencijal po broju sunčanih dana, prosečno dosta veći od broja osunčanih dana u evropskim zemljama. Prema pocenama tehnički potencijal za proizvodnju solarne energije iznosi oko 14 odsto ukupnog potencijala obnovljivih izvora energije. Postoji oko 267 sunčanih dana u Srbiji.

Izvor: Energetski portal

Related articles

Photo Vecteezy

POZIV NA PANEL DISKUSIJU – ENERGETSKA TRANSFORMACIJA I COP28

Centar za unapređenje životne sredine organizuje panel diskusiju Energetska transformacija i COP28, u skladu sa aktuelnim dešavanjima i  najznačajnijim klimatskim samitom COP28 u Dubaiju. Ove godine, konferencija nosi poseban značaj, jer se obeležava pet godina od postavljanja ciljeva u okviru Pariskog sporazuma – a rezultati su zabrinjavajući. Ukoliko se nastavi trenutnim tempom, rast prosečne globalne temperature mogao bi dostići […]

Bajkovito jezero roze boje na sat vremena od Novog Sada

Sigurno ste gledajući razne putopise videli daleke predele koji oduzimaju dah, upravo je zadatak rubrike Upoznajte Srbiju da vam otkrijemo i bliže vas upoznamo sa podjednako čarobnim krajevima naše zemlje. Jedno od takvih mesta nalazi se u Pačiru nadomak Subotice. Reč je o nestvarnoj, bajkovitoj pojavi – termalnom jezeru roze boje. Banja Pačir nije poznata […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *