U Poštanskoj ulici nalaze se dve zanatske radnje koje zajedno imaju skoro 200 GODINA: Jedna je prva počela da pravi KAUBOJKE u Novom Sadu, dok će druga napuniti 100 godina na istoj lokaciji (FOTO)

Poštanska, jedna od najlepših uličica u gradu, smeštena iza Glavne pošte, u svojoj ušuškanosti čuva neke od najstarijih zanatskih radnji u Novom Sadu. Tu se i dalje radi onako kako je učeno, a radnje su vremeplovi, pa kada uđete kod brice Bracike vratićete se u 1975. godinu. Međutim, dve najstarije radnje, koje odolevaju vremenu, su prodavnica šešira i kapa “Kovač” i obućarska radnja “Subotin”

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić
Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Radnja postoji na istoj lokaciji, od 1927. godine, iza velike Pošte. Ovo je porodični zanat koji je osnovao moj deda, nastavio ga je mog otac, a ja već 22 godine sama ovo radim. Svi šeširi se izrađuju ručno. Od ovog zanata se ne može živeti lagodnije. Mnogi bi verovarno pokušali da rade nešto sa šeširima, da je to isplativo- rekla je za naš portal Ana Filipović, vlasnica zanatske radnje “Kovač”.

Vlasnica ističe da ranije doktori, profesori, advokati nisu išli igde bez šešira, da je bilo čak i pitanje prestiža ko je kakve šešire nosio. U staroj Jugoslaviji Slovenci su nosili austrijske modele šešira, pomalo špicaste, Vojvođani su (više) nosili crne, pliće paorske šešire, a da sada mladi najviše traže koje su proslavili Rade Šerbedžija i Petar Božović.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Mlađe devojke sada traže muške modele šešira. Imamo i za starije gospođe sa manjim obodima. Sada je jedan momak kupio polu cilindar za svoju svadbu. Najskuplji šešir u radnji je panamaš, on je uvezen. Njega rade žene ručno u Panami. A zahvaljujući seriji “Peaky Blinders” opet su se vratile kape- rekla je Ana.

Nekoliko ulaza deli “Kovača” i “Subotina”. Na istoj lokaciji od 1953. godine, u obućarskoj radnji “Subotin” radi četvrta generacija.

-Moj deda i otac su bili obućari, a pradeda krojač i imao je radnju još u vreme Austrougarske. Među prvima smo u gradu krenuli kaubojke da pravimo, šezdesetih godina. Isto i šimi cipele, muške špicaste sa visokom štiklom. Pola Bosne je kod nas dolazilo da kupuje šimike. Ranije smo i pravili cipele, ali sada više niko ne kupuje cipele specijalno pravljene za njih. Kad čuje da su 250 evra… A sve je lošiji kvalitet obuće, pogovoto patika. U zadnjih pet godina samo patike popravljamo- rekao je Branislav Subotin, vlasnik ove obućarske radnje.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Related articles

Foto NP Djerdap

DOSTA VAM JE VRELE KLIME? Krenite ovog leta u srpske planine

Odmor na planini. Iako planine turisti radije biraju za zimovanje, odmor na planinama u Srbiji i u letnjim mesecima ume da bude sjajan izbor, posebno ako uzmemo u obzir mir, prirodu i čist vazduh koji su nam nakon napornih radnih meseci izuzetno potrebni. Kopaonik Hoteli na Kopaoniku gotovo su puni i tokom letnjeg perioda, što dokazuje […]

MANjI BROJ POTROŠAČKIH KREDITA Ipak porasla zaduženost građana kod banaka

BEOGRAD: Zaduženost stanovništva Srbije kod banaka je, prema podacima Kreditnog biroa Udruženja banaka Srbije, u proteklih godinu dana povećana sa 1.433,55 na 1.511,67 milijardi dinara. Najviše su porasli gotovinski krediti, koji su i inače najveći, i to sa 663,67 milijardi koliko su iznosili 31. marta 2023. godine na 707,67 milijardi poslednjeg dana marta ove godine. […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *