U prvoj nedelji juna NAJVIŠE POSKUPELI kajmak i svinjsko meso: Pijace širom Srbije i NEVEROVATNE RAZLIKE U CENAMA

Povrće na pijacama Srbije po uglavnom istim cenama kao prošlog meseca, voće neznatno skuplje, kajmak skuplji za 50, a skuplje i meso, naročito svinjetina koja je samo u Nišu jeftinija od 500 dinara – to pokazuju novi podaci Republičkog zavoda za statistiku o najčešćim cenama poljoprivrednih proizvoda u prvoj sedmici juna.

Najskuplji krompir po nepromenjenoj ceni u odnosu na prošli mesec od 100 dinara kilogram, prodaje se na beogradskim pijacama, ali ga je po ceni sustiglo i Kraljevo. Najjeftiniji, pak, košta 70 dinara kilogram na pijacama u Užicu i Zaječaru.

Nije bilo promena ni kod cene pasulja, pa je najskuplji u Novoma Pazaru (600), u većini gradova Srbije je 300, a najjeftiniji u Valjevu i Zaječaru (250 din/kg). Zato je na srpskim pijacama skuplji crni luk i to u proseku za 10 dinara, a najviša cena (100) mu je prestoničkim pijacama, u većini gradova se prodaje za 70 do 80, a najniža cena mu je u Vranju (60 din(kg).

S druge strane, u odnosu na prošli mesec je jeftiniji sladak kupus, a maksimalna cena od 80 dinara ujednačila se u Beogradu, Kragujevcu, Smederevu i Pančevu, dok je za 20 dinara jeftiniji, što mu je i najniža cena, na pijacama Novog Sada, Zaječara, Leskovca i Niša.

Od novih artikala među povrćem, najskuplji spanać trenutno se prodaje u Novom Pazaru i Zrenjaninu (200), a najjeftiniji je u Leskovcu (80 din/kg). U tom gradu najjeftiniji je i krastavac (60), čija cena u Beogradu, Valjevu i Novom Pazaru je najviša (150 din/kg). Najvišu cenu kilograma paradajza na početku ovog meseca plaćaju Pančevljani (300), a jedini grad u kome je ovo povrće jeftinije jeste Užice, u kojem je cena od 170 dinara kilogram najniža.

Voće na pijacama Srbije skuplje je. Jabuke u proseku za 10 dinara i najskuplje su u Novom Pazaru i Šapcu (100), a najjeftinije u Leskovcu (50 din/kg). Poskupeo je i limun, pa je sa prolomesečnih 150 došao do cene od 200 dinara kilogram u Smederevu, gde je najskuplji. Tih 150 dinara u maju sada je najniža cena ovog artikla na pijacama Zaječara, Niša, Užica, Novog Sada i Zrenjanina. Banane su ostale na istom nivou cena, najskuplje su u Zaječaru (180), a najjeftinije u Smederevu i Užicu (120 din/kg).

Što se tiče trenutno najpopularnijih jagoda, najskuplje su u Užicu (350), u većini gradova raspon cene je od 250 do 300, dok se za 200 dinara kilogram mogu pazariti u Beogradu, Valjevu i Leskovcu.

U kategoriji belog mrsa, nije bilo poskupljenja belog mrsa na pijacama Srbije. I dalje je najjeftiniji u Valjevu (250), a najvišu cenu od 550 dinara ima u Novom Pazaru, dok je tek malo jeftiniji u Zaječaru i Zrenjaninu (500 din/kg). Kajmak je, međutim, skuplji i to za 50 dinara, a na listi najskupljih prvi je Zaječar sa cenom od 1.500 dinara kilogram, a potom sledi Zrenjanin (1.450 din/kg). Više od 1.000 dinara kajmak košta na pijacama Beograda, Smedereva, Užica, Šapca, Novog Sada i Subotice, a njegova najniža cena od 760 dinara u Vranju je poskupljenje od 60 dinara u odnosu na maj.

Jaja su se na pijacama zadržala na istom nivou cena kao prošlog meseca, najskuplja su u Kragujevcu gde komad košta 19, najjeftinija u Valjevu gde je komad 12, a najčešća cena od 15 do 17 dinara komad je u većini drugih gradova, kao i Beogradu.

Statistika pokazuje da u kategoriji mesa junećeg više nema ispod 730 dinara kilogram, kolika mu je cena u Užicu. Najviša cena junećeg mesa više nije 1.100, već 100 dinara niža i to u Kragujevcu, Novom Pazaru, Sremskoj Mitrovici i Subotici. Najveći skok cene beleži svinjsko meso, pa mu najviša cena više nije 590, već 660 dinara kilogram i to u trgovinama u Šapcu. Tek deset dinara je jeftinije u Novoma Pazaru, u većini ostalih gradova cena mu je 550, a jedino se u Nišu, koji je sa cenom od 470 dinara kilogram, prodaje ispod 500 dinara.

Od 10 do 30 dinara skuplje je i pileće meso u trgovinama. Najskuplje se prodaje u Novom Pazaru (400), a najjeftinije u Valjevu (270 din/kg).

Izvor: Blic.rs/Predrag Vujanac

Related articles

RAZORNA MOĆ SRPSKOG „OGNJA“: Višecevni raketni bacači naše armije dejstvovali na Pešteri, modernizovano IMPRESIVNO ORUŽJE

U petak će se održati Združena taktička vežba s bojevim gađanjem „Vihor 2024“ na Pešteri na kojoj učestvuje više od 2.000 pripadnika Vojske Srbije i oko 500 sistema naoružanja, među kojima je i višecevni lanser raketa „oganj“. Višecevni lanser raketa „oganj“ je zadužen pre svega da štiti jugozapad Srbije, a iz Valjeva se po potrebi brzo i jednostavno premešta i na Peštersku […]

OPERACIJE SU UZELE DANAK: Dok je prosečna Srpkinja ulagala u KUĆU, šeikova žena bogatstvo dala na plastične intervencije

Dok Srpkinje ulažu novac u porodicu, Arapkinje daju bogatstvo na plastične operacije. Dok mnoge žene iz araspkog sveta,u poznim godinama izgledaju veoma mladoliko, čineći se da ne gube sjaj, u odnosu na naše žene, mnogi veruju da su za to zaslune estetske operacije. Najbolji primer za to je žena katarskog šeika,Moza bint Naser, koja u […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *