U ŠETNJI KROZ KARAĐORĐEVO: Od poznatog lovišta do mesta sa ergelom, muzejom i školom jahanja ponija

Ukoliko se od Novog Sada zaputite severnije ka Bačkoj Palanci, na samo 11,2 kilometra od ove varošice, sjajan izlet za sunčani vikend možete pronaći u Karađorđevu.

Ekipa iz „Dnevnika“ zaputila se prethodnog vikenda u ovu oazu odmora, poznatoj po konjičkom sportu, pa ćemo vas s toga provesti kroz kratku virtuelnu šetnju.

Na samom ulazu u Karađorđevo, kada se parkirate pored fudbalskog terena i nastavite istim putem, odvešće vas do putokaza za muzej, ali i do velike ergele sa leve strane. S obrizom da ergela „Karađorđevo“ posluje u sastavu vojne ustanove Morović i broji čak 100 konja.

„Jedni se neguju zarad takmičenja, a neki služe za priplod. Veliki je broj ženki nonijus rase, engleski punokrvni konji, lipicaneri, a ima i nekoliko njih koji su arapskog porekla“, ispričao je čuvar koji radi pri ovoj ustanovi.

Foto: pexels

Takođe, poseduju i nekoliko ponija, koji su posebno interesantni svim mališanima koji dođu u obilazak. Ovde se organizuje i škola jahanja, kao i vožnje fijakerom. Osim toga, ovo mesto je pravi raj za sve ljubitelje lova, pa će vam ovde biti na raspolaganju fijakeri, sanke, čamci, terenska vozila i sva oprema koja vam je potrebna za uspešan i nezaboravan lov.

Foto: pexels

Kroz ergelu „Karađorđevo“ prolazi i Dunavska biciklistička ruta, na kojoj se možete voziti više sati biciklom i uživati u pejzažima koji vas okružuju.U okviru ovog prirodnog rezervata prirode nalazi se i restoran „Karađorđevo“ koji nudi bogat izbor jela vojvođanske kuhinje sa specijalitetima od divljači kao što su srneća divljac, muflon, fazan, zec, divlja guska, divlja patka i druge, ali i riblje specijalitete.

U slučaju da vam ponestane ideja za izlete, na samo 40 minuta od Novog Sada uživaćete u prirodi, pikniku, ali i sjajnom mestu za prvomajski uranak.

Izvor: Dnevnik.rs

Related articles

Photo Vecteezy

SPAS ZA INSEKTE BEZ KOJIH NE BI BILO CVEĆA, DRVEĆA I VOĆA : PMF-ovci osmislili važan projekat!

Fond za nauku Republike Srbije, u okviru programa IDEJE, prepoznao je neophodnost sistematičnog praćenja brojnosti i raznovrsnosti insekata oprašivača na području Srbije i odobrio projekat SPAS (Serbian Pollinator Advice Strategy – for the next normal) u trajanju od tri godine, koji će potpomoći uključenje Republike Srbije u Evropski sistem monitoring oprašivača i značajno doprineti Evropskoj […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *