U Španiji puštena u rad najveća solarna elektrana u Evropi

Photo Vecteezy

Španska multinacionalna kompanija Iberdrola pustila je u rad trenutno najveće solarno postrojenje u Evropi kapaciteta 590 MW, saopšteno je na sajtu kompanije.

Elektrana “Francisko Pizaro” nalazi se u pokrajini Ekstremadura u Španiji i najveće je postrojenje ovog tipa kojim grupacija Iberdrola upravlja u svetu.

U projekat je uloženo 300 miliona evra, a elektrana će sa svojih 1,5 miliona solarnih panela električnom energijom snabdevati 335.000 domaćinstava. Ušteda ugljen-dioksida procenjena je na 150.000 tona godišnje, saopštila je grupacija Iberdrola.

Elektrana će takođe na osnovu dugoročnih ugovora snavdevati proizvođača mlečnih proizvoda Danone, farmaceutsku kompaniju Bajer i proizvođača pića PepsiCo.

„Ovi ugovori obezbeđuju stabilne investicije i postali su optimalno sredstvo za snabdevanje električnom energijom velikih kupaca koji su posvećeni ubrzanju energetske tranzicije kako bi se smanjila zavisnost od fosilnih goriva i koji su naklonjeni čistoj i održivoj potrošnji“, stoji u saopštenju kompanije.

Iberdrola iza sebe ima preko 19.300 MW instalisanih kapaciteta obnovljivih izvora energije, a do 2025. godine namerava da izdvoji 14,3 milijardi evra za nove projekte. U narednim godinama kompanija teži da dostigne 25.000 MW instalisanih kapaciteta OIE što će, kako kažu, otvoriti 7.400 radnih mesta.

Photo Vecteezy
Photo Vecteezy

Španija cilja na 100 odsto električne energije iz obnovljivih izvora do 2050. godine i u tom smislu usmerena je na OIE projekte, elektrifikaciju saobraćaja, energetsku efikasnost i zeleni vodonik, stoji u izveštaju za Španiju iz 2021. godine koji je objavila Međunarodna agencija za energetiku (IEA).

Poseban akcenat stavljen je na solarnu energiju i energiju vetra budući da Španija najviše raspolaže ovim kapacitetima.

Prema najnovijim podacima, u januaru ove godine obvovljivi izvori energije proizvodili su 39,8 odsto ukupne električne energije, od čega je iz vetra dobijeno 22,1 odsto električne energije, a iz solarnih elektrana 6,2 odsto, objavio je španski mrežni operater Red Elektrika de Espanja.

Izvor: energetskiportal.rs

Related articles

Photo vecteezy

Srbija posvećena rešavanju problema upravljanja otpadom

Upravljanje čvrstim otpadom jedan je od najvećih ekoloških problema u Srbiji čijem je rešavanju Vlada Republike Srbije izuzetno posvećena. “Zahvaljujući projektu izgradnje regionalnih i reciklažnih centara, ovaj problem u 50 gradova i opština će biti ubrzano rešen”, rekla je Irena Vujović, ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, nakon potpisivanja ugovora za izgradnju regionalnih sistema za upravljanje otpadom u […]

Lara, šampionka u davanju mleka atrakcija Poljoprivrednog novosadskog sajma: Za manje od godinu daje više od 7.000 litara!

Od deset izloženih primeraka ovih životinja, jedna junica i jedna krava su šampionke ovogodišnjeg sajma. Krava Lara ponela je titulu šampionke za mleko.  -Krava Lara daje 50 litara mleka dnevno, nakon jutarnje i večernje muže. U proseku je to 30 litara, ali ova rasa simentalska daje i do 50. Šampionka Lara je stara osam godina- […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *