U Španiji puštena u rad najveća solarna elektrana u Evropi

Photo Vecteezy

Španska multinacionalna kompanija Iberdrola pustila je u rad trenutno najveće solarno postrojenje u Evropi kapaciteta 590 MW, saopšteno je na sajtu kompanije.

Elektrana “Francisko Pizaro” nalazi se u pokrajini Ekstremadura u Španiji i najveće je postrojenje ovog tipa kojim grupacija Iberdrola upravlja u svetu.

U projekat je uloženo 300 miliona evra, a elektrana će sa svojih 1,5 miliona solarnih panela električnom energijom snabdevati 335.000 domaćinstava. Ušteda ugljen-dioksida procenjena je na 150.000 tona godišnje, saopštila je grupacija Iberdrola.

Elektrana će takođe na osnovu dugoročnih ugovora snavdevati proizvođača mlečnih proizvoda Danone, farmaceutsku kompaniju Bajer i proizvođača pića PepsiCo.

„Ovi ugovori obezbeđuju stabilne investicije i postali su optimalno sredstvo za snabdevanje električnom energijom velikih kupaca koji su posvećeni ubrzanju energetske tranzicije kako bi se smanjila zavisnost od fosilnih goriva i koji su naklonjeni čistoj i održivoj potrošnji“, stoji u saopštenju kompanije.

Iberdrola iza sebe ima preko 19.300 MW instalisanih kapaciteta obnovljivih izvora energije, a do 2025. godine namerava da izdvoji 14,3 milijardi evra za nove projekte. U narednim godinama kompanija teži da dostigne 25.000 MW instalisanih kapaciteta OIE što će, kako kažu, otvoriti 7.400 radnih mesta.

Photo Vecteezy
Photo Vecteezy

Španija cilja na 100 odsto električne energije iz obnovljivih izvora do 2050. godine i u tom smislu usmerena je na OIE projekte, elektrifikaciju saobraćaja, energetsku efikasnost i zeleni vodonik, stoji u izveštaju za Španiju iz 2021. godine koji je objavila Međunarodna agencija za energetiku (IEA).

Poseban akcenat stavljen je na solarnu energiju i energiju vetra budući da Španija najviše raspolaže ovim kapacitetima.

Prema najnovijim podacima, u januaru ove godine obvovljivi izvori energije proizvodili su 39,8 odsto ukupne električne energije, od čega je iz vetra dobijeno 22,1 odsto električne energije, a iz solarnih elektrana 6,2 odsto, objavio je španski mrežni operater Red Elektrika de Espanja.

Izvor: energetskiportal.rs

Related articles

UPRKOS KORONI OD IZVOZA STRUJE ZA ŠEST MESECI 74 MILIONA EVRA! Na berzama prodato skoro 1,5 miljardi kv

„Elektroprivreda Srbije“ ostvarila je izuzetne rezultate i nadmašila postavljene ciljeve uprkos otežanim uslovima poslovanja koje je nametnula pandemija kovid-19. Samo od prodaje električne energije na slobodnom tržištu, EPS je od početka 2021. godine imao zaradu od oko 74 miliona evra. Od 1. januara do 6. aprila na berzama je prodato 1,4 milijarde kilovat-sati električne energije, […]

ZA SUBVENCIONISANJE KUPOVINE ELEKTRIČNIH I HIBRIDNIH VOZILA 294 MILIONA DINARA

Ministarstvo zaštite životne sredine saopštilo je danas da je Vlada donela Uredbu o uslovima i načinu sprovođenja subvencionisane kupovine novih vozila na električni i hibridni pogon. Za nabavku mopeda i lakog tricikla predviđeno je da se dodeli subvencija u iznosu od 250 evra, a za motocikl, motocikl sa bočnim sedištem, težak tricikl, lak i težak četvorocikl […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *