Ubistvo lokalne odbornice u Meksiku: Politička scena pod udarem nasilja

Odbornica iz Tixtle, Esmeralda Garzon, ubijena ispred svoje kuće

Meksiko se suočava sa talasom nasilja protiv političara. Esmeralda Garzon, odbornica u opštini Tixtla, ubijena je ispred svoje kuće u južnoj državi Guerrero. Prema izveštajima lokalnih medija, Garzon je pogođena vatrenim oružjem dok je napuštala svoj dom u petak.

Foto: Youtube printscreen/MILENIO

Druga ubistva političarki

Nasilje protiv političarki u Meksiku ne jenjava. Ovo ubistvo dolazi samo nekoliko dana nakon što je Claudia Sheinbaum postala prva žena predsednica Meksika. Prva žrtva ovog talasa nasilja bila je Yolanda Sanchez Figueroa, gradonačelnica jednog zapadnog grada u Meksiku, koja je ubijena zajedno sa svojim telohraniteljem ispred teretane, svega nekoliko sati nakon što je Sheinbaum osvojila predsedničke izbore.

Najnasilniji izbori u savremenoj istoriji Meksika

Prema zvaničnim statistikama, 23 politička kandidata ubijena su tokom kampanje pre izbora, što ove izbore čini najnasilnijim u savremenoj istoriji Meksika. Nevladine organizacije, kao što je Data Civica, beleže još veći broj žrtava, uključujući najmanje 30 ubijenih kandidata. Ukoliko se računaju i rođaci i druge žrtve napada, taj broj raste na više od 50.

Serija napada i ubistava

  • Ubistvo kandidata za gradonačelnika u Morelosu, koje je uhvaćeno kamerom, dogodilo se samo dan nakon što je drugi kandidat u istom regionu ubijen.
  • Nedelju dana pre toga, devet osoba je ubijeno u dva napada na kandidate za gradonačelnika u Chiapasu. Kandidati su preživeli napade.
  • Prošlog meseca, šest osoba, uključujući maloletnika i kandidatkinju Lucero Lopez, ubijeno je u zasedi nakon predizbornog skupa u opštini La Concordia, susednoj Villa Corzo.
  • U aprilu, jedna kandidatkinja za gradonačelnika je ubijena samo nekoliko sati nakon što je započela kampanju.
Foto: Freepik.com

Kancelarija državnog tužioca Guerreroua izdala je saopštenje u kojem se navodi da je policija poslana na mesto događaja kako bi prikupila dokaze i pronašla odgovorne za ubistvo Esmeralde Garzon. Njeno ubistvo je još jedan tragičan primer nasilja koje pogađa političku scenu Meksika.

 

 

Izvor: CBSnews

Related articles

Photo Vecteezy

MAGIJA IVANJDANA: Otvaraju se nebo i zemlja, sunce zastaje, zaigra tri puta , a voda i biljke postaju lekovite

Običaji na Ivanjdan .Evo kako predvideti ljubavnu sudbinu, a kako privući sreću i zdravlje 7. jula. Ivanjdan je jedan od najradosnijih praznika – slavi se rođenje Svetog Jovana krstitelja, a ceo dan je ispunjen cvećem, mirisima i dobrom energijom. Na ovaj praznik se posebno praktikuju običaji sa cvećem i oni koji su povezani sa prirodom, a za Ivanjsko cveće […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *