UKUPNE ŠTETE U DRŽAVNIM ŠUMAMA SRBIJE U 2022. IZNOSE PREKO 150.000 M3

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, ukupne štete u državnim šumama Republike Srbije u 2022. godini, iskazane po zapremini drveta, iznose 151 708 m3.

Od toga su elementarne nepogode – vetar, kiša, grad i sneg, prouzrokovale najveću štetu i to od oko 92.000m3 zapremine drveta.

Visoke temperature prošle godine dovele su do brojnih požara širom sveta, a u Srbiji ih je evidentirano 45 u državnim šumama, usled čega je oštećena zapremina drveta od 6.267 m3.

Oštećena zapremina drveta u šumama na koje postoji pravo svojine iznosi 3 690 m3, a štete od biljnih bolesti u državnim šumama u 2022. godini iznose oko 20 000 m3, navodi se na sajtu RZS. Kao posledica uticaja čovekovog delovanja, oštećeno je oko 21.000m3.

Govoreći o pošumljenosti, Srbija spada u srednje šumovite zemlje, dok AP Vojvodina zauzima mesto najsiromašnije regije u Evropi kada je reč o pošumljenosti i to sa samo 7,1 odsto.

Iako nije istaknuto da je reč o seči drveća iz područja šuma, treba podsetiti na informaciju da je u 2022. godini došlo do porasta seče drveća, zbog čega svaki podatak o dodatnom oštećenju drveća zabrinjava. U Vojvodini koja je već siromašna kada je reč o pošumljenosti, seča drveća uvećana je za 13 odsto.

Izvor: Energetski portal

Related articles

OTP BANKA U VELIKOJ GLOBALNOJ AKCIJI POŠUMLJAVANJA

Kako bi podigla svest građana o važnosti i korisnosti pošumljavanja kao i u cilju normalizacije i zaustavljanja klimatskih promena, OTP banka se prva u našoj zemlji priključila globalnoj inicijativi Priceless Planet Coalition kompanije Mastercard koja ima za cilj pošumljavanje ugroženih područja planete. Mastercard trenutno ima 18 projekata pošumljavanja na šest kontinenata, kojima značajno povećava važnost projekta i ubrzava na […]

BEZ RUDNIKA NA OBODU BEOGRADA: Ukinuto rešenje o geološkom istraživanju kineskoj kompaniji

Ministarstvo rudarstva i energetike Vlade Republike Srbije donelo je, na zahtev kompanije “Srbija Ziđin Majning” (Serbia Zijin Mining) Bor, rešenje kojim prestaju da važe ranije data istražna prava ove kompanije na području Babe – Ljuta strana na Kosmaju, na teritoriji opština Barajevo, Sopot i Voždovac, za geološka istraživanja više mineralnih sirovina (olovo, cink, bakar, srebro i zlato Donošenje rešenja kojim je resorno […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *