UKUPNE ŠTETE U DRŽAVNIM ŠUMAMA SRBIJE U 2022. IZNOSE PREKO 150.000 M3

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, ukupne štete u državnim šumama Republike Srbije u 2022. godini, iskazane po zapremini drveta, iznose 151 708 m3.

Od toga su elementarne nepogode – vetar, kiša, grad i sneg, prouzrokovale najveću štetu i to od oko 92.000m3 zapremine drveta.

Visoke temperature prošle godine dovele su do brojnih požara širom sveta, a u Srbiji ih je evidentirano 45 u državnim šumama, usled čega je oštećena zapremina drveta od 6.267 m3.

Oštećena zapremina drveta u šumama na koje postoji pravo svojine iznosi 3 690 m3, a štete od biljnih bolesti u državnim šumama u 2022. godini iznose oko 20 000 m3, navodi se na sajtu RZS. Kao posledica uticaja čovekovog delovanja, oštećeno je oko 21.000m3.

Govoreći o pošumljenosti, Srbija spada u srednje šumovite zemlje, dok AP Vojvodina zauzima mesto najsiromašnije regije u Evropi kada je reč o pošumljenosti i to sa samo 7,1 odsto.

Iako nije istaknuto da je reč o seči drveća iz područja šuma, treba podsetiti na informaciju da je u 2022. godini došlo do porasta seče drveća, zbog čega svaki podatak o dodatnom oštećenju drveća zabrinjava. U Vojvodini koja je već siromašna kada je reč o pošumljenosti, seča drveća uvećana je za 13 odsto.

Izvor: Energetski portal

Related articles

Photo Vecteezy

I danski brend igračaka zatvara poslovanje u Rusiji: LEGO otpušta tim u Moskvi!

Lego, danski gigant za proizvodnju igračaka, saopštio je da će prestati sa radom u Rusiji na neodređeno vreme zbog “kontinuiranih velikih poremećaja”. Firma je prestala da isporučuje proizvode u Rusiju u martu nakon invazije na Ukrajinu, ali su njene prodavnice ostale otvorene jer se većina rivalskih prodavaca povukla. Portparolka Lego-a je rekla: -Kada je Lego […]

KLIMATSKE PROMENE I REŠENJA ZASNOVANA NA PRIRODI

U cilju edukacije o klimatskim promenama, kancelarija Međunarodne unije za zaštitu prirode za istočnu Evropu i centralu Aziju (IUCN) pripremila je kratku obrazovnu i ilustrativnu knjižicu o klimatskim promenama, njihovim posledicama i Rešenjima zasnovanim na prirodi kao odgovoru na ove izazove i bolje prilagođavanje. Klimatske promene predstavljaju jedan od najvećih izazova sa kojima se priroda i […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *