Kivano afrička biljka podseća na kivi ili čak krastavac, a zapravo je bodljikava dinja. Izuzetno je zdrava i tražena u Evropi, a poslednjih godina kod nas se sve više uzgaja, zbog odgovarajućeg tla.
Jednogodišnja loza puzavica traži naslon i daje plodove u septembru, kada zeleni bodljikavi plod postaje oker boje.
– Slučajno sam za ovo saznao, dobio sam jedan plod od jednog prijatelja, rekao je za emisiju “Bolja zemlja” Dragan Lazarov, uzgajivač iz Vršca – kada sam načeo plod, gledao sam koliko semenki ima unutra i počeo da razmišljam da li bih mogao to da uzgajam.
Odvojio je semenke, stavio u frižider na nekoliko dana, posejao i zatim u neverici posmatrao proces – svaka je nikla!
Tokom proteklih sedam godina, on svake sezone proizvede manju količinu koja je namenjena porodici i prijateljima.
Kivano neki smatraju voćem, neki povrćem.Ima ukus i teksturu krastavca, a šmek ananasa, banane i kivija.
Zbog kiselkastog ukusa smatra se da je reč o povrću. Dragan Lazarov kivano konzumira kao šejk, s dodatkom malo meda, ili u salati.
Kivano – cena i isplativost
Cene u našim prodavinicama su astronomske, 10-12 evra po kilogramu! Naš domaćin jednu egzotičnu “voćku” prodaje za 150 dinara, a ako uzmemo u obzir da tri ploda teže skoro kilogram, računajte koliko puta je to jeftinije! Ovo je izuzetno zdrava biljka! Dnevno možete pojesti samo dva ploda. Poseduje veliki broj vitamina, a preporučuje se za poboljšanje krvne slike.
Biljka veoma laka za uzgoj i da raste kao korov, bez ikakvog đubrenja i prskanja. Krajem aprila poseje se i napravi rasad, a kad dosegne desetak cm, stavi se u zemlju.