28 °C Belgrade, RS
5 jula, 2022

UKUS I TEKSTURA KRASTAVCA, A ŠMEK ANANASA, BANANE I KIVIJA: Afrička bodljikava dinja raste i u Srbiji!

Kivano afrička biljka podseća na kivi ili čak krastavac, a zapravo je bodljikava dinja. Izuzetno je zdrava i tražena u Evropi, a poslednjih godina kod nas se sve više uzgaja, zbog odgovarajućeg tla.

Jednogodišnja loza puzavica traži naslon i daje plodove u septembru, kada zeleni bodljikavi plod postaje oker boje.

– Slučajno sam za ovo saznao, dobio sam jedan plod od jednog prijatelja, rekao je za emisiju “Bolja zemlja” Dragan Lazarov, uzgajivač iz Vršca – kada sam načeo plod, gledao sam koliko semenki ima unutra i počeo da razmišljam da li bih mogao to da uzgajam.

Photo: vecteezy

Odvojio je semenke, stavio u frižider na nekoliko dana, posejao i zatim u neverici posmatrao proces – svaka je nikla!

Tokom proteklih sedam godina, on svake sezone proizvede manju količinu koja je namenjena porodici i prijateljima.

Kivano neki smatraju voćem, neki povrćem.Ima ukus i teksturu krastavca, a šmek ananasa, banane i kivija.

Zbog kiselkastog ukusa smatra se da je reč o povrću. Dragan Lazarov kivano konzumira kao šejk, s dodatkom malo meda, ili u salati.

Kivano – cena i isplativost

Cene u našim prodavinicama su astronomske, 10-12 evra po kilogramu! Naš domaćin jednu egzotičnu “voćku” prodaje za 150 dinara, a ako uzmemo u obzir da tri ploda teže skoro kilogram, računajte koliko puta je to jeftinije! Ovo je izuzetno zdrava biljka! Dnevno možete pojesti samo dva ploda. Poseduje veliki broj vitamina, a preporučuje se za poboljšanje krvne slike.

Biljka veoma laka za uzgoj i da raste kao korov, bez ikakvog đubrenja i prskanja. Krajem aprila poseje se  i napravi rasad, a kad dosegne desetak cm, stavi se u zemlju.

Related articles

SVI SU BAR NEKAD U KAFANI ZAPEVALI „BEOGRADSKI MALI PIJAC“. Evo kako je ova pesma spevana u Savamali?

Srce grada najglasnije kuca na zelenim pijacama. Tamo ne postoje sociološke i kulturološke barijere. Ceo svet se deli na one koji prodaju i one koji kupuju. Najstarija među njima nalazila se na Studentskom trgu, najpoznatija je Zeleni venac, a najgospodskiji Kalenić. Kažu da se duh nekog grada najbolje upozna na njegovim pijacama, gde se šarenilo […]

Konferencija „Srbija na energetskoj mapi Evrope“ – predstavnici energetske scene o izazovima i alternativama

Prolaskom „Turskog toka“ kroz Srbiju, naša zemlja dobila je energetsku stabilnost koja ojačava kako ekonomsku tako i geostratešku poziciju Srbije u regionu. Imajući u vidu i činjenicu da je Srbija u situaciji da može da proizvede dovoljno struje, slobodno se može reći da bi sve to, našoj zemlji na energetskoj mapi Evrope, moglo obezbediti status […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.