UKUS I TEKSTURA KRASTAVCA, A ŠMEK ANANASA, BANANE I KIVIJA: Afrička bodljikava dinja raste i u Srbiji!

Kivano afrička biljka podseća na kivi ili čak krastavac, a zapravo je bodljikava dinja. Izuzetno je zdrava i tražena u Evropi, a poslednjih godina kod nas se sve više uzgaja, zbog odgovarajućeg tla.

Jednogodišnja loza puzavica traži naslon i daje plodove u septembru, kada zeleni bodljikavi plod postaje oker boje.

– Slučajno sam za ovo saznao, dobio sam jedan plod od jednog prijatelja, rekao je za emisiju “Bolja zemlja” Dragan Lazarov, uzgajivač iz Vršca – kada sam načeo plod, gledao sam koliko semenki ima unutra i počeo da razmišljam da li bih mogao to da uzgajam.

Photo: vecteezy

Odvojio je semenke, stavio u frižider na nekoliko dana, posejao i zatim u neverici posmatrao proces – svaka je nikla!

Tokom proteklih sedam godina, on svake sezone proizvede manju količinu koja je namenjena porodici i prijateljima.

Kivano neki smatraju voćem, neki povrćem.Ima ukus i teksturu krastavca, a šmek ananasa, banane i kivija.

Zbog kiselkastog ukusa smatra se da je reč o povrću. Dragan Lazarov kivano konzumira kao šejk, s dodatkom malo meda, ili u salati.

Kivano – cena i isplativost

Cene u našim prodavinicama su astronomske, 10-12 evra po kilogramu! Naš domaćin jednu egzotičnu “voćku” prodaje za 150 dinara, a ako uzmemo u obzir da tri ploda teže skoro kilogram, računajte koliko puta je to jeftinije! Ovo je izuzetno zdrava biljka! Dnevno možete pojesti samo dva ploda. Poseduje veliki broj vitamina, a preporučuje se za poboljšanje krvne slike.

Biljka veoma laka za uzgoj i da raste kao korov, bez ikakvog đubrenja i prskanja. Krajem aprila poseje se  i napravi rasad, a kad dosegne desetak cm, stavi se u zemlju.

Related articles

Ministarka Tanasković: Sada je najpovoljniji trenutak za ulaganje u poljoprivredu

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković poručila je danas na Kopaonik biznis forumu da ulaganja države u poljoprivredu nikada nisu bila veća i da nikada nije bio povoljniji trenutak za ulaganje u poljoprivredu. „Ako neko razmišlja gde da plasira svoj kapital u Srbiji, mislim da je poljoprivreda trenutno najbolji izbor“, rekla je Tanasković i dodala da su […]

OTP BANKA U VELIKOJ GLOBALNOJ AKCIJI POŠUMLJAVANJA

Kako bi podigla svest građana o važnosti i korisnosti pošumljavanja kao i u cilju normalizacije i zaustavljanja klimatskih promena, OTP banka se prva u našoj zemlji priključila globalnoj inicijativi Priceless Planet Coalition kompanije Mastercard koja ima za cilj pošumljavanje ugroženih područja planete. Mastercard trenutno ima 18 projekata pošumljavanja na šest kontinenata, kojima značajno povećava važnost projekta i ubrzava na […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *