Urušio se rudnik zlata u Australiji, JEDAN MUŠKARAC POGINUO, drugi teže povređen

MELBURN: Jedan muškarac je poginuo, a drugi je zadobio teže povrede nakon obrušavanja kamenja u rudniku zlata u Australiji.

Na dvojicu muškaraca, koji su se nalazili ispod zemlje, palo je kamenje s visine od 500 metara, u rudniku Balarat u blizini Melburna, javlja BBC. Preostalih 29 rudara sklonilo se u obližnju „sigurnosnu kapsulu“, a povređeni muškarac je evakuisan skoro četiri sata kasnije.

Bolničari su ga stabilizovali, a potom je prevezen u bolnicu gde su mu konstatovane povrede donjeg dela tela, saopštila je policija države Viktorija.

Telo 37-godišnjeg muškarca pronađeno je na licu mesta, oko 3 kilometra od ulaza u rudnik, rano u četvrtak ujutru po lokalnom vremenu. Sindikat je oštro kritikovao incident, koji će biti istražen od strane regulatora radnih mesta.

Sindikat radnika Australije saopštio je da su rudari prilikom vađenja rude koristili ručne bušilice kojom upravljaju dva rudara, što je tehnika koja je ukinuta u nekim rudnicima iz bezbednosnih razloga.

Iz sindikata su takođe saopštili da očekuju da zbog incidenta, australijski zakoni o ubistvu iz nehata na radu stupe na snagu.

Premijerka Viktorije Džasinta Alen saopštila je da su „u njenim mislima svaki radnik i svaka porodica“ pogođena tom nesrećom, ali je istakla da je „prerano da se spekuliše“ o njenom uzroku.

Vlasnik rudnika, kompanija „Victory Minerals“, potvrdila je da jedan njen radnik preminuo, ali je odbila da komentariše incident.

Državni regulator je 2021. godine uputio upozorenje prethodnom operateru rudnika, nakon obrušavanja 600 tona kamenja.

U incidentu u istom rudniku 2007. godine, odron kamenja ostavio je 27 radnika zarobljenih oko na 700 metara ispod zemlje, ali tom prilikom nije bilo žrtava.

Related articles

PRI KRAJU REKONSTRUKCIJA NOVOSADSKE ŽELEZNIČKE STANICE Kad se zameni mermer na celoj zgradi, sledi parterno uređenje prostora ispred stanice

Rekonstrukcija železničke stanice u Novom Sadu ulazi u završnu fazu i prema planu trebalo bi da bude okončana narednih meseci. Druga faza rekonstrukcije počela je nakon što je u saobraćaj puštena brza pruga između Beograda i Novog Sada, a izvodi ih konzorcijum Kineskih železnica u okviru izgradnje poslednje deonice prve brze pruge u Srbiji, koja […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *