VEĆE SUBVENCIJE ZA ENERGETSKU SANACIJU

U prethodnoj grejnoj sezoni, milion domaćinstava je ostvarilo popuste zbog manje potrošnje energije. Ove godine, podsticaji za štednju su povećani, pružajući mogućnost građanima da smanje račune za električnu energiju i do 50 odsto. Ministarka rudarstva i energetike istakla je da se u Srbiji troši znatno više energije po jedinici BDP-a u poređenju sa zemljama Evropske unije, što je motivisalo državu da više ulaže u energetsku sanaciju domaćinstava.

Naglasila je da su subvencije države za energetsku sanaciju povećane, uz saradnju sa Svetskom bankom, kroz program vredan 50 miliona evra koji cilja na 50.000 domaćinstava. Ministarka je takođe spomenula potpisivanje ugovora sa 131 jedinicom lokalne samouprave, dok su pozivi za građane raspisani u 86 gradova i opština, saopšteno je na sajtu vlade.

Građani mogu ostvariti subvencije od 50 do 65 odsto vrednosti energetske sanacije, koje uključuju zamenu stolarije, fasada, krovova, grejnih tela, postavljanje solarnih kolektora i panela.  Najavljeno je održavanje tribina širom Srbije radi pojašnjenja procedura i benefita unapređenja energetske efikasnosti.

Naglasila je i kratko trajanje radova energetske sanacije, dva do tri meseca, nakon kojih se ostvaruju uštede od 30 do 40 odsto. Takođe, u toku je raspisivanje javnih poziva za subvencionisanje stambenih i višeporodičnih zgrada u 16 gradova i opština.

Istaknuta je i visoka akumulacija hidrokapaciteta, završetak remonta i revitalizacija HE Đerdap 1, koja je povećala kapacitet za 10 odsto. Skladišta gasa su na rekordno visokom nivou, obezbeđujući stabilnost snabdevanja i smanjenje cena goriva.

Izvor: Energetski portal

Related articles

Photo Vecteezy

STARI ZABORAVLJENI ZANATI: Čime su se bavile abadžije, mutavdžije, rabažije, opančari, kujundžije

1. Abadžija Abadžija je zanatlija, koji od abe- jako grubog vunenog materijala, sukna- pravi narodne nošnje. 2. Grnčar Grnačarstvo je jedan od najstarijih zanata kojima se čovek bavio još od davnina. Ove zanatlije biraju odgovarajuću vrstu žemlje, koju potom mešaju sa vodom, a zatim je mese. Ovim postupkom dobijaju testastu masu od koje prave najrazličitije […]

photo: Vecteezy

ZBOG RODITELJA NEKA IMENA SU ZAKONOM ZABRANJENA: Zamislite dete koje se zove Hitler, Spanać ili Marsovac?!

U želji da svom detetu daju zanimljivo i originalno ime, roditelji često preteraju. Tako neki ljudi ceo život nose neobično ime. Mnoga imena su toliko neobična i čudna da deca tokom odrastanja nailaze na zadirkivanja, pa i zlostavljanja. Doduše, neki mogu da promene ime kada postanu punoletni, ali ožiljci ostaju. Upravo zbog takvih roditelja, neka neobična imena […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *