VELIKA ZAINTERESOVANOST ZA SUBVENCIJE ZA ENERGETSKU EFIKASNOST U NOVOM SADU

Građani Srbije pokazali su do sada veliko interesovanje za subvencije za energetsku efikasnost u domaćinstvima, a do danas je u 20 gradova i opština potpisano ukupno oko 1.400 ugovora sa građanima.

Najveći broj ugovora koji se odjednom dodeljuje na ovom javnom pozivu dodeljen je u Novom Sadu i to 260 ugovora. Kako se navodi na sajtu Ministarstva, rudarstva i energetike, ukupna vrednost projekta je 75 miliona dinara, a podseća se da javi poziv i dalje nije završen i da građani Novog Sada mogu još uvek da se prijave.

Prema rečima ministarke rudarstva i energetike Dubravke Đedović Handanović, ova lokalna samouprava učestvuje i u Javnom ESCO projektu, čiji je cilj unapređenje energetske efikasnosti u stambenim zgradama u sisteme daljinskog grejanja i prelazak na naplatu grejanja prema potrošnji.

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić istakao je su građani prepoznali da ulaganjem u mere energetske efikasnosti, kao što su zamena prozora i vrata, poboljšanje izolacije, zamena kotlova ili ugradnja solarnih panela, mogu i te kako da smanje potrošnju energije, a na taj način i svoje račune.

,,Takođe na ovaj način najdirektnije štitimo i životnu sredinu u Novom Sadu’’, dodao je Đurić.

Prema njegovim rečima, više od 430 građana na osnovu sprovedenih javnih poziva, tokom prethodne i ove godine u Novom Sadu dobilo je bespovratna sredstva za ugradnju solarnih panela, zamenu stolarije i ugradnju kotlova na gas.

Izvor: Energetski portal

Related articles

Umesto radnika krompir kupi kombajn: Dejan iz Zablaće povećao površinu, očekuje 50 dinara po kilu FOTO

Da se na muci najbolje poznaju junaci na svom ličnom primeru su pokazali i proizvođači krompira u Zpadnoj Srbiji. Prethodnih godina usled smanjene potražnje i niske otkupne cene njihova roba mesecima je tsjala na lagerima, ali to ih nije obeshrabrilo. Sa prvim prolećnim danima počeli su sa obavljanjem pripremnih radova u njivama, a pojedini su […]

photo: Vecteezy

ZBOG RODITELJA NEKA IMENA SU ZAKONOM ZABRANJENA: Zamislite dete koje se zove Hitler, Spanać ili Marsovac?!

U želji da svom detetu daju zanimljivo i originalno ime, roditelji često preteraju. Tako neki ljudi ceo život nose neobično ime. Mnoga imena su toliko neobična i čudna da deca tokom odrastanja nailaze na zadirkivanja, pa i zlostavljanja. Doduše, neki mogu da promene ime kada postanu punoletni, ali ožiljci ostaju. Upravo zbog takvih roditelja, neka neobična imena […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *