VLASINSKIM JEZEROM PLUTAJU OSTRVA: Da li biste se usudili na nesvakidašnju plovidbu?

Vlasinsko jezero, pravi neotkriveni dragulj po kojem plutaju tresetna ostrva, odlično je mesto za miran odmor daleko od gradske vreve. Akumulaciono jezero na jugoistoku Srbije predstavlja izuzetnu atrakciju zahvaljujući ovim plutajućim ostrvima, koja su nastala kao posledica dizanja vodostaja i višegodišnjeg raspadanja mahovina tresetnica.

Polovinom 20. veka, kada je jezero punjeno, određen broj ostrva se podigao i isplivao na površinu. Danas jezera zauzimaju površinu od 10 hektara i nalaze se pod zaštitom države, kao značajan prirodni fenomen. Jedno od najvećih jezera doplivalo je do obale i omogućilo posetiocima da se popnu na njega i uživaju u neverovatnoj plovidbi. Tlo ovih oblika je mekano, a čitava površina je pokrivena bujnom vegetacijom. Od najveće močvare na Balkanu jezero je postalo izuzetna turistička atrakcija, koja je i pored svoje neobičnosti manje posećena i poznata.

Plutajuća ostrva na Vlasinskom jezeru
Photo : bookaweb

Zapisi o lepoti ovog jezera, nastalog ulivanjem reka Vlasine i Vrle, postoje još iz 18. veka, a u neposrednoj blizini jezera nalaze se i značajne kulturno-istorijski spomenici.

Vlasinsko jezero – lokacija

Vlasinsko jezero se nalazi na krajnjem jugoistoku zemlje, nešto istočnije od Vranja i Surdulice, a odmah do granice sa Bugarskom. Smešteno je pored mnogih poznatih atrakcija, te je savršeno za izlet tokom odmora u Nišu i južnoj Srbiji.

U jezero svakog minuta pritiče dva kubika vode prvog kvaliteta iz reka – Vlasina, Vrla, Jerma, Božička reka, Lisinska reka, Ljubotenska reka, Strvna, Čemerčica, sa svojim pritokama kojih ima oko 110.

Vlasinsko jezero, dužine 12 kilometara i dubine 35 metara, mesto je izuzetne lepote i zanimljivog biljnog i životinjskog sveta.

Bogato je ribom raznih vrsta, a najviše je somova, šarana, grgeča i pastrmki.

Na jezeru, osim plutajućih, postoje i dva „stabilna“ ostrva – Stratorija (koje se tu uzdizalo i pre izgradnje jezera) i Dugi del (koji je nekada bio poluostrvo).

Related articles

Najveće zimovalište sova utina na svetu nalazi se u Srbiji! Zašto male ušare obožavaju ovaj grad?

Foto-ilustracija: Pixabay Iako sove utine naseljavaju celu Srbiju, od nizija do visokoplaninskih staništa, jedan grad vole najviše na svetu. Domaći i svetski ornitolozi utvrdili su da se u Srbiji, u Vojvodini, nalaze najveća zimujuća jata sova utina. Takođe je utvrđeno da se u banatskom gradu Kikindi, nalazi najgušća gnezdeća populacija sova utina na svetu. U […]

BEOGRAD DOBIO NOVE JAVNE ZELENE POVRŠINE: Ada Huja i Veliko ratno ostrvo proglašeni parkovima

Ada Huja, Veliko ratno ostrvo i međublokovske površine na Novom Beogradu proglašene su za parkove, dok je “Šećerana” proglašena prostorom za kulturu, odlučeno je na sednici Skupštine Beograda. Odbornici su na sednici usvojili Predlog izmena i dopuna Plana generalne regulacije građevinskog područja sedišta jedinice lokalne samouprave – Grad Beograd. Glavni gradski urbanista Marko Stojčić istakao je da […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *