VOJVOĐANSKI POVRTARI KRENULI U NOVU SEZONU Strepnje nema, PRODAĆE SE! Evo šta je poguralo SETVU ovog proleća

Profesionalni proizvođači luka, u zavisnosti od tipa zemljišta, krenuli su u setvu crnog luka ili se pripremaju.

Na području opštine Bačka Palanka, gde ima peskovitih oranica, zemlja je dovoljno zgrejana da veliki povrtari započnu posao.

Očekivanja su da će luka na tom području biti na većim površinama za 20 do 30 odsto u odnosu na lane i da će zauzeti oko 120 hektara, a razlozi za to su dobra cena luka naveliko tokom sezone 2023-2024. i niske cene ratarskih kultura.

Veliki proizvođač crnog luka Dragan Guljaš iz Silbaša kazao je da setvu ne treba odlagati jer klima godi da se crni luk poseje.

Foto: dnevnik.rs

– Toplo je, zemlja je ugrejana, doduše, suva je, ali, bez obzira na to što nema vlage, semenu luka neće smetati – kazao je Guljaš i dodao da je upravo suvo i toplo vreme sa vetrom navelo povrtare da paralelno sa setvom krenu i da navodnjavaju njive pod ozimim lukom, kojeg su zasejali jesenas.

Po njegovim rečima, cena crnog luka naveliko bila je dobra za proizvođače od trenutka kada su ozimi luk vadili tokom maja – juna i posle tokom avgusta, kada je dospeo luk posejan prošlog februara – marta.

– Trenutno je kilogram crnog luka na veliko malo iznad 60 dinara, što je solidna cena, ali da na tržištu nema i uvoznog, bio bi i skuplji – kazao je Guljaš. – I dobra cena je razlog zašto će ove sezone biti više posejano ovog povrća, a povod su i niske cene pšenice i kukuruza, zbog kojih se poljoprivrednici okreću drugim poslovima u zemljoradnji.

On je dobar deo luka od lane prodao ovde velikim trgovačkim lancima sa kojima ima ugovrenu proizvodnju, a manji u izvoz – Albaniju, Bugarsku i BiH.

Foto: dnevnik.rs
Pod lukom oko 4.100 hektara

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u Srbiji se pod lukom godišnje poseje 4.114 hektara, a proizvede 35.031 tona. Prosečan prinos je 8,5 tona po hektaru. Ali je kod profesionalnih proizvođača daleko veći, kreće se od 60 do 80 tona po hektaru.

Za razliku od povrtara iz Bačke, u Banatu se povrtari pripremaju za setvu.

Veliki proizvođač luka Imre Sarvak iz Mužje, na području grada Zrenjanina, krenuće u setvu za nekoliko dana. U setvi primenjuje direktnu setvu sa semenom iz Holandije.

Suvo i toplo vreme sa vetrom navelo je povrtare da paralelno sa setvom krenu i da navodnjavaju njive pod ozimim lukom ,kojeg su zasejali jesenas (Dragan Guljaš, veliki proizvođač luka)

I Sarvak radi sa velikim trgovinama, ali i sa manjim radnjama i nakupcima. Celokupan rod prodaje isključivo na domaćem tržištu. Kaže da mu je ostalo još malo luka od lane, ali da ne strepi da ga neće prodati, jer se kupci javljaju.

Foto: dnevnik.rs

Lanjska setva, kazao je, bila je najskuplja u odnosu na protekle godine, u proseku je koštala oko 6.000 evra po hektaru. Ove, napomenuo je, nije poskupelo seme, dok je veštačko đubrivo pojeftinilo.

– Tu smo malo na dobitku, ali se ne zna kakva će godina biti. Ukoliko bude sušnog perioda, moraćemo ga navodnjavati, jer luk voli vlagu, a česta pa i svakodnevna zalivanja povećaće znatno troškove za energente – kazao je Sarvak.

Related articles

VIRGINIJA DUVAN ZAHTEVA POSEBNE USLOVE: STRUČNI SAVETI KLJUČNI ZA SPAS OD ŽEGE

U selima Kuzmin i Bingula, proizvođači duvana Stevica Serdar, Ivan Vladisavljević i Vladimir Lovas ugostili su predstavnike Uprave za duvan, Fitosanitarne inspekcije, te kompanije Japan Tobacco International (JTI), sa kojom već dugi niz godina uspešno sarađuju. Tokom ove posete, diskutovalo se o izazovima proizvodnje duvana, vremenskim prilikama, ali i o primeni najsavremenijih agrotehničkih mera. Ove […]

POSAĐENO 26 BRESTOVA NA BULEVARU EVROPE Novih 105 sadnica ovog proleća

Na Bulevaru Evrope posađeno je 26 sadnica bresta. Brestovi su zasađeno od kružne raskrsnice na početku Bulevara Evrope kod Limana 4, pa do raskrsnice sa Futoškim putem. Na Bulevaru Mihajla Pupina, preko puta Dunavskog parka, posađeno je 200 sadnica žive ograde sorte ligustrum. Krajem februara na Bulevaru Evrope posađeno je 79 jasenova, u okviru redovnog […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *