Vrhunski stručnjaci posetili Dom vode u Banji Vrujci

U naše najkvalitetnije vode spada arteška voda iz Zapadne Srbije, sa lokaliteta gde je priroda netaknuta. Ovoj vodi priroda je dala savršen balans minerala i sama je filtrirala, ističu geolozi.

Više od 200 stručnjaka okupilo se od 1. do 4. juna na Divčibarama, na 18. kongresu geologa Srbije pod nazivom “Geologija rešava probleme” u organizaciji Srpskog geološkog društva. Kongres je otvoren predavanjem Zorana Stevanovića „Podzemne vode – ključni resurs budućnosti i najbolji indikator stanja životne sredine“ – o značaju podzemnih voda i to kroz prizmu stanja životne sredine.

Poslednjeg dana kongresa organizovane su stručne ekskurzije, pa su vrhunski geolozi posetili Banju Vrujci i Dom vode kako bi se upoznali sa karakteristikama najubljeg arteškog bunara u Srbiji i arteškom izdani iz koje se crpi VODAVODA. Ova voda potiče iz izuzetnog ekološkog lokaliteta – više hiljada godina starog podzemnog izvora Banje Vrujci, ispod planine Suvobor.

“Arteška voda iz Banje Vrujci dolazi sa dubine od 605 metara, a izdan je pokrivena debelim zaštitnim slojem, od nepropusnih sedimenata-flišnih sedimenata koji stvara zaštitu za izdan koja je formirana u krednim i trijarskim krečnjacima. Izdan je tako zaštićena da ništa iz spoljašnjeg sveta ne može da utiče na kvalitet vode iz nje, pa se zato i može reći da je priroda inteligentno zaštitila ovu artešku vodu. Sakrila je od svega što bi narušilo njen kvalitet. Druga komponenta njene zaštite je dug put koji ova voda pređe od infiltracije padavina i površinskih voda u podzemlje, pa sve do mesta gde se akumulira i može da se zahvati. Voda se na tom putu prolazeći kroz pukotine i prsline obogaćuje mineralima”, objašnjeno je tokom obilaska bunara iz kog dolazi ova voda. O kvalitetu ove vode stručnjaci su naglasili da je njena posebnost upravo u tome što ju je priroda sama mineralizovala, ali i sama filtrirala.

“Sama geološka sredina i njeno isticanje pod pritiskom omogućili su da se ona obogati mineralima. Dakle, priroda je to uradila, što joj daje poseban kvalitet. Ova voda ne zahteva dodatne tretmane za poboljšanje kvaliteta, sama po sebi je izuzetno kvalitetna i jedna je od retkih voda takvog kvaliteta na ovim prostorima”, istaknuto je toklom poste geologa izvorištu VODAVODE i Domu vode u Banji Vrujci, gde se ova voda bez ikakve prerade flašira.


IZVOR: PROMO

Related articles

KO ŽELI DA NASTAVI STUDIRANjE U JAPANU Rok za prijavu za stipendije Japana 31. maj

Ministarstvo prosvete Srbije saopštilo je da je Japan ponudio stipendije za studente, srpske državljane za akademsku 2024/2025. godinu (MEXT). Kako se navodi, reč je stipendijama za postdiplomske studije. Dodaje se da je rok za prijavljivanje i dostavljanje dokumentacije 31. maj, a sva potrebna dokumentacija podnosi se Ambasadi Japana u Srbiji na adresu Trešnjinog cveta 13, […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *