Vrtić u Splitu nazvan po čuvenoj partizanki Palmini Piplović

SPLIT: Radikalno desni Domovinski pokret konsterniran je nakon odluke gradskih vlasti u Splitu da je jedan vrtić na Marijanu bude preimenovan iz “Tamarin” u “Palmina”, u čast partizanke Palmine Piplović.

Palmina Papović je, piše portal Dalmacija danas, tokom Drugog svetskg rata bila partizanska veza u Splitu i spajala je Nemce koji su želeli da dezertiraju sa partizanima. Nemci su je uhvatili 7. oktobra 1944. i tri dana mučili. Čupali su joj nokte i tukli, da bi je na kraju obesili na električni stub na splitskom Majdanu.

Tu je visila danima, a istog dana na istom mestu obešeni su i nemački berberin Friz i Nikola Zavoreo, koji su podsticali Nemce da se pridruže partizanima.

Posle Drugog svetskog rata lanac dečjih vrtića nosio je ime po Palmini, ali se to promenilo 1990-ih.

Ploča sa novim nazivom vrtića na Marijanu otkrivena je u krugu porodice i prijatelja partizanke Palmine, kao i lokalnih političara. Prisustvovao je splitski gradonačelnik Ivica Puljak, njegov zamenik Bojan Ivošević i nezavisni odbornik Damir Barbir, koji je i inicirao preimenovanje vrtića.

Drago mi je da je realizovana ideja i da smo odali počast žrtvi Palmine Piplović, da smo ispunili želju porodice i velikog dela građana Splita“, rekao je Puljak i zahvalio Barbiru.

Međutim, iz Domovinskog pokreta Splitsko-dalmatinske županije poručili su da je Puljak nasrnuo na vrtiće u stilu svojih uzora iz Severne Koreje i da, kako su naveli, Puljak “ima kaput za sva vremena”.

Iz Domovinskog pokreta su upitali da li je normalno da se predškolske ustanove danas nazivaju po borcima iz Drugog svetskog rata.

Kakva je to poruka društvu i kamo nas to vodi, pretvaramo li splitsko društvo u društvo po uzoru na Severnu Koreju? Gde su danas svi liberali, antimilitaristi i slobodoumni mislioci kada se treba suprotstaviti očitom nasrtaju na predškolske ustanove”, pitaju iz DP-a.

Foto: Youtube Printscreen

Zamislite, kažu, da nekom gradonačelniku padne na pamet da dečji vrtić nazove po palom vitezu iz Domovinskog rata. “Mediji bi kampovali ispred ureda gradonačelnika, pravobranioci za decu bi pisali Savetu Evrope, a priča o militarizaciji društva i skretanju udesno ne bi silazila s naslovnica“, naveli su iz DP-a i dodali da očekuju da se i neki vrtići poput Pčelica ili Vrapčić preimenuju u Boško Buha.

Stavljajte drugovi (ploče), stajaće tamo još par meseci“, poručili su iz Domovinskog pokreta.

 

 

 

Dnevnik

Related articles

Photo Vecteezy

ZELENA GRADNJA U SRBIJI: Utopija ili bliska budućnost

Zelena i održiva gradnja, upotreba recikliranih materijala u građevinarstvu, zgrade bez otpada – ovi termini se sve češće mogu čuti u građevinskoj industriji. Energetska efikasnost sada se podrazumeva, pa kompanije idu korak dalje. Govori se o zgradama koje će biti konstruisane tako da mogu lako da se “rasklope” i da se kasnije svi materijali ponovo upotrebe. Pomama […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *