ZA 60 DANA ZARADA 18.000 EVRA Traže se dobrovoljci za istraživanje; Ovi uslovi moraju biti zadovoljeni

“Nemački centar za vazduhoplovstvo i svemirska istraživanja” (DLR) traži dobrovoljce koji treba da simuliraju dugotrajno putovanje u stanju bez gravitacije do druge planete, ležeći u krevetu sa spuštenim uzglavljem tokom 60 dana.

Istraživači žele da utvrde koje metode mogu sprečiti posledice stanja bez gravitacije od kojih astronauti strahuju, kao što su vrtoglavica i poremećaji koordinacije.

Prema DLR-u, kreveti učesnika istraživanja biće nagnuti za šest stepeni tako da su im glave niže od stopala.

Foto: Freepik.com

– S ovim nagibom, tečnosti u telu se kreću na gotovo isti način kao astronautima u svemiru, rekao je vođa studije Edvin Mulder.

Posledice takvog ležanja uključuju povećanje pritiska u glavi, neaktivnost tela koja dovodi do sloma mišića i kostiju, poremećaj ravnoteže i promene u kardiovaskularnom sistemu, piše Feniks magazin.

DLR navodi da su ovakva istraživanja u krevetu uobičajena od 1980-ih i do sada su pružila važne uvide u svemirska putovanja. Trenutno je fokus istraživanja prvenstveno na dugoročnim misijama na Marsu.

Foto: Freepik.com

“Učesnici trenutnog istraživanja, koje bi trebalo da počne u septembru, dobiće naknadu od 18.000 evra za 60 dana u krevetu. Ali to nije lak novac”, naglasio je vođa studije Mulder.

Ležanje neprekidno dva meseca je “pravi izazov”.

Za ovaj eksperiment, mogu da se prijave osobe od 24 do 55 godina koje su visoke od 1,53 do 1,90 metara i imaju indeks telesne mase (BMI) od 18 do 30. Za ovaj eksperiment mogu se prijaviti samo zdravi, nepušači i sa dobrim poznavanjem nemačkog.

 

 

Dnevnik/N1.hr

Related articles

KLIMA SE PROMENILA, A TIME I POLjOPRIVREDA Sada se isplati saditi OVO POVRĆE Lak uzgoj i samo jedan veći posao godišnje DONOSI DO 20.000 EVRA

Iako je za nas novo povrće, već ga lagano nalazimo na pijacama i u marketima. Blagotvornog dejstva na organizam i nisko-kalorična, špargla je idealno povrće. Pored toga, atraktivan je i unosan biznis jer vam može doneti odličnu zaradu. Sa jednog hektara špargle profitabilnost može biti od 15 do 20 hiljada evra godišnje Špargla je sezonsko […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *