ZA ORGANSKU HRANU MORA BITI I ORGANSKO PAKOVANJE

Organska hrana postaje sve popularnija, ne samo na zapadu, već i u našem regionu. Njena sve veća prisutnost na tržištu rezultat je povećane svesti o važnosti pravilne ishrane i želji da se izbegnu štetni uticaji hemikalija i pesticida. Ipak, pitanje koje se sve češće postavlja jeste: da li organska proizvodnja treba da obuhvati i pakovanje proizvoda?

Da li je pakovanje organskih proizvoda jednako važno kao i sama proizvodnja?

Organska proizvodnja podrazumeva striktne norme koje se moraju ispoštovati kako bi proizvod bio sertifikovan kao organski. I dok se sve više govori o biljnoj i životinjskoj hrani koja nosi organski sertifikat, manje se pažnje obraća na pakovanje tih proizvoda. Međutim, organsko pakovanje je od ključne važnosti, jer sve faze proizvodnje moraju biti u skladu sa ekološkim standardima.

Zakonodavni okviri koji regulišu organsku proizvodnju jasno definišu ne samo metode proizvodnje, već i pakovanja i distribucije. Pakovanje organskih proizvoda mora biti izvršeno uz pomoć posebnih mašina koje su isključivo namenjene organskoj hrani. Ove mašine ne smeju biti u kontaktu sa standardnim proizvodima, kako bi se izbegla mogućnost kontaminacije organskih proizvoda.

Specijalna skladišta za organsku hranu

Jedan od ključnih elemenata u procesu distribucije organskih proizvoda jeste specijalizovano skladištenje. Upakovani organski proizvodi skladište se u prostorijama koje su hermetički zatvorene i koje imaju kontrolisanu atmosferu. Ova skladišta obezbeđuju maksimalnu zaštitu proizvoda i sprečavaju bilo kakvo mešanje sa proizvodima koji nisu organskog porekla.

U situacijama kada nije moguće obezbediti posebna skladišta, važno je da organski i neorganski proizvodi budu strogo odvojeni. Takođe, svi proizvodi moraju biti jasno deklarisani, a mere za sprečavanje mešanja striktno se poštuju kako bi se očuvala integritet organskih proizvoda.

Fokus na kvalitet i zaštitu proizvoda

Kada govorimo o organskim proizvodima, maksimalna zaštita kvaliteta i bezbednosti proizvoda je prioritet. Svaka etapa proizvodnje, od samog uzgoja pa do distribucije, mora biti pažljivo kontrolisana kako bi se osigurao proizvod bez ikakvih gubitaka na kvalitetu. Kvalitet organske hrane je upravo ono što potrošači traže, a za to je neophodno poštovati sve propise i koristiti odgovarajuću ambalažu i opremu.

U ovoj fazi, organsko pakovanje je jednako važno kao i organska proizvodnja. U budućnosti, verovatno ćemo biti svedoci još strožijih propisa koji će se odnositi i na pakovanje, jer je jasno da se opasnosti po zdravlje ne završavaju samo sa proizvodnjom hrane, već i sa načinom na koji se ta hrana pakuje i skladišti.

Dnevnik

Related articles

Kragujevac postaje univerzitetski centar: Stiže 650 stranih studenata

Kragujevac, 14. jun 2024. – Fakultet medicinskih nauka (FMN) u Kragujevcu dobio je odobrenje za povećanje broja stranih studenata, što će od oktobra značiti dolazak oko 650 novih studenata iz inostranstva. Dekan FMN, dr Vladimir Jakovljević, podelio je ovu vest za Kurir. “Ovo je najnovija vest. Dobili smo proširenje kvote, sa 88 mesta za studije […]

AKO IMATE VIŠE OD 50 GODINA NE TREBA DA PIJETE OVAJ VITAMIN Evo koje OPASNE RIZIKE nosi za starije

Svakodnevno konzumiranje suplemenata postao je trend u svetu, a mnogi čak veruju da će na ovaj način svom organizmu obezbediti dugovečnost. Nutricionisti, pak ističu, da je uvek bolje uzimati sveže voće i povrće bogato vitaminima, jer se lakše apsorbuju u organizmu. Kako je za sajt Parade objasnio Kristofer Norman, koji već godinama radi kao gerijatrijski […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *