Organska hrana postaje sve popularnija, ne samo na zapadu, već i u našem regionu. Njena sve veća prisutnost na tržištu rezultat je povećane svesti o važnosti pravilne ishrane i želji da se izbegnu štetni uticaji hemikalija i pesticida. Ipak, pitanje koje se sve češće postavlja jeste: da li organska proizvodnja treba da obuhvati i pakovanje proizvoda?
Da li je pakovanje organskih proizvoda jednako važno kao i sama proizvodnja?
Organska proizvodnja podrazumeva striktne norme koje se moraju ispoštovati kako bi proizvod bio sertifikovan kao organski. I dok se sve više govori o biljnoj i životinjskoj hrani koja nosi organski sertifikat, manje se pažnje obraća na pakovanje tih proizvoda. Međutim, organsko pakovanje je od ključne važnosti, jer sve faze proizvodnje moraju biti u skladu sa ekološkim standardima.
Zakonodavni okviri koji regulišu organsku proizvodnju jasno definišu ne samo metode proizvodnje, već i pakovanja i distribucije. Pakovanje organskih proizvoda mora biti izvršeno uz pomoć posebnih mašina koje su isključivo namenjene organskoj hrani. Ove mašine ne smeju biti u kontaktu sa standardnim proizvodima, kako bi se izbegla mogućnost kontaminacije organskih proizvoda.
Specijalna skladišta za organsku hranu
Jedan od ključnih elemenata u procesu distribucije organskih proizvoda jeste specijalizovano skladištenje. Upakovani organski proizvodi skladište se u prostorijama koje su hermetički zatvorene i koje imaju kontrolisanu atmosferu. Ova skladišta obezbeđuju maksimalnu zaštitu proizvoda i sprečavaju bilo kakvo mešanje sa proizvodima koji nisu organskog porekla.
U situacijama kada nije moguće obezbediti posebna skladišta, važno je da organski i neorganski proizvodi budu strogo odvojeni. Takođe, svi proizvodi moraju biti jasno deklarisani, a mere za sprečavanje mešanja striktno se poštuju kako bi se očuvala integritet organskih proizvoda.
Fokus na kvalitet i zaštitu proizvoda
Kada govorimo o organskim proizvodima, maksimalna zaštita kvaliteta i bezbednosti proizvoda je prioritet. Svaka etapa proizvodnje, od samog uzgoja pa do distribucije, mora biti pažljivo kontrolisana kako bi se osigurao proizvod bez ikakvih gubitaka na kvalitetu. Kvalitet organske hrane je upravo ono što potrošači traže, a za to je neophodno poštovati sve propise i koristiti odgovarajuću ambalažu i opremu.
U ovoj fazi, organsko pakovanje je jednako važno kao i organska proizvodnja. U budućnosti, verovatno ćemo biti svedoci još strožijih propisa koji će se odnositi i na pakovanje, jer je jasno da se opasnosti po zdravlje ne završavaju samo sa proizvodnjom hrane, već i sa načinom na koji se ta hrana pakuje i skladišti.