ZA SUFINANSIRANJE 89 ZAŠTIĆENIH PODRUČJA 355 MILIONA DINARA

Upravljači zaštićenih područja na teritoriji Republike Srbije, potpisali su ugovore za sufinansiranje Programa upravljanja zaštićenim područjima. Ove godine sredstva su opredeljena za 89 zaštićenih područja, a izdvojeno je 355 miliona dinara, što je veći iznos nego prethodne godine.

“Zaštićena područja najvredniji su deo prirode, koja zbog svojih karakteristika zavređuju da imaju poseban status. Kako bismo održali i unapredili stanje prirode, neophodno je da čuvamo i unapređujemo zaštićena područja, a ove subvencije se dodeljuju upravljačima na osnovu Programa upravljanja, na koji je Ministarstvo dalo saglasnost u skladu sa Zakona o zaštiti prirode“, rekla je Irena Vujović Ministarka zaštite životne sredine, navodi se u saopštenju.

Kako je dodala, pored očuvanja postojećih zaštićenih područja, Ministarstvo svake godine trudi da poveća površinu pod zaštitom.

Izdvojena sredstva rukovodioci zaštićenih područja mogu da iskostite za čuvanje zaštićenog područja, poslove za uređenje ulaznih stanica, centara za posetioce, uređenje prostora za potrebe obrazovanja, očuvanje kulturnog nasleđa.

Fokus je i na praćenju stanja prirodnih vrednosti, naučnim i drugim istraživanjima, reintrodukciji, rekolonizaciji, rekultivaciji i drugim aktivnostima na tehničkoj i biološkoj zaštiti, i drugo.

Ove godine se prvi put sufinansiraju radovi i aktivnosti za dva nova zaštićena područja PIO “Stolovi” i PIO “Željin”, kojim upravlja JP „Srbijašume”.

Energetski portal

Related articles

VELIKI USPEH MLADE ŠAHISTKINjE IZ KAĆA: Milana Babić među svetskim talentima

Milani Babić iz Šahovskog kluba „Jugović“ iz Kaća stigla je nagrada za nedavno postignute rezultate, ali i prethodne uspehe, u vidu poziva Svetske šahovske organizacije (FIDE) da učestvuje na prestižnom kampu Akademije FIDE među 12 talenata, od 450 registrovanih u svetu. Kamp će se održati krajem marta i početkom aprila u Španiji, a predavači će […]

SUTRA JE OGNJENA MARIJA: Ako zagrmi loš znak, a evo šta devojke treba da poklone onom ko im se sviđa

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici sutra obeležavaju spomen na Svetu velikomučenicu Marinu koja je u našem narodu mnogo poznatija kao Ognjena Marija. Sveta velikomučenica Marina nije upisana u crkvenom kalendaru kao crveno slovo, ali je mnoge porodice obeležavaju kao krsna slava. Praznik se svrstava među veoma poštovane u narodu, posebno među ženama, tako da […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *