ZAŠTITITE SE OD KRPELjA Lajmska bolest nije najčešća KRPELjSKI ENCEFALITIS može biti fatalan

– Balkanski region, svojim jedinstvenim ekološkim pejzažem, posebno je podložan bolestima koje prenose krpelji i zbog toga je naročito važno da se stručnjaci ovog regiona zajednički bave ovim problemom javnog zdravlja – rečeno je u Novom Sadu na nedavno održanom Prvom balkanskom simpozijumu o istraživanju, dijagnostici i prevenciji bolesti koje prenose krpelji.

Prema njenim rečima, na Simpozijumu učestvovali lekari iz Grčke, Bugarske, Severne Makedonije, Hrvatske, Mađarske i Francuske, kao i predstavnici svih 27 antibaričnih stanica u Srbiji.

Lajmska bolest nije najčešća koju prenose krpelji, a od krpeljskog encefalitisa može i da se umre (dr Pavle Banović)

Šef službe za sprečavanje širenja besnila u Pasterovom zavodu dr Pavle Banović istakao je da bi bilo dobro kada bi se ovakvi skupovi održavali jednom godišnje ili bar jednom u dve godine.

– Lajmska bolest nije najčešća koju prenose krpelji, a od krpeljskog encefalitisa može i da se umre – istakao je dr Banović.

Kako je naveo, kod nas nema vakcina koje bi sprečile bolesti koje izazivaju krpelji, a istakao je da je prevencija sprečavanje izlaganja krpeljima.

Foto: dnevnik.rs

 

– Plan nam je da razmenjujemo tehnologije i znanja i da razvijamo i međulaboratorijsku saradnju – kazao je dr Banović.

 

Profesorka epidemiologije Medicinskog fakulteta u Nišu dr Nataša Rančić istakla je da je trećina krpelja inficirana i može da izazove bolest.

– Važno je da se bolest što ranije prepozna i da se na vreme leči. Akcenat je na samozaštiti prilikom odalska u prirodu i da naučimo da se štitimo. Svaki ubod krpelja je potencijalni rizik za bolest – napomenula je dr Rančić.

 

Dnevnik

Related articles

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *