ZAŠTO STE MANJE GLADNI KADA JE VRUĆE?

U vrelim letnjim danima mnogi primećuju da im apetit opada. Šta je uzrok ovoj pojavi? Kako temperatura utiče na naš apetit? Naučnici su se dugo bavili istraživanjem veze između temperature i osećaja gladi.


Biološka osnova apetita

Alison Čajldres, dijetetičarka i vanredna profesorka na Teksaškom univerzitetu, objašnjava da ljudi u hladnijim sredinama konzumiraju hranu bogatiju kalorijama. Kalorije su jedinice energije koje, sagorevanjem, oslobađaju toplotu, pomažući telu da se zagreje u hladnijim uslovima. Sa dolaskom toplijeg vremena, ljudi primećuju da im je apetit smanjen, što je Čajldres primetila i u svojoj praksi, kao i u naučnoj literaturi.

Homeostaza i hormoni

Ljudsko telo neprestano teži održavanju unutrašnje ravnoteže, poznate kao homeostaza. Glad je homeostatski proces – osećamo je kada nam je potrebno više kalorija, a osećamo se siti nakon obroka. Hormoni igraju ključnu ulogu u ovom procesu. Grelin, hormon koji luči želudac kada je prazan, i leptin, hormon koji luče masne ćelije kada smo siti, signaliziraju hipotalamusu – delu mozga koji reguliše telesnu temperaturu, glad i žeđ.

Kako toplota utiče na apetit

Met Karter, neuronaučnik sa Vilijams koledža u Masačusetsu, objašnjava da mnogi faktori – uključujući hormone, proteine i okolinske uslove – utiču na osećaj gladi. Mozak ima senzore za temperaturu – proteine koji menjaju oblik kada telo dostigne određeni nivo toplote. Studija iz 2020. godine otkrila je da kod miševa određene moždane ćelije šalju informacije AgRP neuronima kada su temperature hladne, što povećava osećaj gladi. S druge strane, kada je vruće, POMC neuroni aktiviraju osećaj sitosti.

Foto: Freepik.com

Drugi faktori koji utiču na apetit

Čajldres primećuje da postoje i drugi faktori koji utiču na apetit tokom toplih dana. Iako su biološki mehanizmi važni, način na koji interpretiramo signale našeg tela takođe igra ulogu. Ponekad gubimo sposobnost da slušamo signale tela – jedemo preko tačke sitosti ili ne jedemo kada smo gladni. Bez obzira na toplotu, važno je ostati hidriran, bilo konzumiranjem hrane bogate vodom poput voća i povrća ili pijenjem tečnosti. Smrznute poslastice, iako osvežavajuće, mogu povećati telesnu temperaturu zbog visokog kalorijskog sadržaja.


U suštini, apetit je složena ravnoteža – način na koji naša tela reaguju na okolinu i pokušavaju da održavaju unutrašnju stabilnost.

 

 

 

Magazin Politika

Related articles

HRANA NIJE ZA ĐUBRE

Radionica u Novom Sadu ukazuje na konkretne korake za smanjenje otpada – manje bacanja, više štednje i očuvanje prirode Zamislite da svaku treću kesu hrane iz prodavnice odmah bacite u kantu. Nažalost, upravo to radimo – svesno ili nesvesno. Bacanje hrane nije samo gubitak novca, već i ozbiljan ekološki i društveni problem, poručeno je sa […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *