Sezona kestena je u punom jeku i donosi brojne zdravstvene prednosti koje ne bi trebalo propustiti!
Kestenje pečeno na otvorenoj vatri mnogima donosi slike iz prazničnih filmova, ali da li je vredno truda? Nutritivno gledano, kestenje se razlikuje od drugih orašastih plodova. Za razliku od badema ili oraha, ono ima manje kalorija i masti, ali je bogato antioksidansima i mineralima.
Kestenje može biti izvanredno svestran sastojak – savršeno se uklapa u slatka i slana jela, a može se konzumirati i samostalno, ističe dijetetičarka Barbara Kamp. Ono što ga izdvaja od drugih orašastih plodova je visok sadržaj vode i vrlo nizak udeo masti, po rečima nutricionistkinje Liz Aplegejt sa Kalifornijskog univerziteta.
Manje kalorija, ali bogato vlaknima
Za razliku od drugih orašastih plodova, kestenje sadrži pretežno ugljene hidrate, koji sadrže manje kalorija po gramu. Na primer, pola šoljice kestena ima samo 175 kalorija, dok ista količina badema ima čak 414 kalorija. Uz to, bogato je vlaknima, što doprinosi boljoj probavi i dugotrajnom osećaju sitosti.
Antioksidansi kao zaštitnici zdravlja
Iako kesteni nemaju masnoće koje štite srce, kao što je slučaj sa drugim orašastim plodovima, njihova nutritivna vrednost je svakako značajna. Sadrže mangan, bakar, vitamin C, folnu kiselinu, kalijum, kao i elaginsku kiselinu – moćan antioksidans koji može da poboljša imunitet i doprinese smanjenju rizika od hroničnih bolesti poput dijabetesa tipa 2 i bolesti jetre.
Pečeno kestenje sadrži veću količinu elaginske kiseline, koja je korisna za regulaciju holesterola i kontrolu upala. Toplina tokom pečenja aktivira hemijske procese koji dodatno povećavaju prisustvo ovog jedinjenja u kestenju.
Upravo zbog svestranih prednosti i bogatstva u zdravim sastojcima, ne propustite priliku da tokom ove sezone uživate u kestenju i pružite svom organizmu potrebne nutrijente.